jak wyżej... wszystkie modele...
Moderator: Student
-
yankee

autor: yankee » czw kwie 12, 2007 7:53 am
Jak w temacie jaka buta LPG i o jakiej pojemności

mieści się na tylnych nadkolach w Uazie żeby nie trzeba było ruszać tylnej kanapy

Legnica
-
wofka

myśle ze wystarczy 30l
czy da sie zamontować dwie 30 na kazdym z nadkoli????
Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
-
cezii

Może lepiej pomyśleć o butli zamiast jednego zbiornika ? Też chyba wchodzi 30 lub nawet 35.
Doktor200

-
Kontaktowanie:
autor: Doktor200 » czw kwie 12, 2007 7:30 pm
ja niewoze zadnych gratow, tak wiec mam z tylo pod siedzieniem butle taka okragla 44 litrowa jak w osobowkach montuja w miejsce kola zapasowego.....

, dobra bo plaska
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project

-
gri74
-

Ja miałem walec po siedzeniem , ale wymagał podniesienia lekko stelaza siedzenia do góry
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
-
wofka

jeszcze raz zapytam
czy jest możliwość zamontowania dwóch butli na gaz?
plus oczywiście paliwko w jakimś malym zbiorniczku
Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
-
Biker
- jestem tu nowy...

gri74 pisze:Ja miałem walec po siedzeniem , ale wymagał podniesienia lekko stelaza siedzenia do góry
W pierwszym UAZie tez tak miałem butla chyba 40 czy 50 litrów. Ale nic nie dało się przewieźć. W drugim UAZie założyłem butle na nadkole w miejsce jednego siedzenia. Niby fajnie ale tankowanie co 2 dzień

`96 LR Disco 300 Tdi
-
wofka

a co z moim pytaniem

Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
-
cezii

Niestety coś za coś , albo estetyka i wygoda albo wygoda i brak ergonomii. Butla na pace w kształcie zapasu dobrz sie sprawdza , 45 wchodzi bez problemu a na wschodzie przed granicą ładuje do niej 58 .
Problem zaczyna sie gdy chce się cos przewieść .
Butla na nadlokolu jest pojemnosciowo zblizona do tej montowanej zamiast zbiornika i to chyba lepsze rozwiazanie chyba ze planuje sie podciecie sprzęta. Niestety wadą takiej butli sa częste a nawet bardzo czeste wizyty na stacji. Myslę że najlepszym rozwiazaniem była by butla na pace puszczona wzdłuż burty; troche przestrzeni bagarzowej by to zabrało ale jako taka mobilność jednak pozostaje. W ten sposób montowane sa butle w polonezach i patent sie sprawdza szczególnie przy złożonych siedzeniach. Jeśli chodzi o dwie butle to nie widze przeciwskazań , u ruskich jeżdzą z takimi opakietami kilku butli cieżarówki ; inna sprawa jak zapatrują sie na to nasze przepisy - tego nie wiem.
GikroV
-

autor: GikroV » czw kwie 12, 2007 9:07 pm
cezii pisze:... montowanej zamiast zbiornika ...
A ktoś wie gdzie taką kupić? i jak to sie ma do wyjebów?
Co do montowanie 2 butli to raczej nie ma problemu, na zlocie w darłowie widziałem stara 660 z 3 butlami (zarejestrowanego).
-
rusal
-

GikroV pisze:cezii pisze:... montowanej zamiast zbiornika ...
A ktoś wie gdzie taką kupić? i jak to sie ma do wyjebów?
Co do montowanie 2 butli to raczej nie ma problemu, na zlocie w darłowie widziałem stara 660 z 3 butlami (zarejestrowanego).
http://www.tarmot.pl/oferta_cala.html
po prawej stronie instalacje gazowe

też mysle o gazie do uaza ale problem mam z butla bo korzystam z przestrzeni bagażowej dość czesto. Te zbiorniki pod samochód sa jakieś specjalne?? są obudowane?? Bo w terenia to jak by się taką butlą o wiekszy kamien zachaczyło to mogło by być nieciekawie.
-
cezii

autor: cezii » czw kwie 12, 2007 10:41 pm
Niestety nie są one ani specjalne ani obudowane ale to chyba nie jest problem bo taką płyte zakrywającą butle to można sobie samemu sprokurorować i po kłopocie ; Tylko to tankowanie i tankowanie i w koło tankowanie

Grzegorz G.

autor: Grzegorz G. » pt kwie 13, 2007 8:11 am
gri74 pisze:Ja miałem walec po siedzeniem , ale wymagał podniesienia lekko stelaza siedzenia do góry
Też tak mam. Walec w poprzek auta - coś 80 litrów. Siedzenie lekko podniesione. Nie zajmuje bagażnika.
-
radecki

autor: radecki » pt kwie 13, 2007 8:48 am
Da radę. Kumpel jechal kiedyś na stopa UAZ-em z dwoma butlami położonymi wzdłużnie. Ale jak zostałą rozwiązana sprawa siedzeń- nie iwem. Jechało w każdym bądź razie kilka osób.
Ja mam walec 50 litrów pod tylnym siedzeniem w poprzek. Nie zajmuje bagażnieka, tylko siedzenia z tyłu są trochę wyżej.
Jeżeli chodzi o pojemność- trochę mało. Jakbym miał montować jakąś butlę to teraz byłaby o wiele większa. Przy tej 50-tce wchodzi jakieś 42 litry czyli zasięg to jakieś 250 km.A to jest duża wada niestety zwłaszcza w terenie np. w górach.
UAZ 3151- 1994r jeszcze tylko kilka śrubek...
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
-
Slawquu

