gadanie o farmazonach -> shout Box
Moderator: Student
Re: gadanie o farmazonach -> shout Box
Swojego przepaliłem po miesiącu stania, czymś trzeba było dowieźć drewna do warsztatu... i garażuje się dalej pod chmurką. 

Może ktoś wstawić zdjęcie jak wygląda u waz mechanizm dodawania gazu ( mam w komorze silnika) najlepiej motor pod okrągłe kolektory.
Po prostu Seba
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Czym zalewacie silnik, skrzynie, reduktor mosty?
mosty i skrzynie - hipol
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Pytanie z cyklu : "z dupy". Problem wyszedł na jaw gdy kolega oglądał mojego zielonego dzika. Mimo, ze auto ma tabliczkę zastępczą z nowym numerem znalazły się oryginalne numery vin na ramie . Co tu robić? Wrócić na stare numery czy olać to? Co na to prawo?
Ja bym olał, ktoś się kiedyś podpisał pod tym, że oryginalny numer z jakiegoś powodu nie istnieje, tudzież jest nieczytelny, po co jeszcze robić sobie problemy w odwrotną stronę.
Oryginalny nr ramy uaza i tak gówno znaczy, dekoderów chyba do tego nie ma
Oryginalny nr ramy uaza i tak gówno znaczy, dekoderów chyba do tego nie ma

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Oryginalne numery były malowane, więc najlepsza rada zamalować, chyba że ktoś je nabił to zeszlifować. Dwóch numerów ramy nie może być. Lepiej zostawić te z tabliczki zastępczej.
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Nikt nie mógł znaleźć bo pierwsza wskazówka była wybita na rynience odprowadzającej wodę z dachu - okolica drzwi. Latałem z druciakiem po ramie ale nawet na trzeźwo bym nie wpadł żeby przy dachu szukać.
Ahh.. te Ruskie - może po 50 latach produkcji wpadli na pomysł żeby nabijać numery wyżej bo są tacy co będą używać uazów jak amfibie.
Ahh.. te Ruskie - może po 50 latach produkcji wpadli na pomysł żeby nabijać numery wyżej bo są tacy co będą używać uazów jak amfibie.
Generalnie nr. vin był umieszczany na ramie a na nadwoziach tylko w nadwoziu samonośnym. Buda w uazach jest częścią wymienną i nie powinna być cechowana. Ale to ruskie, nie warto zrozumieć.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Brakuje mi 10 cm aby uaz wlazł do garażu. Co tu zrobić? Popuścić powietrza? wyjąć amortyzatory ? odciąć dach?
zmień garaż, użyj prasy, albo połóż go na bok i wsuń, lub wybuduj nowy w miejscu gdzie stoi teraz
mam ten sam problem... ale u mnie to są 2 centymetry... radzę sobie tak, że ściągam dupę plandeki (środek wchodzi)...
tak, tak... wiem, że mówisz o 452....
mniejsze ciśnienie opon i płyty chodnikowe do środka 
tak, tak... wiem, że mówisz o 452....

kumpli zaproś na moment wjazdu i wyjazdu.
plus left. Możesz też zmienić profil opony, jest z czego ująć

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Jak kumpli zapraszam żeby pomogli przy sprzątaniu garażu to zawsze są skargi ;D Tym bardziej, że kompleksowe sprzątanie trwa przeważnie do rana.. albo i lepiej.
Miałem pierwszy pomysł , żeby na stare felgi nawinąć kilka warstw gumy (stary pas z taśmociągu) aby wypełnić felgi. Kiedy wytrzeźwiałem pomysł stracił na prestiżu.
Przelecę się z miarką po dobytku i zobaczę ile dokładnie cm muszę ugrać.
Mam felgi po prostowaniu, stare laczki 195/40 R15 zawiozę do mojego magika jeśli wystarczą to pijemy.
WkuXXię się to w ostateczności biorę dwa paleciaki zdejmę koła i przesunę te kilka metrów. Podniosę od razu na kobyły i może zimować.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie okazało sie prostrze. Pod osłona nocy podszywając się pod konserwatora podniosłem wentylację i kilka koryt... karamba.
Miałem pierwszy pomysł , żeby na stare felgi nawinąć kilka warstw gumy (stary pas z taśmociągu) aby wypełnić felgi. Kiedy wytrzeźwiałem pomysł stracił na prestiżu.
Przelecę się z miarką po dobytku i zobaczę ile dokładnie cm muszę ugrać.
Mam felgi po prostowaniu, stare laczki 195/40 R15 zawiozę do mojego magika jeśli wystarczą to pijemy.
WkuXXię się to w ostateczności biorę dwa paleciaki zdejmę koła i przesunę te kilka metrów. Podniosę od razu na kobyły i może zimować.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie okazało sie prostrze. Pod osłona nocy podszywając się pod konserwatora podniosłem wentylację i kilka koryt... karamba.
Panowie... 
Most tylny
Most przedni
skrzynia
W moście tylnim uszczelniacze piast i łożyska (wiadomo jakie tam idą? ) (to samo w przednim i w skrzyni) czy zamawiać bez problemu z uaz4x4/draco (czy są lepsze jakościowo?)
Przy walce z uszczelnianiem mostów/ reduktora / skrzyni warto się pchać w uszczelki (które i tak trzeba potraktować silikonem, czy po prostu dać silikon?

