Opony do uaza
Moderator: Student
Re: Opony do uaza
Kiedyś gdy miałem na przodzie Ya-192,na tyle Ya-245 jazda po piaskach była nasakrą.Zakopałem się wszędzie i błyskawicznie,trzeba było naprawdę ostrożnie daptać na gaz.Założyłem używane,prawie łyse AT/R 275(teraz 29")15" i jestem mega zadowolony.Nie wiem co bedzie jak kupię podobne ale nowe.Po śniegu ida świetnie,na piskach nie toną,błota raczej omijam,po czarnym jadą cicho i pewnie.Felgi mam od patrola z przerobioną ilością otworów pod szpilki.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
co do piachu sprawa jest prosta - mniej agresywny bieżnik i szeroka guma
roznica natomiast w blocie miedzy Ya192 a Ya245 jest dosyc znaczna

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Zależy tez na jakim błocie i jego podłożu jedziemy,sporo bedzie zależeć od umiejętności jazdy.Ya 192 ma znacznie lepszy bieznik na błota i lepiej się wgryza ale też szybciej topi.Bart03 pisze:co do piachu sprawa jest prosta - mniej agresywny bieżnik i szeroka guma![]()
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
carinus pisze:Zależy tez na jakim błocie i jego podłożu jedziemy,sporo bedzie zależeć od umiejętności jazdy.Ya 192 ma znacznie lepszy bieznik na błota i lepiej się wgryza ale też szybciej topi.Bart03 pisze:co do piachu sprawa jest prosta - mniej agresywny bieżnik i szeroka guma![]()
Tutaj muszę napisać, że na ciśnieniu 1,5 nawet byłem zadowolony przy przemierzaniu rzeczek, głębszych strumyków (wody tak coś do przednich reflektorów - głębiej nie wjeżdżałem, ponieważ nie mam snorkela) i nie było mowy na YA-245 aby stanął gdzieś na środku.. cały czas parła maszyna do przodu (nawet jak się zatrzymałem nie było problemów z ruszeniem)

Poruszając temat piachów, jak te GLOB-GUM MUD TERRAIN spisują się na piachach.. lepiej jak YA-192?
Które opony byście wybrali? Ya-192 czy GLOB-GUM MUD TERRAIN? Różnica w cenie nie wielka, bieżnik zbliżony i szerszy od YA-192.
Które są bardziej uniwersalne?
Pozdrawiam
Edit:
YA-245 na nieubitym śniegu to porażka... śniegu nieco powyżej osi i nie było szans aby przejechać nawet pół metra...
"Czego nie ma, to się nie zepsuje"
www.polskajazda.pl/Samochody/UAZ/469B/76189
www.polskajazda.pl/Samochody/UAZ/469B/76189
-
Czy ya-192 można bez obaw wrzucać na felgi od vitary 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
EDEK:):):):) pisze:Czy ya-192 można bez obaw wrzucać na felgi od vitary
Można tylko trzeba rozwiercić otwór na wentyl.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Na większości opon, przy tej ilości śniegu, nie poszalejesz.Turi pisze: YA-245 na nieubitym śniegu to porażka... śniegu nieco powyżej osi i nie było szans aby przejechać nawet pół metra...

Oczywiście piszę o ruszaniu z miejsca a nie wbijaniu się na "bucie" w śnieg.
Ja w zimie jeżdżę właśnie na Ya245 z dobrym bieżnikiem i jak śnieg puszysty to dobrze robiły. Przy mokrym zapadają się ale szybko dochodzą do twardego.
W terenie używałem Ya192 ale z konieczności powiększenia prześwitu przechodzę na 33/9,5/16" Fedimy

Balu-Balu pisze:knighterrant pisze: Do Uaza ma to sens ?
Ja mam w Uazie na zimę założone zwykłe uazowe szosówki z Olsztyna Ya 245 i robią. Sam jestem zdziwiony ich trakcją na śniegu.![]()
ja tak samo na zimę Stomil Ya 245 i w sniegu nie jest źle
przecie napiaslem juz wyraznie - na piach nigdy sie nie stosuje opon MT (czyli Mud Terrain) z agresywnym bieżnikiem (a do takich nalezy zaliczyc Ya-192 czy Glob Gum MT) bo sie szybko zakopiesz - lepsze sa AT i do tego szerokie.Turi pisze:carinus pisze:Zależy tez na jakim błocie i jego podłożu jedziemy,sporo bedzie zależeć od umiejętności jazdy.Ya 192 ma znacznie lepszy bieznik na błota i lepiej się wgryza ale też szybciej topi.Bart03 pisze:co do piachu sprawa jest prosta - mniej agresywny bieżnik i szeroka guma![]()
Poruszając temat piachów, jak te GLOB-GUM MUD TERRAIN spisują się na piachach.. lepiej jak YA-192?
...
Jesli juz na sile chcesz porownywac ruska Ya-192 i Glob Gum MT na piasku to wszystko znowu zalezy od szerokosci

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
a gdzie panie masz obecnie ten rozmiar?? co pytam to 33 panie nie maBalu-Balu pisze: 33/9,5/16" Fedimy

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
lbl78 pisze:a gdzie panie masz obecnie ten rozmiar?? co pytam to 33 panie nie maBalu-Balu pisze: 33/9,5/16" Fedimy
Na aucie kolegi

Witam.
Wiem że temat opon był wiele razy wałkowany , ale ja mam na oku model I-502 .http://koleso.topof.ru/product_info.php?pID=2589
Jest to opona wielosezonowa. Takie oto oponki polecił mi Pan w sklepie z częściami do uaza. Powiedział ze są lepsze od y-245 i y-192. Wiem że poradzicie kupić jakieś nalewki.
Ja uazem dużo nie śmigam , wyjazdy do lasu z rodzina czasami jakieś błoto zero extremu wiec żadne kopie simexa nie potrzebne.
Czy ktoś z was używał takich opon , czy może zwykle orginalne ya-245 mi wystarcza.
Pozdrawiam Pirania
Wiem że temat opon był wiele razy wałkowany , ale ja mam na oku model I-502 .http://koleso.topof.ru/product_info.php?pID=2589
Jest to opona wielosezonowa. Takie oto oponki polecił mi Pan w sklepie z częściami do uaza. Powiedział ze są lepsze od y-245 i y-192. Wiem że poradzicie kupić jakieś nalewki.
Ja uazem dużo nie śmigam , wyjazdy do lasu z rodzina czasami jakieś błoto zero extremu wiec żadne kopie simexa nie potrzebne.
Czy ktoś z was używał takich opon , czy może zwykle orginalne ya-245 mi wystarcza.
Pozdrawiam Pirania
NIVA 96R 1.7i no -lpg-było
Uaz 469B 85r. lpg
Uaz 469B 85r. lpg
Nie dziwi chyba fakt, że sprzedający poleca towar który sprzedaje 

no i oczywiscie jest to zawsze towar z najwyzszej polkiBalu-Balu pisze:Nie dziwi chyba fakt, że sprzedający poleca towar który sprzedaje

Sprzedający posiadał również y-192 y-245 . Stwierdzil ze te I -502 maja lepszą miękką gume..
Uaz 469B 85r. lpg
Uaz 469B 85r. lpg
Witam.
Czy ktoś z was powie cos na temat tych oponek.
i-502 czy ya-245.
Pozdrawiam
Czy ktoś z was powie cos na temat tych oponek.
i-502 czy ya-245.
Pozdrawiam
Uaz 469B 85r. lpg
Uaz 469B 85r. lpg
Ya245 to fabryczna,szosowa opona Uaza. Diagonalna, dętkowa i twarda. Można jeździć.
Ja jeżdżę tylko po szosie i lekkim terenie.
W teren to jednak MT.

Ja245 to totalna porażka. Opony są sztywne, cięzkie. Załóż jakiekolwiek radialne opony o cywilizowanej budowie i od razu zobaczysz róznicę w prowadzeniu samochodu na szosie, każdy zakręt możesz pokonywać 20 km szybciej
Jeśli koniecznie chcesz pozostać przy ruskich oponach - dobrą opinię swego czasu miały ja409 - ale nie wiem, czy one są do kupienia.
Co do tych И-502 - to pewnie będą lepsze niż ja245 na zasadzie, że trudno byłoby zrobić gorszą oponę
Kup nalewki

Jeśli koniecznie chcesz pozostać przy ruskich oponach - dobrą opinię swego czasu miały ja409 - ale nie wiem, czy one są do kupienia.
Co do tych И-502 - to pewnie będą lepsze niż ja245 na zasadzie, że trudno byłoby zrobić gorszą oponę

Kup nalewki

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
ja 245 są fajne - ale tylko te oryginalne ruskie - polskie stomile są do pupy
ja 192 są fajne na kamienie i twarde podłoże pojadą wszędzie - niestety nie lubią torfu i piachu
a te 502 to wyglądają na zimówki - kiedyś miałem coś podobnego w fiacie 126p
ja 192 są fajne na kamienie i twarde podłoże pojadą wszędzie - niestety nie lubią torfu i piachu
a te 502 to wyglądają na zimówki - kiedyś miałem coś podobnego w fiacie 126p
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!