felgi
Moderator: Student
- paranoic_killer
felgi
Pytanie- czy do uaza wejdą felgi 10X15? Czy nie trzeba będzie poszerzać błotników, ciąć nadkoli itp? Pytam o szmaciaka oczywiście
I jeszcze jedno pytanie- czy oponki 31X10.5X15 wejdą na standardową felge?
I jeszcze jedno pytanie- czy oponki 31X10.5X15 wejdą na standardową felge?
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
- paranoic_killer
Jeżdżę na 31x10.5x15, założone na oryginalnych felgach i nic nie obciera - ani przód, ani tył.paranoic_killer pisze:Bedą obcierać przy skręcie, czy wogóle będą za duże? Czy podniesienie zawieszenia o powiedzmy 10cm dałoby coś w tej kwesti, czy nadal trzeba ciąć błotniki?
Jedynie z tyłu jest bardzo blisko resora ... i jak resor sie przesunie ciut to moze obcierac. Ale normalnie nic nie obciera.
- paranoic_killer
Ja kupiłem felgi 8,5x15 i to sa chyba największe, na jakie można założyć opony 10,5. Wydaje mi sie, że na 10x15 nie powinno się zakładać opon 10,5x15. Czyli na 8x15 możesz dawać bez problemu.paranoic_killer pisze:No to super- a teraz pytanie pt. Co gdybym chciał zmienić felgi? Np. na mangelsy w rozmiarze 8X15, lub też 10X15? Czy na 8ki wejda oponki 31X10.5X15, czy raczej inwestowac w szersze felgi? Czy 10ki bedą dużo wystawać?
Z tym, że ja ciągle jeżdżę na orginalnych i jeszcze nie założyem tych poszerzonych ... i odstawionych, więc nie wiem jak to będzie. Ale do UAZa to pewnie wszystko wejdzie

- paranoic_killer
No to mnie uspokoiłeś- bedzie trzeba zainwestować. Teraz śmigam na ja 192 i prawde mówiąc jak najbardziej sobie chwale. Tylko te felgi- są co prawda niezniszczalne, ale jak również cholernie ciężkie, niewyważalne- no i jeżeli chodzi o ich estetyke to poprostu jej brak! Niestety jestem wzrokowcem i niektóre graty doprowadzają mnie swoim wyglądem do szału....
Tak na marginesie- na te 8ki to oryginalne oponki wejdą bez problemu, prawda?
Tak na marginesie- na te 8ki to oryginalne oponki wejdą bez problemu, prawda?
Żółw się rusza...
- paranoic_killer
Jak najbardziej mozesz. Przeciez oryginalna felga z uaza ma 6"paranoic_killer pisze:A powiedz mi czy na te 6ki moge sobie zapiąć ja 192? Bo chwilowo nie stać mnie na zmiane opon (tym bardziej że te kupiłem miesiac temu i są naprawde niezłe).
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
http://www.pasam.toya.net.pl/lodz4x4/wojtekk.html
i zerkni na opis pojazdu
i zerkni na opis pojazdu
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
-
-
http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2005/4_wio ... 030066.jpg to są 8" na które założone są gumy 33x12,5 BFG i jest w porządku. jednak jeżeli bym kupował felgi to szersze nieco 9" lub 10" cali bo 8" nieco zwęzają oponę
złota suka...
A jaki rozstaw ma miec zamiennik felgi uaza?? Chodzi mi o średnice piasty i odleglosc rozmieszczenia szpilki od srodka piasty i pomiedzy szpilka a szpilka. Nie mam dostepu do felgi i nie moge wymierzyć... Ewentualnie jak tlumaczyc i jaki zamiennik z czego podejdzie? wiem ze z suzuki ale planuje felge minimum 7,8cali...
Prosze o pomoc poniewaz czasu malo a za granica kraju jakos moze takie znalesc jak sie uda
Z gory dziekuje.

Z gory dziekuje.
- Paweł Cybulski
otwor centralny bodajze 111, a rozstaw 139,7 - 5 srub.<Kacper> pisze:A jaki rozstaw ma miec zamiennik felgi uaza?? Chodzi mi o średnice piasty i odleglosc rozmieszczenia szpilki od srodka piasty i pomiedzy szpilka a szpilka. Nie mam dostepu do felgi i nie moge wymierzyć... Ewentualnie jak tlumaczyc i jaki zamiennik z czego podejdzie? wiem ze z suzuki ale planuje felge minimum 7,8cali...Prosze o pomoc poniewaz czasu malo a za granica kraju jakos moze takie znalesc jak sie uda
![]()
Z gory dziekuje.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Podaje się tylko promień koła na którym leżą środki otworów pod szpilki, odległość między nimi wynika z ilości śrub.<Kacper> pisze:A jaki rozstaw ma miec zamiennik felgi uaza?? Chodzi mi o średnice piasty i odleglosc rozmieszczenia szpilki od srodka piasty i pomiedzy szpilka a szpilka.
w UAZie jest to 139,7 ilość srub 5, otwór w środku 110.
pasują od honkera (15 i16") suzuki samurai, nawet toyotowe widziałem.
jak pasi rozstaw śrób to otwór na piastę na ogół może wyciąć ci tokarz.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
ja mam mangelsy 8x15 ET -19 , na nich 33x12,5 , amortyzatory oryginalnie zamontowane teleskopowe.Bart03 pisze:Ja mam pytanko odnosnie felgi mangels 8x15. Czy ktos ma takie felgi i zalozone na nich opony 33x12.50
nic nigdzie nie obciera (o ramę,amortyzatory,czy resory) nadwozie mam + 5cm na poduszkach, a błotniki powycinane jeszcze przed włożeniem opon 33x12,5 ,ale wydaje mi się że przy oryginalnym nadwoziu jednak by obcierały.
Przy takich felgach i oponach jak wyżej, ET-19 wydaje mi się optymalne.

A tak przy okazji moze ktos ma do opylenia takie felgi- chetnie lykne za rozsadne pieniądze. Jakby co to prosze na priv.