JAKI SILNIK DO UAZA???

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn gru 06, 2004 6:52 pm

V6 nie lubię,bo co spotkam takie coś,to wybucha.... :)21
Ale tu raczej codziło mi o cos innego-mianowicie komore silnika i wynikajace stąd problemy z zabudową /wydechy,układ kierowniczy/.
A propos 2.3-to ma 136KM-to chyba starczy dla oryginalnego uaza?.
nie mówimy tu przecież o zapierdalatorach. :)21
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt gru 07, 2004 1:49 am

vandall1 pisze:V6 nie lubię,bo co spotkam takie coś,to wybucha.... :)21
Ale tu raczej codziło mi o cos innego-mianowicie komore silnika i wynikajace stąd problemy z zabudową /wydechy,układ kierowniczy/.
A propos 2.3-to ma 136KM-to chyba starczy dla oryginalnego uaza?.
nie mówimy tu przecież o zapierdalatorach. :)21
136 koni to ma bracie 2.8... a 2.3 ma 114 - takie, panie gówno :)21

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt gru 07, 2004 1:57 am

EEEEEEEEE,ja mówię o 2.3 od 124 a nie od 115.
Sprawdz sobie Sebastianie w jakichs danych,bo 2.8 to wg mnie ma koło 150,a w wersji D-Jetronic to nawet 184.Osobiscie uważam tego 2.3 od 124 z oryginalną skrzynią za optymalny dla "typisch"zmotanego uaza.Jeszcze raz mówię,ze nie chodzi o maszynki wyscigowe-bo to całkiem inna bajka i tu ponizej 200 kucy to nie ma co szukać.
Widzę,że dostałeś "kopa"na wyczyn :)21 :)2
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » wt gru 07, 2004 2:06 am

A moze mi ktos powiedziec co sadzi o silniki z MB 3.0 (6 cylindorowym).
Ktos ma cos takiego pod maska?
Duzo trzeba ciac budy, zeby cos takiego z oryginalna skrzynia biegow wrucic?

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt gru 07, 2004 2:12 am

ja Ci nie powiem-nie jestem az takim ekstremistą :)21
Jak juz-to zapodałbym 2.4 diesla,tego nowszego i stówą po czarnym swobodnie pomykał podziwiajac krajobraz :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt gru 07, 2004 2:39 am

vandall1 pisze:EEEEEEEEE,ja mówię o 2.3 od 124 a nie od 115.
Sprawdz sobie Sebastianie w jakichs danych,bo 2.8 to wg mnie ma koło 150,a w wersji D-Jetronic to nawet 184.Osobiscie uważam tego 2.3 od 124 z oryginalną skrzynią za optymalny dla "typisch"zmotanego uaza.Jeszcze raz mówię,ze nie chodzi o maszynki wyscigowe-bo to całkiem inna bajka i tu ponizej 200 kucy to nie ma co szukać.
Widzę,że dostałeś "kopa"na wyczyn :)21 :)2
kuuurwa, ja cały czas myślałem że mówimy o fordowskich V...
Ale swoją drogą to 2.3 z merca, ten którym jeździłem, na gaźniku pierbugra ma 115 koni... cienki bolek :)

No, kopa na wyczyn, to ja mam od dawna... tylko teraz mi się jeszcze bardziej zwiększyło...

Seba

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » wt gru 07, 2004 6:53 am

Nie dlugo moi poanowie (głownie Vandall i Seba) rozpisuje przetarga na wlozenie do mojego gaza MB 2.3 benzina.

Zobaczymy, ktory da lepsza oferte :)21
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Bartek z Wrocka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bartek z Wrocka » wt gru 07, 2004 9:52 am

NO WŁAŚNIE "RB" MA RACJĘ!! OKREŚLCIE SIĘ PANOWIE ILE ZA DOBRĄ PRZEKŁADKĘ DO UAZA/GAZA SILNIKA np.:
1) MB 2,3E ze 124
2) jakiejś V6 - bo to chyba trochę więcej roboty (powiedzmy forda 2,3-2,9)
3) dieselka - niech będzie 240D ze 123 lub 250D/250TD ze 124
| UAZ 469b |
| Wrocław |

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt gru 07, 2004 12:03 pm

Bartek z Wrocka pisze:NO WŁAŚNIE "RB" MA RACJĘ!! OKREŚLCIE SIĘ PANOWIE ILE ZA DOBRĄ PRZEKŁADKĘ DO UAZA/GAZA SILNIKA np.:
1) MB 2,3E ze 124
2) jakiejś V6 - bo to chyba trochę więcej roboty (powiedzmy forda 2,3-2,9)
3) dieselka - niech będzie 240D ze 123 lub 250D/250TD ze 124
Ad 1,2: gaźnik, wtrysk? Ad 2 - z jaką skrzynią? Ad 3 - turbiniasty z interkulerem, bez?

