zawory ?
Moderator: Student
zawory ?
WITAM potrzebuję żeby mi ktoś wytłumaczył jak małemu dziecku (na chłopski rozum) po koleji (z wszystkimi szczegułami) Jak mam ustawić zawory. z góry dziekuję
PS : ( wruciłem na 2 tagi wiec robię .mam wolne)
czytałem to z ksiażki serwisowej w necie i nie czaję o co chodzi (pare szczegułów mi umyka . poprosty mi brakuje wiedzy mechanicznej)
dziekuje liczę na pomoc pozdrawiam
PS : ( wruciłem na 2 tagi wiec robię .mam wolne)
czytałem to z ksiażki serwisowej w necie i nie czaję o co chodzi (pare szczegułów mi umyka . poprosty mi brakuje wiedzy mechanicznej)
dziekuje liczę na pomoc pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob paź 08, 2005 6:44 pm przez sanders, łącznie zmieniany 1 raz.
1- jaka jest kolejność pracy tłoków
2- ustawiam koło pasowe na znaku (mam 2 znaki na którym mam ustawić )
3-jak mam poznać że ustawiłem na sówie pracy?
4- jak ustawiłem na znaku koło pasowe (przypusćmu że dobrym) to które zawory mogę ustawiać ,na kturym baniaku ?
5-jak ustawię chyba 1 i 4 baniak to jak przejćś do 2 i 3 ?
o co chodzi "że obracamy w karzdym razie wał o pół obrotu?
dziekuję niewiem czy to panu napisałem po polsku
dziekuje
2- ustawiam koło pasowe na znaku (mam 2 znaki na którym mam ustawić )
3-jak mam poznać że ustawiłem na sówie pracy?
4- jak ustawiłem na znaku koło pasowe (przypusćmu że dobrym) to które zawory mogę ustawiać ,na kturym baniaku ?
5-jak ustawię chyba 1 i 4 baniak to jak przejćś do 2 i 3 ?
o co chodzi "że obracamy w karzdym razie wał o pół obrotu?
dziekuję niewiem czy to panu napisałem po polsku

1. 1-2-4-3
2. jeśli zapłon masz ustawiony i chodzi dobrze to olewasz znaki
3. wykręcasz świecę z cylindra na którym aktualnie ustawiasz przykladasz do masy, włączasz zapłon, kręcisz korbą czy co tam masz, aż iskra strzeli. Znaczy że zawory masz zamkniete i zaczynasz se ustawiać.
4. ja lece 1-2-4-3 i olewam koła pasowe bo ne są do zapłonu
5. jak wiesz jak działa silnik 4-suwowy i ściągniesz pokrywę zaworów, pokręci ci ktoś korbą i popatrzysz na zawory to skumasz. po drugim cylindrze trzeba troszkę pokręcić by przejść na 3. Albo przełozyć świece na od razu na 4, ale potem troszke machniesz obrotów by dojść do 3.
chyba nie pomotałem nic, a i pamiętaj żeby zapłon wyłanczać bo może cewke zjarać jak bedziesz długo myślał.
I kręcisz tylko w prawokuki469 pisze:czyli w sumie wszystko
1. 1-2-4-3
2. jeśli zapłon masz ustawiony i chodzi dobrze to olewasz znaki
3. wykręcasz świecę z cylindra na którym aktualnie ustawiasz przykladasz do masy, włączasz zapłon, kręcisz korbą czy co tam masz, aż iskra strzeli. Znaczy że zawory masz zamkniete i zaczynasz se ustawiać.
4. ja lece 1-2-4-3 i olewam koła pasowe bo ne są do zapłonu
5. jak wiesz jak działa silnik 4-suwowy i ściągniesz pokrywę zaworów, pokręci ci ktoś korbą i popatrzysz na zawory to skumasz. po drugim cylindrze trzeba troszkę pokręcić by przejść na 3. Albo przełozyć świece na od razu na 4, ale potem troszke machniesz obrotów by dojść do 3.
chyba nie pomotałem nic, a i pamiętaj żeby zapłon wyłanczać bo może cewke zjarać jak bedziesz długo myślał.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Zdejmując pokrywe zaworów nie rozwal uszczelki ona jest wielokrotnego użytku.
Ja celuje na znak z koła i obserwuje miejsce ustawienia palca zaworu i dalej jade za kolejnoscią obracajac wałem o 1/2 obrotu jak będziesz siedział na masce można zaobserwować mijanie i tu nie wiem chyba następnego cylindra itp itp....
Ja polecam koło na znak palec na 1 cylidrze ( to jest opisane na rozdzielaczu) i potem co 1/2 obrotu 1-2-4-3 i pokręcic wałem i ponowna kontrola ( tak dla nauki )
Ja celuje na znak z koła i obserwuje miejsce ustawienia palca zaworu i dalej jade za kolejnoscią obracajac wałem o 1/2 obrotu jak będziesz siedział na masce można zaobserwować mijanie i tu nie wiem chyba następnego cylindra itp itp....
Ja polecam koło na znak palec na 1 cylidrze ( to jest opisane na rozdzielaczu) i potem co 1/2 obrotu 1-2-4-3 i pokręcic wałem i ponowna kontrola ( tak dla nauki )
ja to mam szczęście
Re: ?
a ja proponuje nazywanie Twoich tematow jakos bardziej konkretniej niz "?", "to", "czy ma.." itp... roll:sanders pisze:[[...]

Ostatnio zmieniony sob paź 08, 2005 6:42 pm przez sanders, łącznie zmieniany 1 raz.