Chyba posty pomyliłeś.Frolik pisze:pilmar pisze:i bmw m60b40, m62b44, s62 wszustkie manual 6 bieg
Hahah szczególnie S62
Bardzo dobry silnik ale chyba nie do uaza. Przy pierwszej próbie ruszenia zmiele mosty na wiórki.
masz uaza z takim silnikiem?
czy warto zmieniac silnik
Moderator: Student
Re: czy warto zmieniac silnik
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
wracając do sedna wątku..miki_mi2 pisze:Witam.Pytanie dotyczy zamiany silnika MB z 2,4d na 3,0d.Czy jest w tym sens?Moc przecież niewiele większa a silnik 3,0 o wiele cięższy.Mam pod maską teraz 2.4d i robi tak se.Nie ukrywam ,że kasa akurat potrzebna a silnik 3,0 leży sprawny i się kurzy....Doradźcie
Generalnie NIE warto, sprawny oryginał jest świetny w boju.
ale jeśli stawiasz przez pojazdem inne ciekawe zadania, np. jak gdzieś było "oranie pola" to trzeba przeanalizować za i przeciw

Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Też jestem zdania że oryginał jest swietny i daje sobie radę znakomicie,jednak mam zamiar wstawic coś mniej zawodnego i bardziej ekonomicznego.Liczę że uda się sprzedać mój oryginalny silnik który chodzi nadal na syntetyku i powinien pochodzić jeszcze jakiś czas.Jednak coraz więcej jezdzę po twardym i czarnym i mam zamiar robić dalsze wypady w Polskę i nie zabierać ze sobą drugiego silnika w częściach.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Generalnie wszyscy co wymienili przed Tobą silniki to dochodzili do takich samych wniosków.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
2.3 benzynka od 124-wg mnie optymalny silnik do uaza.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Dla mnie optymalny silnik to taki,którego jestem w stanie ogarnąć mechanicznie i elektrycznie,żeby nie latać z byle pierdołą do mechanika.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
No ,to ten własnie taki jest.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Jak oryginał jest sprawny to nie warto, ale jak trzeba go reanimować to już nie mam sensu bo naprawa napędu UAZa jest na dzień dzisiejszy droga lub bardzo droga i nie daje gwarancji długiej żywotności. My już szukamy silnika od vitary 2.5 v6 razem ze skrzynią i reduktorem, będzie to najlepsza opcja wg nas ze względu na takie same przełożenia w mostach i podobnie rozmieszczone wyjścia wałów. Całość jest lekka (aluminium) wydajna i mało awaryjna, łatwo ją zabezpieczyć przed wodą i nieźle się odpycha do przodu.
To prawda ze oryginalny silnik jest dosyć dobry,jezeli jest w dobrej kondycji i jesli nie trzymamy UAZ-a w oryginale,to remont kapitalny jest nieopłacalny.Mój obecny silnik jest jeszcze w bardzo dobrej kondycji ale wymaga małych,ale upierdliwych poprawek jak wymiana sznura na wale.Silnik nie jest u mnie katowany i chyba pojeździłbym na nim(przy moich rocznych przebiegach) kilkanascie lat.Sama zmiana jest podyktowana bardziej jako chęc zrobienia czegoś nietuzinkowego,jednak nie mniej funkcjonalnego jak oryginał.Dłubanie przy oryginalnym jest dla mnie zbyt czasochłonne i nie daje gwarancji długotrwałej pracy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
i jak siedzi juz ten silnik w UAZIE?carinus pisze:Robota idzie do przodu,przygotowałem juz obudowę sprzęgła i teraz mam problem z tym czy wejdzie tarcza UAZ-a czy tez muszę przerabiac tuleję z wielowpustem w toyotowskiej tarczy.Moze ktos podać wymiary oryginalnej tarczy-srednica zewn.i wewn na okładzinie oraz grubość okładzin.
Tak szybko jeszcze tam nie trafi.Nie mam za dużo czasu na grzebanie w silniku i troche to potrwa.Na razie pozostanie oryginał do momentu złozenia kompletnego zestawu silnika i płyty łączącej.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Dostałem już dawcę kompletnego podwozia dla mojego UAZ-a.Kupiłem całą jeżdzącą LJ 70 i na jej ramie bedzie położona buda.Odpadami już problem z motaniem mostów i sprężyn,pozostanie tylko nałożenie i zamocowanie budy.Na razie pozostanie oryginalny silnik 2,4TD.Cieszy mnie pozyskanie cywilizowanej skrzyni 5-biegowej z cichym reduktorem dającym sie załączyc podczas jazdy.Pozostało mi tylko złożenie silnika UAZ-a,wsadzenie w ramę i całość półdzie na sprzedaż.Chciałbym dać mozliwość kupującemu sprawdzenie silnika i napędów.Na razie będę doprowadzał silnik i napędy w toyocie do staniu fabrycznego,dopiero po tym robię przekładkę.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD