Numery ramy

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

mr. UAZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Numery ramy

Post autor: mr. UAZ » śr gru 05, 2012 2:41 pm

Problem z numerami na forum jest znany, a ja trochę z innej strony chciałem problem ugryźć, ale wszystko po kolei.
Byłem na przeglądzie gdzie koleś się do tego przyczepił, ja też tych numerów nie znalazłem bo uznałem, że były malowane i przeszły do historii. Więc poszedłem do rzeczoznawcy, a on na to, że w tym roczniku (uaz z roku 1991) numery były już bite, facet nie młody uznałem, że może ma i rację. Tylko mimo czyszczenia ramy (różne specyfiki antykorozyjne na niej były) w miejscu jak podaje mądra księga, jak i po przeciwnej stronie nic nie znalazłem. Rama nie jest na tyle zżarta przez rdzę żeby numery poszły w ...
Pytanie:
Od którego roku były bite numery, gdzie były bite i może ktoś ma zdjęcie takich numerów.
Nie powiem jakbym jednak je znalazł to na pewno bym się lepiej poczuł.
Pozdrawiam.

Paweł93

Re: Numery ramy

Post autor: Paweł93 » śr gru 05, 2012 10:10 pm

Nie jestem pewny czy mam rację jeśli nie to niech ktoś mnie poprawi ale w UAZach to od początku produkcji numery były bite a w GAZach 69 były malowane z tego co ja słyszałem :)
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » śr gru 05, 2012 10:25 pm

wg. instrukcji - "miejsce oznaczenia numeru ramy" na rysunku podłużnica za tylnym prawym kołem z namalowanym numerem.

" 2. Numer podwozia
Numer podwozia samochodu jest wytłoczony na tabliczce fabrycznej, a oprócz tego jest namalowany farbą na tylnej części prawej podłużnicy ramy"
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » śr gru 05, 2012 10:39 pm

Nr ramy jest na tabliczce umieszczonej na przednim pasie po prawej stronie przenajmniej w moim r.89.Kupiłem już zarejestrowany z Nadlesnictwa i nie było problemu w czasie przeglądów.
Na tylnim nadkolu chyba nic nie znajdziesz nawet jak cos było to dawno zniknęło.Pewnie masz sztuke z wojska a z tym są problemy przy rejestracji i pewnie trzeba bedzie nowe nabijac.
Edgar z Gór.

mr. UAZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mr. UAZ » czw gru 06, 2012 4:42 pm

Tabliczkę z numerem na przednim pasie mam, UAZ zarejestrowany (z tym nie było żadnych problemów). Jedyny problem to upierdliwy diagnosta, tłumaczyłem, że numery były malowane i przeszły do historii. Nie uwierzył poszedł sprawdzić w komputerze (bazy danych, internet), nie było go około 20 minut albo i więcej, nic nie znalazł. Numery na tabliczce też mu się nie spodobały, bo nie tak nabite.
Jak przeczytałem post na temat nowych numerów ramy to mnie :)11 :)11 :)11 ciśnienie skoczyło. Mam latać po urzędach, wywalić w .... kasy z powodu braku paru cyferek.
A można tak załatwić, że rzeczoznawca robi swoje, daje papier i idziemy żeby nabili numery na ramie takie jak mamy na tabliczce (ale jestem naiwny).
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » czw gru 06, 2012 5:02 pm

A nie lepiej dać zrobić szablon, psiknąć numer na ramie, lekko przybrudzić i zmienić diagnostę?
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw gru 06, 2012 8:12 pm

W ten sposób rozwiążesz problem ale na pewien czas. Nie wiadomo ile stacji obskoczysz ale w końcu znajdziesz taką że przepuszczą. Zasadniczo numer malowany nie jest uznawany. Podejrzewam że nawet do rejestracji Uaza na zabytek dopieprzyliby się o brak nabitego numeru...
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw gru 06, 2012 8:52 pm

wziąć numeratory i namalować.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw gru 06, 2012 10:36 pm

vandall1 pisze:wziąć numeratory i namalować.
Jedyna słuszna opcja :)2 a numery bili jak popadło , lasy inaczej ,pgr-y też , geodezja tez miała swoje zdanie czyli każdy uj na swój strój a diagności tego nie trybią
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

mr. UAZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mr. UAZ » pt gru 07, 2012 9:10 pm

Dzięki za rady, będę kombinował, a po urzędach latać nie mam zamiaru. Cóż posiadanie UAZ-a zobowiązuje do kombinowania :wink: :wink: .

Bachus8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bachus8 » sob gru 08, 2012 8:59 pm

mialem juz kilkanascie uazów,tylko w jednym znalazlem nr. ramy byly to bardzo duze grube cyfry wykonane metodom delikatnego punktowania koloru bialego,znajdowal sie on na prawej tylnej podluznicy i oczywiście rama w tym miejscu byla nieskorodowana ale pomijając to wszystko myslę że na ten temat moglby wypowiedzieć się jakis przedstawiciel znanej firmy TARMOT bo wiem że oni też czytają nasze forum i mają duże wiadomosci na temat Uaza

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » sob gru 08, 2012 10:13 pm

byłem na jednej stacji, miałem nr na pasie pod maską wybity na tabliczce, to chciał i pod prawym nadkolem. Pokazałem instrukcję obsługi, że towarzysze napisali "namalowane 30lat temu na ramie za kołem" i że teraz nie będzie bo intensywny offroad i solenie zimą, to kazał pomalować samemu. Pojechałem do domu, wydrukowałem na drukarce literki i cyferki, wyciąłem, kupiłem biały spray, psiku psiku, pojechałem, podbili i tak już 3 rok podbijają. Nie ta stacja to inna, mi diagnosta na jednej wmawiał że ręczny to lewarek biegów, a na kolejnej zapytał czy może się przejechać bo zawsze marzył. Ludzie są różni i tyle, nie ma co się przejmować. Padlina-Uaz więcej trosk dostarczy :wink:

Awatar użytkownika
djmorasko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: djmorasko » ndz gru 09, 2012 10:02 am

Mój z 1990 ma numer na wybity na tabliczce fabrycznej na przednim pasie, i ten zawsze pokazuję. Drugi jest wybity bezpośrednio na ramie dostępnej w przestrzeni tylnego prawego nadkola, ale nie pokazuje go bo powoli znika pod warstwami biteksu, i jest mało czytelny. Ale póki co nikt z diagnostów go nie szukał.

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » ndz gru 09, 2012 10:07 pm

Masz jakiegos złośliwego diagnostę.Jeżdę juz 8 lat co roku na przeglądy i zawsze tabilczka na pasie wystarcza,Sprawdzane są hamulce światła i to co do bezpieczeństwa jazdy trzeba ,przy przerejestrowaniu nie było zadnych problemów ani z gazem ani z jakim szukaniem głupoty gdzies na nadkolu z tyłu po tylu latach.
Edgar z Gór.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”