Dodatkowe sprężyny w zawieszeniu
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Dodatkowe sprężyny w zawieszeniu
Witam,
jakie są Wasze doświadczenia we wzmacnianiu zawieszenia przedniego poprzez dodanie dodatkowych sprężyn?
Może jakieś konkretne przykłady od czego zastosowaliście sprężyny, plusy i minusy takiego rozwiązania.
Ja mam siadnięte przednie resory, tył stoi dużo wyżej. Nie planuję na razie liftowania, jednak przód chcę podnieść tak wysoko żeby uzyskać identyczną odległość most-odbojnik jaka jest z tyłu. Habrowania nie chce (to nie znaczy że nie bede musiał) dlatego pomyślałem o sprężynach. Chcę tak wymierzyć żeby po opuszczeniu z podnośnika samochód stał poziomo.
Mam sprężyny ze skody fabi, są w miarę miekkie, skok wystarczy. Rama rocznik 77, amortyzatory przód już teleskopowe od Lublina, silnik standard czyli V8/2:)
Podzielcie się uwagami.
Nie planuję jeździć tylko rekreacyjnie.
Pozdrawiam
PiotreK
jakie są Wasze doświadczenia we wzmacnianiu zawieszenia przedniego poprzez dodanie dodatkowych sprężyn?
Może jakieś konkretne przykłady od czego zastosowaliście sprężyny, plusy i minusy takiego rozwiązania.
Ja mam siadnięte przednie resory, tył stoi dużo wyżej. Nie planuję na razie liftowania, jednak przód chcę podnieść tak wysoko żeby uzyskać identyczną odległość most-odbojnik jaka jest z tyłu. Habrowania nie chce (to nie znaczy że nie bede musiał) dlatego pomyślałem o sprężynach. Chcę tak wymierzyć żeby po opuszczeniu z podnośnika samochód stał poziomo.
Mam sprężyny ze skody fabi, są w miarę miekkie, skok wystarczy. Rama rocznik 77, amortyzatory przód już teleskopowe od Lublina, silnik standard czyli V8/2:)
Podzielcie się uwagami.
Nie planuję jeździć tylko rekreacyjnie.
Pozdrawiam
PiotreK
U mnie jak założyłem silnik od patrola SD33 to resory wygieły sie w drugą stronę więc długo sie nie zastanawiając dołożyłem po żukowskiej sprężynce do przodu i uazik stanął już elegancko Do tego wsadziłem amortyzatorki od Volvo fh12 i wszystko daje teraz rade aczkolwiek momentami wóz drabiniasty to jest luksus przy tym zawieszeniu
Ale tylko do zimy bo w zimie wywalam resorki i zakładam sprężynki 

Pozdrawiam - Sławek
- Altegradius
- Kontaktowanie:
ja osobiscie nie jestem za taka zmota...
kolega przetestowal w suzi..
- pogarsza wykrzyz
- na wybojach przy szybkiej jezdzie mial problemy z trafieniem w droge
- na szybkim wyboistym podjezdzie mozna odleciec..
wiem, ze suzi to nie uaz
na pewno te odczucia beda mniejsze w uazie ze wzg. na wage,
ale i tak ww. minusy beda.
jakims rozwiazaniem na pewno jest odchudzenie resorow i dodanie miekkich sprezyn, ale trzeba dokladnie wymierzyc.
kolega przetestowal w suzi..
- pogarsza wykrzyz
- na wybojach przy szybkiej jezdzie mial problemy z trafieniem w droge
- na szybkim wyboistym podjezdzie mozna odleciec..
wiem, ze suzi to nie uaz

na pewno te odczucia beda mniejsze w uazie ze wzg. na wage,
ale i tak ww. minusy beda.
jakims rozwiazaniem na pewno jest odchudzenie resorow i dodanie miekkich sprezyn, ale trzeba dokladnie wymierzyc.
- Altegradius
- Kontaktowanie:
- apede
-
- Kontaktowanie:
Wóz drabiniasty to wyszedł głównie przez te amorki od TIR-a. Przecież silnik od Volvo FH waży ponad tonę, a cały pojazd ok 8 ton! Tak zestrojone amory nie mogą dobrze tłumić w samochodzie który cały waży 2 tony. Polecałbym dobranie amortyzatorów od czegoś lżejszego.Kewałs pisze:U mnie jak założyłem silnik od patrola SD33 to resory wygieły sie w drugą stronę więc długo sie nie zastanawiając dołożyłem po żukowskiej sprężynce do przodu i uazik stanął już elegancko Do tego wsadziłem amortyzatorki od Volvo fh12 i wszystko daje teraz rade aczkolwiek momentami wóz drabiniasty to jest luksus przy tym zawieszeniuAle tylko do zimy bo w zimie wywalam resorki i zakładam sprężynki
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- Altegradius
- Kontaktowanie:
- Paweł Cybulski
- Paweł Cybulski