Zsynchronizowana skrzynia biegów
Moderator: Student
Zsynchronizowana skrzynia biegów
Czołem braci forumowa!
Od pewnego czasu nurtuje mnie pomysł założenia do mojego 469 skrzyni biegów z synchronizacją, mam zamiar zrobić swapa na Wołgę, więc może nawet wystarczyłoby mu mocy na 5 biegów.
Jak dotąd znalazłem rosyjską synchronizowaną "czwórkę" za nieco ponad trzy tysiące. Słyszałem, że istnieją też skrzynie pięciobiegowe. A może dałoby się dopasować do niego żukowską skrzynię czterobiegową?
Co polecacie? Zależy mi, żeby być możliwie blisko oryginału, nie kombinować za dużo i zachować jego względną prostotę.
Od pewnego czasu nurtuje mnie pomysł założenia do mojego 469 skrzyni biegów z synchronizacją, mam zamiar zrobić swapa na Wołgę, więc może nawet wystarczyłoby mu mocy na 5 biegów.
Jak dotąd znalazłem rosyjską synchronizowaną "czwórkę" za nieco ponad trzy tysiące. Słyszałem, że istnieją też skrzynie pięciobiegowe. A może dałoby się dopasować do niego żukowską skrzynię czterobiegową?
Co polecacie? Zależy mi, żeby być możliwie blisko oryginału, nie kombinować za dużo i zachować jego względną prostotę.
Re: Zsynchronizowana skrzynia biegów
Aha 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
wrzucić forda 2,9 z automatem
da się miałem, robiło, no bez młotkologii się nie da, ale da się

da się miałem, robiło, no bez młotkologii się nie da, ale da się

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
jak automat to tylko z mustanga z reduktorem też napęd na tył, a przód się dołączy 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
w sumie były mustangi 2,8 litra 105 koni
to może by nic nie ukręciło
tylko to było R6 kończył by się w okolicy kolan
w sumie można by zaadaptować osłone silnika z żuka 

tylko to było R6 kończył by się w okolicy kolan

https://www.googleadservices.com/pagead ... EBA&adurl=
może będzie pasować z nowszego modelu
może będzie pasować z nowszego modelu
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
Właśnie chciałbym bez młotkologii, cięcia za bardzo budy lub innego druciarstwa. Czy takie skrzynie były w ogóle produkowane dla UAZ-a?
PS. Gdzie można kupić jakąś dobrą plandekę materiałową?
Podobnież w nowszych uazach były skrzynie z pełną synchronizacją.
Ja to bym chyba wolał władować cały zespół napędowy od czegoś, co ma przedni wał po prawej stronie, zamiast szukać jakiejś mitycznej skrzyni (pewnie jej wykon i tak pozostawia wiele do życzenia), czy bawić się z silnikiem wołgi, który konstrukcją sięga czasów stalina.
Jakieś isuzu, czy tfu opel, daihatsu, czy co tam jeszcze było z w miarę lekkich i dostępnych sprzętów, pakujesz silnik ze skrzynią i reduktorem, i cieszysz się kulturą pracy, której podzespoły uaza nigdy nie osiągną.
Ja to bym chyba wolał władować cały zespół napędowy od czegoś, co ma przedni wał po prawej stronie, zamiast szukać jakiejś mitycznej skrzyni (pewnie jej wykon i tak pozostawia wiele do życzenia), czy bawić się z silnikiem wołgi, który konstrukcją sięga czasów stalina.
Jakieś isuzu, czy tfu opel, daihatsu, czy co tam jeszcze było z w miarę lekkich i dostępnych sprzętów, pakujesz silnik ze skrzynią i reduktorem, i cieszysz się kulturą pracy, której podzespoły uaza nigdy nie osiągną.
Tak, wiem że były. Natomiast pytanie zadałem, chcąc mieć pewność, że nie umknęło mi jakieś w miarę proste, acz oczywiste rozwiązanie.
Mój UAZ pochodzi z wojska i zachował jeszcze oryginalne malowanie, więc chcę się trzymać możliwie najbliżej oryginału i jednocześnie go nieco ucywilizować. Stąd też odpadają wszelkie swapy na jednostki napędowe innych producentów.
Mój UAZ pochodzi z wojska i zachował jeszcze oryginalne malowanie, więc chcę się trzymać możliwie najbliżej oryginału i jednocześnie go nieco ucywilizować. Stąd też odpadają wszelkie swapy na jednostki napędowe innych producentów.
zepsułeś wszystko 

tu wszystko do uaza https://www.tarmot4x4.pl/pl/
kolega miał/ma uaza z silnikiem z mietka 2,9 diesel , skrzynia uaz synchronizowana niepamiętam już czy 4 czy 5 , problemów nie robiła , opony ya192 czyli ichszejsza kostka , zacnie to chodziło ,skrzynie kupował nówkę gdzie nie pamietam , był tu na forum Kubas czy jakoś tak ale to lata temu było
kolega miał/ma uaza z silnikiem z mietka 2,9 diesel , skrzynia uaz synchronizowana niepamiętam już czy 4 czy 5 , problemów nie robiła , opony ya192 czyli ichszejsza kostka , zacnie to chodziło ,skrzynie kupował nówkę gdzie nie pamietam , był tu na forum Kubas czy jakoś tak ale to lata temu było
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Ja mam 3.0 z MB ze skrzynią 4 też od MB. Reduktor został od Uaza ale to ma inny klank niż Uaz. Zawsze można ściemnić, że to 2.4 andoria. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Balu, jak połączyłeś skrzynie Merca z reduktorem Uaza? Pytam, bo ja też mam skrzynię Merca, ale połączoną z reduktorem Gaza 69 i myślę nad powrotem do uazowego ze względu na lepsze przełożenie biegu szosowego

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Kryza
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
miałem gdzieś taką kryze zwymiarowaną , może znajdę w celusciach dysku twardego to wrzucę
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74