95+Diesel
Moderator: Student
95+Diesel
Witam
Po wczorajszych jazdach terenowych postanowiłem dolać paliwa tylko pomyliłem kanistry i zamiast 95 dolałem diesla (ojciec ma diesla a kanistry są takie same) wlałem 4 może 5 litrów w baku miałem około 10 litrów 95. Dzisiaj rano odpalam Uaza wszystko ładnie pięknie jadę do pracy wszystko ok, ale po pracy czekała mnie niemiła niespodzianka zapalił, ale nie miał mocy po prostym jeszcze jakoś jedzie pod górę już nie i właśnie w tym momencie zorientowałem się co wlałem dnia poprzedniego. I teraz mam pytanie do Was co robić? Wlać do drugiego zbiornika 95 tylko i go odpalić niech wypali resztki "mikstury" czy może dolać więcej 95 do tego diesla, a może jeszcze coś innego? Dodam jeszcze tylko, że gdy otwarłem maskę gaźnik był mokry czy mogło dojść do uszkodzenia? Liczę na Waszą pomoc.
Po wczorajszych jazdach terenowych postanowiłem dolać paliwa tylko pomyliłem kanistry i zamiast 95 dolałem diesla (ojciec ma diesla a kanistry są takie same) wlałem 4 może 5 litrów w baku miałem około 10 litrów 95. Dzisiaj rano odpalam Uaza wszystko ładnie pięknie jadę do pracy wszystko ok, ale po pracy czekała mnie niemiła niespodzianka zapalił, ale nie miał mocy po prostym jeszcze jakoś jedzie pod górę już nie i właśnie w tym momencie zorientowałem się co wlałem dnia poprzedniego. I teraz mam pytanie do Was co robić? Wlać do drugiego zbiornika 95 tylko i go odpalić niech wypali resztki "mikstury" czy może dolać więcej 95 do tego diesla, a może jeszcze coś innego? Dodam jeszcze tylko, że gdy otwarłem maskę gaźnik był mokry czy mogło dojść do uszkodzenia? Liczę na Waszą pomoc.
Re: 95+Diesel
Nic się nie stanie,dolej tylko więcej benzyny żeby to rozcienczyć.Ropka nie zapala się tak dobrze od iskry.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
- Misiek Cypr
-
Czy dziala ci kontrolka od cisnienia oleju? Jesli tak i nic sie nie zapalilo jeszcze, to silnik przezyl, ale moglo przybyc oleju w misce. Znaczy sprawdz poziom oleju w misce, pewnie jest wiecej oleju niz bylo. Jesli tak, olej do wymiany.
U mnie silnik 1.8 golfa K-jetronic, wlalem 7 litrow diesla, na 40 beny i 2 litry sie znalazly w misce z tego. Ale nic innego poza wymiana oleju zie nie stalo.
U mnie silnik 1.8 golfa K-jetronic, wlalem 7 litrow diesla, na 40 beny i 2 litry sie znalazly w misce z tego. Ale nic innego poza wymiana oleju zie nie stalo.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- TASMAN UAZ
-
dolej benzyny i będzie git potem buta i będzie jak złoto jakby słabo palił to sprawdź ewentualnie przeczyść świece
ps Misiek Cypr skąd wzięła się ropa w oleju

UAZ 31512 na początku motania
FROTKA 2,2 DTI LONG
FROTKA 2,2 DTI LONG
Dzisiaj po pracy sprawdziłem poziom oleju i faktycznie jest go za dużo i do tego jest czarny wiec do wymiany, a co jeszcze go boli sprawdzę jutro oczywiście mile widziane wasze rady.
- Misiek Cypr
-
Silnik nie przepala, nie spala ropy, wiec ta cieknie po sciankach cylindrow do miski olejowej.TASMAN UAZ pisze:dolej benzyny i będzie git potem buta i będzie jak złoto jakby słabo palił to sprawdź ewentualnie przeczyść świece![]()
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Jezeli wypaliles caly zbiornik, to wymiana oleju zakonczy sprawe. Jesli cos zostalo w baku, musisz sie tego pozbyc zlewajac z baku. Generalnie do wywalenia, badz do nalania do starego diesla na zime.pepe1002 pisze:Dzisiaj po pracy sprawdziłem poziom oleju i faktycznie jest go za dużo i do tego jest czarny wiec do wymiany, a co jeszcze go boli sprawdzę jutro oczywiście mile widziane wasze rady.
513549044
513549044
Ok udało się go odpalić
Wyczyściłem świece i nalałem trochę benzyny do gaźnika, musiałem jechać na maksymalnym ssaniu ponieważ nie miał mocy po wyłączeniu ssania i gasł. Po przyjechaniu do znajomego pod dom wylałem tą miksturę i wlałem benzyny silnik działa poprawnie ma moc jest ok, ale pozostaje jeszcze olej do wymiany i tu mam do Was 2 pytania:
1.Czy ten olej będzie dobry PLATINUM SEMISYNTHETIC 10W-40 ?
2.Jaki filtr oleju kupić, jakie ma oznaczenie na tym co mam obecnie pisze tylko to AD1882631

1.Czy ten olej będzie dobry PLATINUM SEMISYNTHETIC 10W-40 ?
2.Jaki filtr oleju kupić, jakie ma oznaczenie na tym co mam obecnie pisze tylko to AD1882631
lej 15w40 a filtr masz od fso