Numery ramy
Moderator: Student
Numery ramy
Problem z numerami na forum jest znany, a ja trochę z innej strony chciałem problem ugryźć, ale wszystko po kolei.
Byłem na przeglądzie gdzie koleś się do tego przyczepił, ja też tych numerów nie znalazłem bo uznałem, że były malowane i przeszły do historii. Więc poszedłem do rzeczoznawcy, a on na to, że w tym roczniku (uaz z roku 1991) numery były już bite, facet nie młody uznałem, że może ma i rację. Tylko mimo czyszczenia ramy (różne specyfiki antykorozyjne na niej były) w miejscu jak podaje mądra księga, jak i po przeciwnej stronie nic nie znalazłem. Rama nie jest na tyle zżarta przez rdzę żeby numery poszły w ...
Pytanie:
Od którego roku były bite numery, gdzie były bite i może ktoś ma zdjęcie takich numerów.
Nie powiem jakbym jednak je znalazł to na pewno bym się lepiej poczuł.
Pozdrawiam.
Byłem na przeglądzie gdzie koleś się do tego przyczepił, ja też tych numerów nie znalazłem bo uznałem, że były malowane i przeszły do historii. Więc poszedłem do rzeczoznawcy, a on na to, że w tym roczniku (uaz z roku 1991) numery były już bite, facet nie młody uznałem, że może ma i rację. Tylko mimo czyszczenia ramy (różne specyfiki antykorozyjne na niej były) w miejscu jak podaje mądra księga, jak i po przeciwnej stronie nic nie znalazłem. Rama nie jest na tyle zżarta przez rdzę żeby numery poszły w ...
Pytanie:
Od którego roku były bite numery, gdzie były bite i może ktoś ma zdjęcie takich numerów.
Nie powiem jakbym jednak je znalazł to na pewno bym się lepiej poczuł.
Pozdrawiam.
Re: Numery ramy
Nie jestem pewny czy mam rację jeśli nie to niech ktoś mnie poprawi ale w UAZach to od początku produkcji numery były bite a w GAZach 69 były malowane z tego co ja słyszałem 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
- GikroV
-
wg. instrukcji - "miejsce oznaczenia numeru ramy" na rysunku podłużnica za tylnym prawym kołem z namalowanym numerem.
" 2. Numer podwozia
Numer podwozia samochodu jest wytłoczony na tabliczce fabrycznej, a oprócz tego jest namalowany farbą na tylnej części prawej podłużnicy ramy"
" 2. Numer podwozia
Numer podwozia samochodu jest wytłoczony na tabliczce fabrycznej, a oprócz tego jest namalowany farbą na tylnej części prawej podłużnicy ramy"
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
-
-
Nr ramy jest na tabliczce umieszczonej na przednim pasie po prawej stronie przenajmniej w moim r.89.Kupiłem już zarejestrowany z Nadlesnictwa i nie było problemu w czasie przeglądów.
Na tylnim nadkolu chyba nic nie znajdziesz nawet jak cos było to dawno zniknęło.Pewnie masz sztuke z wojska a z tym są problemy przy rejestracji i pewnie trzeba bedzie nowe nabijac.
Na tylnim nadkolu chyba nic nie znajdziesz nawet jak cos było to dawno zniknęło.Pewnie masz sztuke z wojska a z tym są problemy przy rejestracji i pewnie trzeba bedzie nowe nabijac.
Edgar z Gór.
Tabliczkę z numerem na przednim pasie mam, UAZ zarejestrowany (z tym nie było żadnych problemów). Jedyny problem to upierdliwy diagnosta, tłumaczyłem, że numery były malowane i przeszły do historii. Nie uwierzył poszedł sprawdzić w komputerze (bazy danych, internet), nie było go około 20 minut albo i więcej, nic nie znalazł. Numery na tabliczce też mu się nie spodobały, bo nie tak nabite.
Jak przeczytałem post na temat nowych numerów ramy to mnie
ciśnienie skoczyło. Mam latać po urzędach, wywalić w .... kasy z powodu braku paru cyferek.
A można tak załatwić, że rzeczoznawca robi swoje, daje papier i idziemy żeby nabili numery na ramie takie jak mamy na tabliczce (ale jestem naiwny).
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.
Jak przeczytałem post na temat nowych numerów ramy to mnie

A można tak załatwić, że rzeczoznawca robi swoje, daje papier i idziemy żeby nabili numery na ramie takie jak mamy na tabliczce (ale jestem naiwny).
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.
A nie lepiej dać zrobić szablon, psiknąć numer na ramie, lekko przybrudzić i zmienić diagnostę?
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- GikroV
-
W ten sposób rozwiążesz problem ale na pewien czas. Nie wiadomo ile stacji obskoczysz ale w końcu znajdziesz taką że przepuszczą. Zasadniczo numer malowany nie jest uznawany. Podejrzewam że nawet do rejestracji Uaza na zabytek dopieprzyliby się o brak nabitego numeru...
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
wziąć numeratory i namalować.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Jedyna słuszna opcjavandall1 pisze:wziąć numeratory i namalować.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Dzięki za rady, będę kombinował, a po urzędach latać nie mam zamiaru. Cóż posiadanie UAZ-a zobowiązuje do kombinowania
.

mialem juz kilkanascie uazów,tylko w jednym znalazlem nr. ramy byly to bardzo duze grube cyfry wykonane metodom delikatnego punktowania koloru bialego,znajdowal sie on na prawej tylnej podluznicy i oczywiście rama w tym miejscu byla nieskorodowana ale pomijając to wszystko myslę że na ten temat moglby wypowiedzieć się jakis przedstawiciel znanej firmy TARMOT bo wiem że oni też czytają nasze forum i mają duże wiadomosci na temat Uaza
- pixak
- jestem tu nowy...
byłem na jednej stacji, miałem nr na pasie pod maską wybity na tabliczce, to chciał i pod prawym nadkolem. Pokazałem instrukcję obsługi, że towarzysze napisali "namalowane 30lat temu na ramie za kołem" i że teraz nie będzie bo intensywny offroad i solenie zimą, to kazał pomalować samemu. Pojechałem do domu, wydrukowałem na drukarce literki i cyferki, wyciąłem, kupiłem biały spray, psiku psiku, pojechałem, podbili i tak już 3 rok podbijają. Nie ta stacja to inna, mi diagnosta na jednej wmawiał że ręczny to lewarek biegów, a na kolejnej zapytał czy może się przejechać bo zawsze marzył. Ludzie są różni i tyle, nie ma co się przejmować. Padlina-Uaz więcej trosk dostarczy 

Mój z 1990 ma numer na wybity na tabliczce fabrycznej na przednim pasie, i ten zawsze pokazuję. Drugi jest wybity bezpośrednio na ramie dostępnej w przestrzeni tylnego prawego nadkola, ale nie pokazuje go bo powoli znika pod warstwami biteksu, i jest mało czytelny. Ale póki co nikt z diagnostów go nie szukał.
-
-
Masz jakiegos złośliwego diagnostę.Jeżdę juz 8 lat co roku na przeglądy i zawsze tabilczka na pasie wystarcza,Sprawdzane są hamulce światła i to co do bezpieczeństwa jazdy trzeba ,przy przerejestrowaniu nie było zadnych problemów ani z gazem ani z jakim szukaniem głupoty gdzies na nadkolu z tyłu po tylu latach.
Edgar z Gór.