Stały filtr oleju
Moderator: Student
Stały filtr oleju
Ma ktoś doświadczenia ze stałym filtrem oleju (z tzw grzechotką)?
Będę niedługo montował silnik z takim filtrem.
Staram się utrzymywać UAZ-a w oryginalnym stanie, więc kusi mnie, żeby go zostawić.
Będę niedługo montował silnik z takim filtrem.
Staram się utrzymywać UAZ-a w oryginalnym stanie, więc kusi mnie, żeby go zostawić.
Re: Stały filtr oleju
Uaz miał taki filtr
?
Ostatnio widziałem go w warszawie 223.
Każdorazowe naciśniecie sprzęgła powodowało kawałek obrotu.
Wydaje mi się,że tam nie ma żadnych cudów-po prostu trzeba czyścić od czasu do czasu,gdyż jak sadzę,jego efektywność maleje stopniowo.
Jak sądzę zbędny kłopot i syf.

Ostatnio widziałem go w warszawie 223.
Każdorazowe naciśniecie sprzęgła powodowało kawałek obrotu.
Wydaje mi się,że tam nie ma żadnych cudów-po prostu trzeba czyścić od czasu do czasu,gdyż jak sadzę,jego efektywność maleje stopniowo.
Jak sądzę zbędny kłopot i syf.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
I wątpliwy jak na dzisiejsze standardy filtracji stopień oczyszczania oleju z tego co zabrał z silnika.
- Misiek Cypr
-
Piachu, wyluzuj. Ten silnik przelknie piach z pustyni zamiast oleju. Przystosowany do paliwa o liczbie oktanów, uwaga, 70! Tak, tak, nie 95
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Wiadomo ale po co fundować sobie samemu przyspieszony remont silnika. Po to się takie rzeczy odbudowuje aby cieszyły i zapewnić im nieśmiertelność w miarę możliwości.
Mam przykład po ciągnikach rolniczych gdzie w starych konstrukcjach były tzw. bąki czyli filtry odśrodkowe/wirówkowe, jak zwał tak zwał. Zdawało to egzamin ale co 2500-3000mtg z nominalnego wału i panewek robił się 4ty szlif a pierścienie tłokowe co 1tyś mtg zmieniali. Potem pomagał już tylko CB-50 w silniku.
Po montażu przystawek pod klasyczne filtry oleju co 3 tyś mth zmieniają pierścienie tłokowe a co 5 tyś panewki a wał z nominalnego wydaje drugi szlif. Oleje owszem lepsze (Turdus zamiast CB/CC) ale i wcześniej obrabiał 40ha a dzisiaj rypie na 140tu.
Mam przykład po ciągnikach rolniczych gdzie w starych konstrukcjach były tzw. bąki czyli filtry odśrodkowe/wirówkowe, jak zwał tak zwał. Zdawało to egzamin ale co 2500-3000mtg z nominalnego wału i panewek robił się 4ty szlif a pierścienie tłokowe co 1tyś mtg zmieniali. Potem pomagał już tylko CB-50 w silniku.
Po montażu przystawek pod klasyczne filtry oleju co 3 tyś mth zmieniają pierścienie tłokowe a co 5 tyś panewki a wał z nominalnego wydaje drugi szlif. Oleje owszem lepsze (Turdus zamiast CB/CC) ale i wcześniej obrabiał 40ha a dzisiaj rypie na 140tu.
Panowie!
Dzięki za odpowiedzi, ale to są uwagi dość oczywiste. Będę wdzięczny za wypowiedź kogoś, kto 5-10-15 lat miał UAZ-a z takim filtrem. Ciekaw jestem, jak w praktyce wygląda jego obsługa.
W archiwum forum znalazłem informację (niestety bardzo ogólną), że zmiana filtra na wymienny wymaga też zmiany pompy oleju (?).
Dzięki za odpowiedzi, ale to są uwagi dość oczywiste. Będę wdzięczny za wypowiedź kogoś, kto 5-10-15 lat miał UAZ-a z takim filtrem. Ciekaw jestem, jak w praktyce wygląda jego obsługa.
W archiwum forum znalazłem informację (niestety bardzo ogólną), że zmiana filtra na wymienny wymaga też zmiany pompy oleju (?).
A skąd żeś w ogóle to badziewie wytrzasnął?
Jak chcesz utrzymywać uaza w oryginalnym stanie, to wywal ten filtr z grzechotką, bo w uazach takowych nie było, przynajmniej w szmaciakach, nawet najstarsza instrukcja jaką posiadam, wspomina tylko o typowym filtrze wymiennym, z resztą sam miałem takowe w uazach z roczników '76 i '84.
Może coś pomyliłeś z gazikiem?
Jak chcesz utrzymywać uaza w oryginalnym stanie, to wywal ten filtr z grzechotką, bo w uazach takowych nie było, przynajmniej w szmaciakach, nawet najstarsza instrukcja jaką posiadam, wspomina tylko o typowym filtrze wymiennym, z resztą sam miałem takowe w uazach z roczników '76 i '84.
Może coś pomyliłeś z gazikiem?
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Z szacunkiem proszę

Nie badziewie tylko zabytek. Wyjęty z UAZ-a, ale wiadomo jak z tym bywa. Numer silnika zaczyna się od 21AE..., więc zakładam, że to S-21.
EDIT:
GAZ 21/ZMZ 21
Wrzuć jakie foty.
Bo to co masz w avatarze, to typowy uaz i jeżeli ma s21 to kasztan a nie zabytek.
Bo to co masz w avatarze, to typowy uaz i jeżeli ma s21 to kasztan a nie zabytek.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Mój UAZ jest do bólu oryginalny...
Niestety silnik uległ poważnej awarii (gniazdo zaworu wysunęło się, wpadło do cylindra i narobiło bałaganu - http://www.remek4x4.opty.com.pl/gal/201 ... a_silnika/).
Rozmawiamy o silniku, który wstawiam w miejsce tego uszkodzonego - http://www.remek4x4.opty.com.pl/gal/gal ... 820_dawca/
Wyglada na to, że to ZMZ 21 - http://gaz69.eu/biblioteka/gaz-21/rysun ... -469-wolga. Na rysunkach widać m.in. stały filtr oleju.
- mazurkas007
-
Czytam watek z ciekawoscia, o co chodzi z tym stalym filtrem oleju ?
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
mam cały silnik oryginał w dobrym stanie i kupę fabrycznie nowych części do niegoopty pisze: ↑pn sie 20, 2018 8:25 amMój UAZ jest do bólu oryginalny...
Niestety silnik uległ poważnej awarii (gniazdo zaworu wysunęło się, wpadło do cylindra i narobiło bałaganu - http://www.remek4x4.opty.com.pl/gal/201 ... a_silnika/).
Rozmawiamy o silniku, który wstawiam w miejsce tego uszkodzonego - http://www.remek4x4.opty.com.pl/gal/gal ... 820_dawca/
Wyglada na to, że to ZMZ 21 - http://gaz69.eu/biblioteka/gaz-21/rysun ... -469-wolga. Na rysunkach widać m.in. stały filtr oleju.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Dzięki klucz13

Zabawa dopiero się zaczyna. Jeśli ten zabytek ze stałym filtrem nie odpali będę szukał dalej.
Moj wedlug instrukcji ma staly filtr, natomiast w bloku jest miejsce na filtr od Zuka.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.