Most tylny
Most przedni
skrzynia
W moście tylnim uszczelniacze piast i łożyska (wiadomo jakie tam idą? ) (to samo w przednim i w skrzyni) czy zamawiać bez problemu z uaz4x4/draco (czy są lepsze jakościowo?)
Przy walce z uszczelnianiem mostów/ reduktora / skrzyni warto się pchać w uszczelki (które i tak trzeba potraktować silikonem, czy po prostu dać silikon?

Słowo klucz: Uszczelka w płynie Hylomar.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
..swego czasu, jak zajmowałem się remontem mostów i skrzyń /biegów i rozdzielczej / to stosowałem wyłącznie uszczelki z preszpanu, odpowiedniej grubości. Uszczelka między skrzynią biegów i skrzynią rozdzielczą musi być preszpanowa w zalecanej, przez producenta grubości /zastosowanie sylikonu spowoduje zbyt ciasne spasowanie/.
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
W przypadku mostów, musisz grubość uszczelki uwzględnić przy regulacji. Zapas w mostach jest taki, że ja składam bez uszczelki papierowej, na cienką strużkę Reinzosilu. W Łajzie rzez półtora roku nie wyciekła kropelka z mostu, a są poskładane perfekt, że nawet się nie grzeją po 300 km w upale. Także - jak widać - uszczelkę mostu można olac. Jest bardziej upierdliwa niż pomocna.
Między skrzynie preszpan lub nawet tektura, ale pamiętaj że preszpan już jest sprasowany i bardziej sprasowany (w granicach rozsądku) być już nie może, a poskładane na zwykłą tekturę z tylnej okładki bloku technicznego może się poluzowac po czasie, jak się uszczelka "uklepie".
Między skrzynie preszpan lub nawet tektura, ale pamiętaj że preszpan już jest sprasowany i bardziej sprasowany (w granicach rozsądku) być już nie może, a poskładane na zwykłą tekturę z tylnej okładki bloku technicznego może się poluzowac po czasie, jak się uszczelka "uklepie".
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
Ha! Nie bralem pod uwage wogole kwestii dystansowania gruboscia uszczelki.
Dobra uwaga! Czyli komplet uszczelek tez sie przyda.
Jak juz rozbiore to lepiej miec pod reka
A uszczelniacze i lozyska jakie i skad stosowaliscie?
Ogolno dostepne w sklepach z czesciami do UAZa (pewnie produkcji rosyjskiej albo ukrainskiej) czy dobierane jakies zamienniki?
Dobra uwaga! Czyli komplet uszczelek tez sie przyda.
Jak juz rozbiore to lepiej miec pod reka

A uszczelniacze i lozyska jakie i skad stosowaliscie?
Ogolno dostepne w sklepach z czesciami do UAZa (pewnie produkcji rosyjskiej albo ukrainskiej) czy dobierane jakies zamienniki?

Z hurtowni łożysk, część nowe np. FAG a część zapasy CCCP.
Uszczelki tylko utrudniają dystansowanie. Mamy już maźdygi, które są je w stanie całkowicie zastąpić, nawet przy pokaleczonej przylgni.
Uszczelki tylko utrudniają dystansowanie. Mamy już maźdygi, które są je w stanie całkowicie zastąpić, nawet przy pokaleczonej przylgni.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.
Czerwonym
Małe opory podczas pracy
- Blantozaur
- jestem tu nowy...
Witajcie. Czy to normalne, że wkładki w klamkach się zacinają? Były smarowane, rozbierane nic. Jedna mi nawet wypadła przy otwieraniu kluczykiem 

- dmuchawiec
-
Blantozaur pisze: ↑pt sty 18, 2019 8:41 amWitajcie. Czy to normalne, że wkładki w klamkach się zacinają? Były smarowane, rozbierane nic. Jedna mi nawet wypadła przy otwieraniu kluczykiem![]()
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
W moim poprzedni właściciel wymienił na zamki "Łucznik", normalne mieszkaniowe.