Pytanie o półoś
Moderator: Student
Pytanie o półoś
Przednia półośka zacina mi sie przy skręcie i tu moje pytanie" reanimować czy zainwestować w nową 

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Normalnie przymęczyłem ją wczoraj, i teraz jak jade prosto to w sumie normalnie jedzie z przednim napędem, ale jak tylko troche skręce kierownicą to szarpie, wnioskuje z tego ze półoś sie przycina, rozebrałem piaste koła, przegób jest cały, nic z niego nie wypadło, nie czyściłem jeszcze go ze smaru, ale może ktoś miał podobny przypadek??
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Zrobiły Ci się "wżery" pod kulkami, Jeśli do tyłu tego nie robi, możesz przełożyć zewnętrzne części półoś z lewej na prawą i odwrotnie. Na trochę pomaga. Naprawa nr 2 stosowana onegdaj przeze mnie to rozebranie i wymycie półosi a następnie naspawanie wyrobionych miejsc i szlifowanie do pierwotnego kształtu wysokoobrotówką. Nawet pomagało mi to na długo przy 140 konnym UAZ-ie. Najprościej wymienić na nową i to oda razu na nowego typu. 

Po prostu ja sobie ukreciłeś.BROWAR_PL pisze:Normalnie przymęczyłem ją wczoraj, i teraz jak jade prosto to w sumie normalnie jedzie z przednim napędem, ale jak tylko troche skręce kierownicą to szarpie, wnioskuje z tego ze półoś sie przycina, rozebrałem piaste koła, przegób jest cały, nic z niego nie wypadło, nie czyściłem jeszcze go ze smaru, ale może ktoś miał podobny przypadek??
Nie ma na to innego lekarstwa jak zakup nowej lub sprawnej - uzywanej.
Disco 300 ES
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Skrecać się da,sprawdze czy dzieje sę też tak na rozłączonym przednim napędzie,jeśli tak to raczej to nie będzie półoś,mam racje?gÓral świętokrzyski pisze:kulki z przegłubu wypadł.NuVo pisze:mi tez coś szarpie,strzela z przodu prawej strony ale podczas jazdy na wprost.Jeżeli półoś jest ukręcona to znaczy ze wogóle nie ciągnie?...Czy to może być równiez to?
a da się wogle skręcać??
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"