akumulator

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

wojo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

akumulator

Post autor: wojo » ndz mar 26, 2006 1:26 pm

witam panów :)21 moje pytanko jest takie jaki jest najlepszy akumulator do uaza który by był za rozsądną cenę ??

Awatar użytkownika
yankee

Post autor: yankee » ndz mar 26, 2006 1:36 pm

Ja mam exide-a od 3 lat i sobie chwale :)2 Akumulator to jedno hihi musisz mieć dobry alternator i sprana instalacje wtedy każdy akumulator jest dobry :wink:
Legnica

tomek4x4

Post autor: tomek4x4 » ndz mar 26, 2006 1:49 pm

Ja też mam Exide 50 Ah, akumulator ma 6lat. W tej chwili kondycja jego jest na wykończeniu , poprostu zaczyna padać. Ale w okresie jego świetnosci nie narzekałem. Obecnie polecałbym Centra plus-dobra jakość przy stosunkowo niskiej cenie. POZDRAWIAM!
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.

wojo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojo » ndz mar 26, 2006 3:12 pm

i ilu one są voltowe??

Awatar użytkownika
yankee

Post autor: yankee » ndz mar 26, 2006 3:15 pm

Jak ilu ?? 12V :wink:
Legnica

Awatar użytkownika
kuki469

Post autor: kuki469 » ndz mar 26, 2006 4:06 pm

ja mam se 70A Akuma i se chwale, a wcześniej przez 4 lata zajechałem 5 nowych baterii tylko dlatego że nie miałem reglera. :oops: i ładownie non stop na full. A najlepsze że przez te lata jeździłem do elektryka i mierzył ładowanie i było super. Dopiero jak pojechałem podbić gwarancję za tą akume gość był na tyle dobry że zmierzył :)2

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » ndz mar 26, 2006 7:49 pm

Dopiero jak pojechałem podbić gwarancję za tą akume gość był na tyle dobry że zmierzył
......gdybyś nie miał prawidłowego ładowania gość na 100% by gwarancji nie podbił..... 8)
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
Majkello

Re: akumulator

Post autor: Majkello » ndz mar 26, 2006 8:05 pm

wojo pisze:witam panów :)21 moje pytanko jest takie jaki jest najlepszy akumulator do uaza który by był za rozsądną cenę ??
Ja polecam niebieskiego sznajdera ENERGY.
przystosowany do głębokich cyklów rozładowania i wstrząsów - zwiekszone odstępy miedzy płytami.
Jezdziłem z pół roku bez regulatora (wzbudzenie uzwojenia alternatora podpięte na sztywno bez reglera, a regulacja "na oko" światłami i wentylatorem, w oparciu o wskazania voltomierza)
i skurczybyk nadal nieżle działa, dodtakowo nie szkodzi mu tak bardzo rozładowanie do zera o co w uazie nie trudno.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » ndz mar 26, 2006 11:22 pm

Ja mam 5 letni± centre 72Ah i nawet na mega mrozach nie odmawia pos³uszeñstwa :)
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » pn mar 27, 2006 5:21 pm

zelowy :lol:
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » wt mar 28, 2006 9:39 am

KleryK pisze:Ja mam 5 letnią centre 72Ah i nawet na mega mrozach nie odmawia posłuszeństwa :)
I oryginalny alternator ?

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » wt mar 28, 2006 11:54 am

Orginalny ! :) Ten starszy typ tylko

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » wt mar 28, 2006 2:02 pm

I daje radę doładować ?

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » wt mar 28, 2006 5:14 pm

KUbutek pisze:I daje radê do³adowaæ ?
Od 2 lat ten sam akumulator i przy minus 20 stopniach po 2 tygodniach stania na mrozie nieodpalanym, minute krêci³em nim , ale odpali³ :) . A amperomierz wskazuje mi zawsze po odpaleniu na 0 , a na voltomierzu jest dobre napiêcie jak przy³o¿ê, wiêc chyba wyrabia.

Awatar użytkownika
Władek

Re: akumulator

Post autor: Władek » śr mar 29, 2006 8:57 pm

wojo pisze: jaki jest najlepszy akumulator do uaza

Mówią, że najlepszy to naładowany... :wink: Ja mam Futurę, lekko się rozleniwił, bo dawno nie jeździlem, ale podłączyem go do CTEK-a, się ładuje...
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Jaroma

Post autor: Jaroma » śr mar 29, 2006 8:59 pm

Ja mam 4 lata akumulator i nigdy lepszego nie mialem. Bosh silver 7C 74Ah 680A. W zimie uaz praktycznie stal, i tak z czystej ciekawosci polazlem odpalic syfa w te najwieksze mrozy jak bylo jakos -25st. Bez problemu krecil rozrusznikiem, na poczatku ciezko bo olej ggesty ale po jakis 2sec sie rozkrecil i disel odpalil bez problemu.

Obecnie niestety mam klopocik :-? Przypadkowo aku dostal z mlotka i pekla jedna cela i elektrolit wyciekl, jak przestalo leciec skleilem to jakism klejem. Jak narazie dziala dobrze, kreci rozrusznikiem ladnie.
I teraz mam pytanie jak aku jest zbudowany. cele sa polaczone jakos?, wyciekl elektrolit tylko z tej celi czy mogl ze wszystkich?, co sie moze dalej dziac?, czy sie moze ugotowac?, czy padnie nagle?, czy bezobslugowe aku mozna otwozyc ta pokrywe i uzupelnik kwas? czy dolac wody? czy nie otwierac? :o nie mam pojecia jak to dziala i co tam siedzi ale aku jest zajefajny jak na tyle lat i bardzo dobra sprawnosc :)2
Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » czw mar 30, 2006 8:26 am

Jaroma pisze:Ja mam 4 lata akumulator i nigdy lepszego nie mialem. Bosh silver 7C 74Ah 680A. W zimie uaz praktycznie stal, i tak z czystej ciekawosci polazlem odpalic syfa w te najwieksze mrozy jak bylo jakos -25st. Bez problemu krecil rozrusznikiem, na poczatku ciezko bo olej ggesty ale po jakis 2sec sie rozkrecil i disel odpalil bez problemu.

Obecnie niestety mam klopocik :-? Przypadkowo aku dostal z mlotka i pekla jedna cela i elektrolit wyciekl, jak przestalo leciec skleilem to jakism klejem. Jak narazie dziala dobrze, kreci rozrusznikiem ladnie.
I teraz mam pytanie jak aku jest zbudowany. cele sa polaczone jakos?, wyciekl elektrolit tylko z tej celi czy mogl ze wszystkich?, co sie moze dalej dziac?, czy sie moze ugotowac?, czy padnie nagle?, czy bezobslugowe aku mozna otwozyc ta pokrywe i uzupelnik kwas? czy dolac wody? czy nie otwierac? :o nie mam pojecia jak to dziala i co tam siedzi ale aku jest zajefajny jak na tyle lat i bardzo dobra sprawnosc :)2
Każda cela ma swój osobny elektrolit i w każdej jest płyta ołowiowa i z druga z dwutlenku ołowiu. Są to elektrody + i -, na nich zachodzą rekacje elketrochemiczne, dzięki którym elektronki sobie płyną przez obwód i masz prąd :) Elektrolitem jest kwas siarkowy o opowednim stężeniu. W czasie pracy aku zarówno z płytu ołowiowej jak i tej z PbO2 w reakcji z H2SO4 powstaje siarczan ołowiu, oczywiście skoro kwas reaguje to znaczy że go ubywa, czyli zmiejsza się jego stężenie, a co za tym idzie gęstość. I to właśnie przez oznaczanie gęstości kwasu siarkowego, oznacza się pośrednio jego stężenie, czyli następnie pośrednio stopień rozładowania akumulatora. Gdyby akumulator był przed unfallem całkowicie naładowany to by nie było problemu bo byś musiał do celi nalać kwasu o gęstości takiej jak podaje producent, ale tutaj zapewne akumulator jest częściowo rozładowany, czyli na płytach jest jakaś ilość Pb(SO4)2, więc należy zachować równowagę i nalać kwasu o stężeniu odpowiednim do stopnia rozładowania, czyli takim jakie mają cele obok. Wtedy powinno być wszystko gicior. Broń Boże nie nalewaj wody, to całkowicie bez sensu bo w akumulatorze ma by elektrolit, a nie tylko "coś" mokrego :wink:

Kwas siarkowy kupisz w chemicznym, a jak zmierzysz gęstość w innych celach to Ci obliczę w jakim stosunku roźcieńczyć go z wodą żeby mieć takie stężenie jak w sąsiednich celach.

W ostatateczności możesz zastosować tzw. ładowania odsiarczające, czyli wylać z cel elektrolit i nalać wody destylowanej lub demineralizowanej, po czym normalnie ładować, potem znów to wszystko wylać, znół nalać wody i ładować, i tak z 3 - 4 razy. Przez brak kwasu przesuwamy równowagę reakcji mocno w kierunku tworzenia H2SO4 z osadzonego na elektrodach siarczanu, przez co płyty się prawie całkowicie oczyszczają. Potem wystarczy wlać elektrolitu o nominalanym stężeniu. Tak się reanimuje stare akumulatory, ale to ostateczność, bo wypłukujesz sobie część cennego ołowiu :wink: No i bateryjka może zmienić lekko swoje parametry :wink:
Poduszkowiec master :)21
http://www.gdansk4x4.pl

Awatar użytkownika
Telesfor11

Post autor: Telesfor11 » czw mar 30, 2006 10:27 pm

Ja mam pytanko :lol:
Czy warto zamieniać alternator uazowski na fso ?????
uaz 469b 80`

RATUNKU BUDA SPADA :((((((

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » czw mar 30, 2006 10:29 pm

Telesfor11 pisze:Ja mam pytanko :lol:
Czy warto zamieniaæ alternator uazowski na fso ?????
A nie wyrabia ?????? Bo jak wyrabia to po co ?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 30, 2006 10:35 pm

Telesfor11 pisze:Ja mam pytanko :lol:
Czy warto zamieniać alternator uazowski na fso ?????
Ale kombinujesz :)21
fso nie lubi wody :)3
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Telesfor11

Post autor: Telesfor11 » czw mar 30, 2006 10:49 pm

leży taki zapas od polteka na regale i se pomyślałem ma pewnie pare amperków więcej a od przybytku głowa nie bioli

Ale zrozumiałem :oops:
uaz 469b 80`

RATUNKU BUDA SPADA :((((((

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”