Krótko mówiąć według rysunków z załącznika Jwofka pisze:jak należy zamocować klatke do nadwozia uazika![]()
Przykręcać. A dokładnie przyspawać rury klatki do płytek o grubości min.3mm, (o powierzchni o ile pamiętam 120cm^2) a te płytki przykręcać na 4 śruby min. M8 o twardości 8.8 do podłogi. Po drugiej stronie podłogi również powinna być podłożona taka płytka, Ew. może byc przyspawana do nadwozia. Zresztą to jest w załączniku J w części tekstowej i rysunkach.przykręcać,spawać![]()
w których miejscach
Ja w swoim uazie przymocowałem klatkę w 8 miejscach a planowane jest duży punkt numer 9/10.
1) płytki pałąka przedniego leżą na podłodze przy nogach kierowcy/pasażera

miejsce to wybrane jest ze względu właśnie na to wzmocnienie nadwozia.
2) łapy pałąka głównego ze względy na wymuszony niekorzystny kształt oraz odpowiedzialną rolę, sa mocno przewymiarowane (blacha 10mm) i przykręcone w mejsce mocowania pałąka od plandeki- słupek B z wlewem paliwa jest sztywną skorupową konstrukcją daje in dobre oparcie.
3)na tylnią/górną krawędź wanny karoseri nałożony jest kątownik 60mm ścianka 3mm w ten sposób, że wzmacnia to miejsce od końca tylnich drzwi aż do krawędzi klapy"desantu"
4) do początku tego kątownika przykręcone są płytki podpór pałąka przedniego
5) bliżej tyłu tego kątownika przykręcona jest płytka pałąka tylniego, płytka jest przewymiarowana na grubość 6mm, bo musiała mieć mało korzystny kształt.
6) ostatni punkt, ktorego jeszcze nie ma, to mocowanie obowiązkowego elemantu przekątnego - mój będzie miał dopuszczany przez załącznik kształt V i będzie przyspawany do profilu 50x30x3 leżącego na podłodze w jej obniżeniu przeznaczonym dla nóg pasażerów.
czego należy się wystrzegac przy montowaniu
Spawania rur klatki do karoserii bo nie widzę szansy zeby blacha karoseryjna 0,8-1mm z przysmarkaną rurą klatki dała jej solidne oparcie przy dachowaniu.
Ja wystrzegał bym sie też klatek nie demontowalnych.