8x41 -wolne - 5.125
oraz
8x37 -szybkie - 4,625
Czy krecąc za koło -w mostach wolnych na jeden obrót koła będzie 5,125

W mostach szybkich będzie to 4,625 obrotów wału na jeden obrót kola??
Dobrze kombinuje??
Moderator: Student
Dobrze:)gÓral świętokrzyski pisze:Są dwa rodzaje przełożeń w mostach
8x41 -wolne - 5.125
oraz
8x37 -szybkie - 4,625
Czy krecąc za koło -w mostach wolnych na jeden obrót koła będzie 5,125obrotów wału napędowego.
Dobrze kombinuje??
Gazon pisze:Trzeba krecic kardanem i liczyc obroty kola np. 46 obrotow kardanu a 10 obrotow kola to przelozenie 4,625 tj 37 zebow. 51 obrotow kardana a 10 kola to przelozenie 51,125 tj 51 zebow.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Tylko drążek biegów na luzvandall1 pisze:1/Podnosisz jedno koło,drugie stoi na glebie
2/Robisz cum bajszpil 20 obrotów tym kołem/im wiecej,tym dokładniej
3/Koleś pod furą jednoczesnie liczy obroty wału napedowego
4/Ilość obrotów koła dzielisz przez dwa/nie pytaj dlaczego-satelity/
5/Masz przełożenie:ilość obrotów wału dzielisz przez tą otrzymaną połowę obrotów koła.
I o to chyba chodziło.
To jest tylko 10% róznicy wg mnie raczej ciężko wyczuć róznice pomiędzy 37 a 41pakjusz_pl pisze:a co do tematu przelozen.... czy da sie wyczuc np w trakcie jazdy po czarnym "roznice" jesli sie ma szybkie 8/ 37???? ile jest wart taki zestaw szybki??? tj walek oraz talerz ataku? 8/37??
![]()
(mam cos takiego na stanie nowiutkie)
bo jeszcze nie sprawdzałem co prawda ale wg schematu budowy masz racje z tym dzieleniem przez 24/Ilość obrotów koła dzielisz przez dwa/nie pytaj dlaczego-satelity/
Kombinujesz dobrze z tym że nie na obrót koła a kół. Robiłem takie próby i zgadzało się tylko obracałem oba koła jednocześnie. Na mój gust jak jedno jest zatrzymane to drugie zakręci się dwa razy szybciej.gÓral świętokrzyski pisze:Są dwa rodzaje przełożeń w mostach
8x41 -wolne - 5.125
oraz
8x37 -szybkie - 4,625
Czy krecąc za koło -w mostach wolnych na jeden obrót koła będzie 5,125obrotów wału napędowego.
Dobrze kombinuje??
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości