Witajcie po dłuższej nieobecnosci;) Otóż potrzebuje fachowej porady w sprawie zmiany alternatora uaz 31512 silnik wołgi uryginalny alternator z regulatorem napiecia na ścianie grodziowej wewnątrz przy nogach pasażera. Powodem planowanej zmiany jest to że wydarł sie komutator i spaliło uzwojenie stojana. Leży mi w garażu alternator z renault 19 70A w idealnym stanie z wbudowanym reglerem wiec nie chce generowac kosztów i założe to co już mam. Mocowanie prawie pasuje ale kwestia przeróbki zamocowania to problem tutaj najmniejszy. problem tkwi w podłączeniu tego w instalacje

Jako że z prądem to ja herbate umiem zrobic tylko pytanie do kolegów jak wygląda sprawa podłączenia takiego alternatora pod uazowską instalacje? Wzbudzenie wiadomo bez zmian po stacyjce. Grubszy plusowy kabel na śróbke i puścic to przez uazowski regler? nie bedzie sie to gryzło ze sobą?? Czy ominąc to ustrojstwo i zostawic jako ozdobe i zrobic plus do aku jak to w każdym cywilizowanym samochodzie ? A jeżeli tak jak sie to ma do wskazań amperomierza?? bardzo prosze o jakies konkretne informacje na ten temat

Za pomoc przesylam 0.7 dowolnej maści