ZMOTA by Maciek_KSF
Moderator: Student
Re: ZMOTA by Maciek_KSF
Niekiedy prawda musi być bolesna,ale lepiej żeby kolega przemyślał to jeszcze raz zanim wtopi na dobre kupę kasy i czasu,który może lepiej spożytkować.Nikt nikomu nie zabroni dłubać w swojej zabawce,ale lepiej uczyć się na błędach innych niż na swoich.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
- losiek
- Kontaktowanie:
a po za tym po co ci koła 35? zejdź z masą ile sie da to ci 31 wystarcza. Chociaz 3.0 D to ciezko zejsc z masą
Moze wstaw jakąś benzyne jednak?

Jak stworzyć pomnik 4x4?
-Weź kupę jakiegoś żelastwa (im cięższy tym lepiej)
-Wsadź 35" lub większe kapcie
-Dodaj dychawicznego diesla z mercedesa
-Wrzuć jakieś łatwo dostępne mosty z przełożeniami z benzyny
-Zepnij to jakoś wahaczami i postaw na springu, bo na resorze nie będzie wyglądać tak kozacko
-Dodaj reduktor, żeby było 4x4
Gotowe! Teraz możesz upalać swoje cudo, które nie przyspiesza, zakres obrotów kończy mu się przy 60 km/h, a każda próba wjazdu w teren grozi wtopieniem syfa w pierwszym błocie, albo poukręcaniem wszystkiego, co się da
Ładnie pomaluj i postaw przed domem.
Cyknij foty i wystaw na otomoto lub wstaw do komisu
-Weź kupę jakiegoś żelastwa (im cięższy tym lepiej)
-Wsadź 35" lub większe kapcie
-Dodaj dychawicznego diesla z mercedesa
-Wrzuć jakieś łatwo dostępne mosty z przełożeniami z benzyny
-Zepnij to jakoś wahaczami i postaw na springu, bo na resorze nie będzie wyglądać tak kozacko
-Dodaj reduktor, żeby było 4x4
Gotowe! Teraz możesz upalać swoje cudo, które nie przyspiesza, zakres obrotów kończy mu się przy 60 km/h, a każda próba wjazdu w teren grozi wtopieniem syfa w pierwszym błocie, albo poukręcaniem wszystkiego, co się da

Ładnie pomaluj i postaw przed domem.
Cyknij foty i wystaw na otomoto lub wstaw do komisu

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

-
-
wiecie co wam powiem? nakręcacie się sami przez kogoś posty.
jak ktoś krytykuje mój pomysł, czytam co napisał, nie zwracam uwagi na bezsensowne krytyki i wyciągam wnioski.
wiem już ze kół 35 tam nie wsadzę.
ale po kiego ch zaczynacie coś na mnie gadać?
pisze co pisze z ciekawości (ps poprawiłem w kolejnych planach kwestie 35") owszem mam małą wiedzę, ale to forum też jest od pomocy dla osób bez doświadczenia itp.
nie upieram się przy swoich racjach, tylko jak pisze coś co nie spełni roli to chcę wiedzieć dlaczego, choćby dlatego żeby mieć jakąś wiedzę i w przyszłości móc komuś pomóc.
nie stać mnie na lżejszy silnik.
rozumiem was żeby kupić coś i jeździć, tylko że nie mam kasy żeby od razu wpieprzyć w auto, dla tego pomysł aro.
nie robię tego w miesiąc, tylko tak odkładam żeby moje marne zasoby finansowe ( bo się jeszcze uczę) mogły powoli mnie realizować.
ostatnie posty krytyki nie potrzebnie pisaliście (co niektórzy), bo nic nie wnoszą do tematu lub pytań tylko w jakimś stopniu mnie krytykują.
dzięki wszystkim za dobre rady przemyślałem już kilka spraw, na razie wiem wszystko co mi będzie potrzebne, jak zacznę dalsze przeróbki to dam znać.
a Tym którzy pisali żeby skrytykować, to nabijajcie sobie posty gdzie indziej.
pozdrawiam.
jak ktoś krytykuje mój pomysł, czytam co napisał, nie zwracam uwagi na bezsensowne krytyki i wyciągam wnioski.
wiem już ze kół 35 tam nie wsadzę.
ale po kiego ch zaczynacie coś na mnie gadać?
pisze co pisze z ciekawości (ps poprawiłem w kolejnych planach kwestie 35") owszem mam małą wiedzę, ale to forum też jest od pomocy dla osób bez doświadczenia itp.
nie upieram się przy swoich racjach, tylko jak pisze coś co nie spełni roli to chcę wiedzieć dlaczego, choćby dlatego żeby mieć jakąś wiedzę i w przyszłości móc komuś pomóc.
nie stać mnie na lżejszy silnik.
rozumiem was żeby kupić coś i jeździć, tylko że nie mam kasy żeby od razu wpieprzyć w auto, dla tego pomysł aro.
nie robię tego w miesiąc, tylko tak odkładam żeby moje marne zasoby finansowe ( bo się jeszcze uczę) mogły powoli mnie realizować.
ostatnie posty krytyki nie potrzebnie pisaliście (co niektórzy), bo nic nie wnoszą do tematu lub pytań tylko w jakimś stopniu mnie krytykują.
dzięki wszystkim za dobre rady przemyślałem już kilka spraw, na razie wiem wszystko co mi będzie potrzebne, jak zacznę dalsze przeróbki to dam znać.
a Tym którzy pisali żeby skrytykować, to nabijajcie sobie posty gdzie indziej.
pozdrawiam.
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ok - motaj ten swój pomnik, tylko potem się nie pytaj dlaczego te mosty/półosie/przeguby/itd są takie papierowe, czy jak tanim kosztem dłubnąć stare 300D.
y60 autobus, czerwony.
- losiek
- Kontaktowanie:
moim zdaniem ..
jak ma czas (duuużo czasu) to niech mota..
tylko przedewszystkim olej ten 3.0 D
!!!!!! Na wuja ci to potrzebne? Weź lepiej dozbieraj na silnik, nie wiem...uazowołge wstaw i będzie.
jak ma czas (duuużo czasu) to niech mota..
tylko przedewszystkim olej ten 3.0 D

