Termostat w trzysecie
Moderator: Student
Termostat w trzysecie
Mam problem ojcowie!Zagotowała mi się "woda" w trzysecie podczas jazdy,sytuacja opanowana na szczęście.Podejrzewam ze to wina termostatu,który się pewnie nie otworzył bo innej przyczyny nie dopuszczam do mysli
I teraz zasadnicze pytanie sie pojawia: Czy wymienić termostat na inny (ten który jest chyba sie skończyl) czy wywalić z niego bebechy,tak jak to sie robi np. w traktorach.Jeżeli wywalie wnetrzności to silnik może być niedogrzany?Pomóżcie!

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
- chiquito83
A w domu płakać
Powiem szczerze,ze z tym termostatem były problemym z założeniem bo dolne otwory nie pasowały względem siebie i musieliśmy z tatą dorabiać kawałek węża.Niby od trzysety,wszystko pasowało tylko ten dół sie nie zgrywał.Test jak najbardziej zrobie i wtedy sie zobaczy.A co z ewentualnym wywaleniem środka,co moze sie dziać z temperaturą?

Co do temperatury to odpowiem jak zimny chirurg przyszlemu pacjetowi, a jest tak jazda bez termostatu to wynik nie niedogrzanego silnika, a wynikiem jest prrzegrzanie silnika. W pierwszej fazie silnik bardzo powoli sie nagrzewa to fakt , pozniej nie ma zamiany chlodnego plynu z chlodnicy, przez otwarcie termostatem i w winiku jazdy temperatura powoli sie bedzie podnosila w calym obiegu az do kipienia .
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
Gazon pisze:Co do temperatury to odpowiem jak zimny chirurg przyszlemu pacjetowi, a jest tak jazda bez termostatu to wynik nie niedogrzanego silnika, a wynikiem jest prrzegrzanie silnika. W pierwszej fazie silnik bardzo powoli sie nagrzewa to fakt , pozniej nie ma zamiany chlodnego plynu z chlodnicy, przez otwarcie termostatem i w winiku jazdy temperatura powoli sie bedzie podnosila w calym obiegu az do kipienia .
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Dobra wystraczy

- Ml_Kruszka18
Gazonie!
Bym dyskutował,bo mamy tu zagadnienie wymiany ciepła z otoczeniem i wcale nie musi być jak mówisz.
Ale mniejsza z tym,nie chodzi tu przecież o jakieś naukowe dyskusje,tylko o odpowiednie pocieszenie naszego kolegi żeby mógł spokojnie zasnąć dzisiaj szczękając "z nerw"zębami
Otóż swego czasu /dawno,dawno temu/ zaposiadywałem mb115 z motorkiem 220D.Tez się gotował...Wyjąłem termostat,a mimo to
Latem,żeby utrzymać temperaturę,trzeba było mieć na full ogrzewanie.
Zimą mus było nie uzywać nagrzewnicy,bo za zimny był.
Kompresja i uszczelka ok.Głowica była pęknieta wewnatrz /szmelc/.
Fryce nazywali to "pęknięciem włosowatym"
Bym dyskutował,bo mamy tu zagadnienie wymiany ciepła z otoczeniem i wcale nie musi być jak mówisz.
Ale mniejsza z tym,nie chodzi tu przecież o jakieś naukowe dyskusje,tylko o odpowiednie pocieszenie naszego kolegi żeby mógł spokojnie zasnąć dzisiaj szczękając "z nerw"zębami

Otóż swego czasu /dawno,dawno temu/ zaposiadywałem mb115 z motorkiem 220D.Tez się gotował...Wyjąłem termostat,a mimo to

Latem,żeby utrzymać temperaturę,trzeba było mieć na full ogrzewanie.
Zimą mus było nie uzywać nagrzewnicy,bo za zimny był.
Kompresja i uszczelka ok.Głowica była pęknieta wewnatrz /szmelc/.
Fryce nazywali to "pęknięciem włosowatym"

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl