przede wszystkim chciałbym się przywitać jako nowy członek na tym forum. Bardzo się cieszę, że takie społeczności istnieją, bo po przeczytaniu niektórych wątków mogę stwierdzić, że jest tutaj sporo ludzi o naprawdę imponującej wiedzy

Kupuję w tej chwili samochód: UAZa. Jest to kaprys ze względu na historię samochodu i na parę innych osobistych kwestii, bardziej związanych z sentymentem niż z praktycznością.
Jako, że nie zamierzam tym UAZem jeździć po terenie ani go katować żadnym ciężkim użytkowaniem, ale raczej się nim cieszyć spacerami po szosie co jakąś niedzielę nad jezioro albo na ryby, mam dwa pytania do Was:
1) Z silników zwykle wsadzanych do UAZa (Andoria, 300D Mercedes itp itd), to który by zapewnił lepsze osiągi pod trasy po szosie? Chodziłoby o mniejsze wibracje, wysoką prędkość maksymalną.
Może silnik z forda Skorpio?
2) Żeby jeszcze "ucywilizować" UAZa do takiego spacerskiego użytku, przyszły mi do głowy następujące lekkie (niewymagające przeróbek większych) modyfikacje:
-Wsadzic przekładnię kierowniczą ze wspomaganiem (seryjną)
-Hamulce tarczowe
-Wygłuszenie wnętrz (za pomocą jakichś mat izolacyjnych)
-Lepsze fotele, niż seryjne
Coś jeszcze byście polecali takiego, co by nie wymagało dużych przeróbek ani dużych kosztów, a uczyniłoby UAZa "wygodnieszym" po szosie?
----
Wiem, że taki kierunek modyfikowania to trochę bezsens i nawet "bluźnierstwo", ale liczę na to, że coś się da wykombinować

Pozdrawiam i dziękuję z góry.
PS: polski to nie mój ojczysty język, więc z góry przepraszam za dziwaczności/niepoprawności w moich tekstach