Toś mu doradził z tym silnikiem 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
ostatnio się zastanawiałem się co by wsadzić jak oryginał mi kiedyś zdechnie i wymyśliłem że za parę złotych można kupić na ALLEdrogo espero 2,0 8v. silnik jest ten co w starych oplach, rozrząd bezkolizyjny, mocy ma 105 kucy. można by oberżnąć skrzynię i jak się ma znajomego spawacza aluminium zrobić z tego kielich pod skrzynię uazową i tyle. Moc niewiele większa od uazowołgi ale konstrukcja jakby bardziej na czasie.Nie wiem tylko jak miska ale omegi calibry miały w tym silniku głebokim raz do tyłu raz do przodu coś by się dobrało
Po co robić wydumki jak już nie jeden wkładal scorpio za smieszną kasę, nawet rysunki kryzy zwymiarowanej były na forum
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
-
-
silnik na pewno zmienię, tylko nie wiem na jaki.
póki co nie kombinuje, bo jeździ, jak skończę, przejadę się to się zobaczy.
Ps. Benzyna przy topieniu się gorzej zachowuje nawet jak ma komin u góry?
póki co nie kombinuje, bo jeździ, jak skończę, przejadę się to się zobaczy.
Ps. Benzyna przy topieniu się gorzej zachowuje nawet jak ma komin u góry?
Zależy jaka konkretnie benzyna - konkretnie rozwiązanie układu wysokiego napięcia, świece, przewody, aparat zapłonowy... mechaniczny albo elektroniczy itp itd. To jest wrażliwe na wodę, reszta to uszczelnić dolot powietrza.
a i tak sznureczka zabraknievandall1 pisze:...
Inaczej to budowa helikoptera z desek podłogowych

"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
Uaz z uazowołgą a nie z andorią
-
-
możecie mi powiedzieć która terenówka ma dłuższe sprężyny? w gre wchodzą tylne.
myślałem na LR, GR, Frontera, grand Cherokee
a może coś innego zaproponujecie?
Nie wiem. Ale jak chcesz wysokość osiągnąć, patrz prędzej na to jak mocno sprężyna klapnie pod obciążeniem... zwłaszcza że masz ciężki silnik z przodu a tył bez obciążenia... i przy 4 takich samych sprężynach może dziwnie stać samochód 

-
-
właśnie wiem, dlatego też się zastanawiam.
silnik pójdzie ok 15 cm do tyłu, trochę przód odciążę.
a ustawienie samochodu to zupełnie inna bajka w moim przypadku, bo będę przespawywał mocowania sprężyn, najpierw założę przód, a później tył, żeby prosto stał
silnik pójdzie ok 15 cm do tyłu, trochę przód odciążę.
a ustawienie samochodu to zupełnie inna bajka w moim przypadku, bo będę przespawywał mocowania sprężyn, najpierw założę przód, a później tył, żeby prosto stał

Maciek_KSF pisze:możecie mi powiedzieć która terenówka ma dłuższe sprężyny? w gre wchodzą tylne.
frota/trooper ma tylne ok 45 cm. Przód na drążkach skretnych.
Jeep ma dośc dłuie spręzyny.
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
-
-
czy tyle sprężyny na przodzie zdadzą rolę, czy trzeba wrzucać przednie?
silnik cofam ok 15 cm, więc wyrównuje środek ciężkości na środek auta.
silnik cofam ok 15 cm, więc wyrównuje środek ciężkości na środek auta.
A czemu upierasz się na springi 
Zastanów się do czego ma Ci służyć ten samochód - ludzie do tej pory jeżdżą na resorach w imprezach typu PLP
Wracając do silnika to zapodaj jednostkę ze scorpio 2,9 v6 skrzynie z tego modelu i reduktor z gaza 69. nie będzie żadnego motania z połączeniem skrzyni i silnika a reduktor połączysz za pomocą wału Kardana.