-
Kontaktowanie:
autor: Slawquu » śr kwie 18, 2007 3:43 pm
ja mam u siebie bodajrze 40 bo wchodzi do niej cos ok 34 litrow, zalozona na nadkolu zamiast siedzenia tak ze nie zajmuje mi przestrzeni bagazowej dosyc strasznie, fakt faktem tankowac trzeba czesciej, ale instalacje bezynowa mam sprawna i zawsze jest na czym wrocic w razie czego...
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
-
lisiurski
-

autor: lisiurski » śr kwie 18, 2007 4:03 pm
U siebie ma wsadzoną butle około 80L w poprzek za tylną kanapą (pierwsza generacja "padzero") tak więc butla zajmuje pól "bagażnika" co nie stanowi jakiegoś tam dramatu bo tak naprawdę na butle można też gratów nawalić
Uważam że mała butla to porażka przy spalaniu na poziomie 30l w czasie katowania w lesie

Co do stara z instalacja gazową to chyba powtarzam chyba nie może być instalacji gazowej w samochodach ciężarowych tak mi się coś tam o uszy obiło

"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
-
RaV.B

Co do stara z instalacja gazową to chyba powtarzam chyba nie może być instalacji gazowej w samochodach ciężarowych tak mi się coś tam o uszy obiło
W Polsce dużo rzeczy nie można ale można
Mój wujek miał kiedyś w Nysie GAz napędzany gazem prosto z butli takiej kuchennej i na stacjach tylko butle wymieniali, bo to byłą fura do pracy. Wozili to przykryte szmatą tylko żeby policja nie widziała wrazie W

UAZ 3.0 Powered by 300D
UAZ 2.4 Powered by UAZ
YA3 POWER !
-
GikroV
-

lisiurski pisze:Co do stara z instalacja gazową to chyba powtarzam chyba nie może być instalacji gazowej w samochodach ciężarowych tak mi się coś tam o uszy obiło

Może czy nie może swoją drogą ale na allegro wystawiał ktoś stara z instalacją gazową i pisał że jest opłacony, zarejestrowany i ma gaz wbity w dowód.
W moim Uazie mam butle 55 litrów pod tylną kanapą zamontowaną w poprzek samochodu, siedzenia podniesione - to mnie troche denerwi
i podnosi środek ciężkości (czy jakoś tak) jak jeździmy z kompletem osób.
Dla mnie optymalnym rozwiązaniem były by dwie butle, jedna zamiast zbiornika paliwa a druga okrągła (taka co sie montuje we wnęce koła zapasowego) wrzucona pod podłogę bagażnika.
-
JA'JACEK
-

autor: JA'JACEK » czw kwie 19, 2007 1:34 am
OFERTA ZE STRONY TARMOTU
Na życzenie możemy zamontować do benzynowych wersji silnikowych oferowanych przez nas samochodów instalacje gazową wybranego typu i przedziału cenowego ( na specjalne zamówienie montujemy np. specjalne zbiorniki gazu dla samochodu UAZ które można zamontować w miejsce jednego ze zbiorników , tak aby nie wystawał od spodu i nie był widoczny z zewnątrz oraz nie zajmował przestrzeni ładunkowej ).
Czy ktoś wie ile Tarmot sobie za to życzy ?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
-
m.organisciak
-

autor: m.organisciak » czw kwie 19, 2007 12:10 pm
Ja wiem- ta oferta jest nieaktualna- chciałem by mi zamontowali taką w Uazie- ale firma produkująca splajtowała i Tarmot nie jest w stanie załatwić tego zbiornika.
pozdrawiam
Orgi
-
stef
-

-
Kontaktowanie:
Ja teraz mam 120l położona poprzecznie do samochodu na nadkolach. Tak wiec ani tylnych siedzen ani bagaznika. No ale 600km bez problemu jezdzilem i super sie to sprawdzalo na dluzszych wyjazdach.
Teraz konczy mi sie legalizacja tej butli wiec kupilem 40l butle i bede ja montowal wzdłuż samochodu na jednym z nadkoli... potrzebuje bagaznika!!
Wizyty na stacji beda czestrze - niestety.
I mam pytanie - czy wielozawor starego typu bedzie pasowal do nowo (tydzien temu) kupionego zbiornika??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
-
Didymos

autor: Didymos » czw kwie 19, 2007 4:54 pm
Wielozawory są robione do konkretnych średnic zbiornika, ale podejżewam, że i stary, i nowy masz fi 360. Jeśli zawór jest sprawny możesz spokojnie przekładać.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
-
stef
-

-
Kontaktowanie:
Didymos pisze:Wielozawory są robione do konkretnych średnic zbiornika, ale podejżewam, że i stary, i nowy masz fi 360. Jeśli zawór jest sprawny możesz spokojnie przekładać.
Dziekuje za informacje. Mam nadzieje ze bedzie pasowal, bo wymiana wielozaworu łącz się z ciaganiem jeszcze jednego kabla (zawro odcinajacy jest w wielozaworze a kiedys byly w komorze silnika.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
-
JA'JACEK
-

autor: JA'JACEK » czw kwie 19, 2007 7:02 pm
m.organisciak pisze:(...) firma produkująca splajtowała (...)
...no to kicha...
Dzięki.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.