Coś ze skrzynią

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Rolbas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Coś ze skrzynią

Post autor: Rolbas » wt paź 29, 2019 3:05 pm

Taka sprawa mnie ostatnio gnębi. Gdy jadę pod górkę albo przy mocno obciążonym aucie wyskakuje jedynka,tzn gdy ruszam po górkę. Dzieje się to tylko z pierwszym biegiem ,gdy uda się przełożyć na drugi jest ok. No i tylko gdy posługuję się tylnym napędem. Bywa też,że przy zwykłej jeździe każda zmiana biegów jest zgrzytliwa,coś tam słychać. Czego to są oznaki?
Pozdrawiam
Que penis aqua turbo??

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Re: Coś ze skrzynią

Post autor: Balu-Balu » wt paź 29, 2019 6:13 pm

Olej jest? Jedynka to może być, że za płytko wchodzi lub zęby wyciapane. Jedynka i dwójka są niesynchronizowane więc zgrzytają. :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

c64cIub

Post autor: c64cIub » wt paź 29, 2019 8:06 pm

Ale że co - jak zapniesz przod to jedynka przestaje wylatywac?
Dobrze obslugiwane zgrzytaja baaardzo rzadko i wcale nie trzeba miedzygazu. Kazdy to nie jest gluchy, po jakims czasie nauczy sie plynnie zmieniac biegi. Z tego co sie kiedys wywiadywalem, w uazach najczesciej wylatuje trojka przy hamowaniu silnikiem i wtedy jest to objaw zuzytej skrzyni.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

Rolbas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rolbas » śr paź 30, 2019 12:46 pm

Jedynka wyskakuje bez względu czy jest jedna oś czy dwie ale tylko pod górę albo np jak z przyczepą obciążoną jadę,zwłaszcza jak ruszam pod górkę.
Pozdrawiam
Que penis aqua turbo??

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » śr paź 30, 2019 1:16 pm

To przytrzymuj kolanem :)
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

c64cIub

Post autor: c64cIub » czw paź 31, 2019 8:50 pm

Ok, bo z poprzedniego postu wynikalo ze to po zapieciu przodu, co bylo mocno nieprawdopodobne.
Ktos malo "czujący" nim jezdzil. Najwazniejsze to sprawdz olej. 1. Jak nie ma opilkow, to masz dwa wyjscia. Polubić jak jest albo reperowac. Jak sa opilki to przeplukac, zalac swiezym i po jakims przebiegu nieduzym wrocic do punktu 1/
Czasem tak trojke musialem tak potraktowac, kiedy nagle w miescie zmienia sie obciazenie z napedzania na hamowanie silnikiem. Teraz jezdze nim gladziej niz niektorzy automatem i problem nie wystepuje albo nauczylem sie go maskowac obslugą.

Dzisiaj mialem regulować 452 wiertnicę. Tak zamo zarypana skrzynia ale tez wszystko inne. To dopiero był stan agonalny... W dobrej kondycji jedynie szkła reflektorów. Nie bylo juz czego regulowac, poradzilem tylkp co wymienic na poczatek (dluga litania) i zobaczymy.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”