Zastanów się do czego ma Ci służyć ten samochód - ludzie do tej pory jeżdżą na resorach w imprezach typu PLP

Wracając do silnika to zapodaj jednostkę ze scorpio 2,9 v6 skrzynie z tego modelu i reduktor z gaza 69. nie będzie żadnego motania z połączeniem skrzyni i silnika a reduktor połączysz za pomocą wału Kardana.
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
-
-
przy springach się upieram dlatego, żeby zdobyć jakieś doświadczenie, a poza tym tak mi radzili, poniekąd chcę sam siebie sprawdzić.
a na razie będę składał na tym silniku, pojeżdżę trochę i będę dalej się zastanawiał co robić.
myślę że to będzie taka zmota żeby wejść w temat, później gdy coś będę już zarabiał, zmontuje mocniejszą zmote na innych mocniejszych mostach, mocnym silniku itp.
a na razie będę składał na tym silniku, pojeżdżę trochę i będę dalej się zastanawiał co robić.

myślę że to będzie taka zmota żeby wejść w temat, później gdy coś będę już zarabiał, zmontuje mocniejszą zmote na innych mocniejszych mostach, mocnym silniku itp.
To motaj mosty uaza na sprężynach jakichkolwiek - miałeś mieć jakieś jak dobrze pamiętam. Potem wymienić sprężynę, czy nawet odciąć i przespawać mocowanie to już nie jest straszny problem. Ja się wszystkie lata bawiłem uazami na resorach - i nie ma żadnych problemów. Na płaskich łąkach u nas czy w lesie wykrzyżu strasznego nie potrzeba, i wystarczy nie gonić po dziurach 70km/h żeby super sprężyny i zawieszenie były potrzebne...
-
-
nie wiem czy mój 300d tyle pojedzie heheh
opony będą max 32"
opony będą max 32"
- cordoba_2004
-
Widziałem twoje auta i Twoją wiedzę widzę - szacunekvandall1 pisze: poczytać też nie zaszkodzi/
Możesz polecić coś do poczytania - długie wieczory.....
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Jeśli chodzi o koszty - bo o nich piszesz to po co robić coś 2 razy 
Silnik 3.0 MB i resory wystarczą nauczysz się jeździć ( chyba że umiesz ), myślę o jeździe w terenie. A co motać wyjdzie w praniu...
Wszystkie zmoty które wygrywają i biorą udział w imprezach terenowych to wynik jazdy i nabywanych doświadczeń.
Kiedyś ludzie mając gazika lub uaza jeździli na żukiecie - potem Uazowołdze i wszyscy na resorach.
Proponuję najpierw jeździć - dużo jeździć a zmota powstanie sama w Twojej głowie.
I odpowiesz sobie jak zamierzasz jeździć czy przeprawy czy RMPSTy a może coś innego - wiedz jednak że wszystkie typy tych imprez potrzebują innych samochodów.

Silnik 3.0 MB i resory wystarczą nauczysz się jeździć ( chyba że umiesz ), myślę o jeździe w terenie. A co motać wyjdzie w praniu...
Wszystkie zmoty które wygrywają i biorą udział w imprezach terenowych to wynik jazdy i nabywanych doświadczeń.
Kiedyś ludzie mając gazika lub uaza jeździli na żukiecie - potem Uazowołdze i wszyscy na resorach.
Proponuję najpierw jeździć - dużo jeździć a zmota powstanie sama w Twojej głowie.
I odpowiesz sobie jak zamierzasz jeździć czy przeprawy czy RMPSTy a może coś innego - wiedz jednak że wszystkie typy tych imprez potrzebują innych samochodów.
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
-
-
póki co to moja ogromna pasja, która nie koniecznie będzie wykorzystywana w rajdach.Jarem pisze:Jeśli chodzi o koszty - bo o nich piszesz to po co robić coś 2 razy
to ma być moja zmota, na której się uczę, poznaje różne podzespoły itp.
po skończeniu pojeżdżę trochę, sprzedam i zmotam sobie coś kolejnego.
tylko mam nadzieje, że będę miał już większe zasoby pieniężne więc zrobię to jak będę chciał na drogich częściach.