Zresztą Bartku - po pół roku mógłbyś już mieć jakąś koncepcję... Ile jeszcze będziesz się zamierzał i przymierzał? Czy to jest zapytanie ofertowe w sensie brzmienia przepisów kodeksu cywilnego ?? Bo w powietrze to mi się nie chce liczyć i pisać, z całym szacunkiem...

Seba

Awatar użytkownika
Bartek z Wrocka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bartek z Wrocka » wt gru 07, 2004 1:26 pm

Do środy mam dostać odpowiedź i bede wiedzial juz na czym stoje!
A forum jest takim miejscem gdzie mozna dowiedziec sie wielu ciekawych rzeczy, zaczerpnac inf. od innych ludzi oraz moze i poznac konkretne oferty cenowe:
ad. 1) i 2) to najlepiej cena i gaznika i benzyny bo mam zamontowana instalacje pod gaznik w uazie, ale nie wiem czy moznabyloby ja zamontowac ponownie, ale we wtrysku takze...
ad. 1) 2) 3) skrzynia nie uazowska!!
ad. 3) powiedzmy zwykly diesel, bez turbiny
| UAZ 469b |
| Wrocław |

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt gru 07, 2004 9:25 pm

No butelek to musisz trochę mieć :)21
To co powiedziałem wyżej o zawartości kieszeni na motanie to raczej prawda.Wliczam w to też:zabudowe wspomagania,przeróbkę reduktora,wałów,elektryki-słowem komplet do jazdy.A poniewaz to niekomercyjne forum-to nie bedę się wyszczególniał,bo nie wypada.Jakby co - pw.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » wt gru 07, 2004 11:28 pm

panowie ja od dwóch lat mam w uzazie silniczek 2,2mb i nie narzekam i w terenie tez daje sobie rade, tylko w kopnym piachu czasami brakuje mocy i jeszcze jedno albo sie jezdzi technicznie albo z buta, powiem jeszcze tyle ze w formule 1 wszystkie auta są w 99% takie same, a tylko jeden tim wygrywa bo ich kierowca technike jazdy opanował do perfekcji pozdrawiam
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr gru 08, 2004 2:07 am

SebastianS pisze: Otóż to - trzeba się postarać troszkę - potencjalnie te silniki mają spore możliwości... Ja się skłaniam bardziej w stronę wołgi niż uaza z uwagi na sztywniejszy blok, kiedyś juz z Bormanem dyskutowaliśmy o większym momencie u dołu w uazie - wynikającym według mnie z większego koła zamachowego. Ja wolę ten moment zwiększyć zwiększając napełnianie cylindrów, przy zachowaniu większej żwawości silnika wołgi - ale to już szczegóły - chodzi głownie o tą myśl, że lepszy świeżo zrobiony silnik z uaza/wołgi, niż zajebany rupieć z warzywnioka czy forda
Skoro juz jestes takim miłosnikiem wołgi:myslałeś może,żeby przerobić go na desmo?To by szło... :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

markoss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: markoss » śr gru 08, 2004 9:04 am

Sebek .... sam sobie wszystko robię - nawet sam się myję :oops: Jak sobie pyrkam na zloty to widzę takich po rowach co dłubią przy Uazo - wołgach (... i płaczą... :x bo jak na zlot przyjadą to przez trzy dni łapy myją . Ja mam silnik , a nie żęcha co pierdzi za nim! Czy wiesz o tym chłoptasiu że w UAZIE jak robi się trasę np. 400 km., to jadąc 100- 120 km/h ... za wiochami - to mam przy szybkich mostach 3500 - 4200 obrotów synek . Ta twoja Wołga zamieni się w pół roku w wielką kuppęę ... . Zrobiłem sobie kiedyś taki motor - ze zjechaną głowicą na max-a i zapie... , ale duże - ciągłe , ciągłe :wink: predkości , bądz ammokk na zlocie po kilku piwach ją zmęczył - bo obrotów nie zcierpi... ha , ha ...

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » śr gru 08, 2004 6:43 pm

markoss pisze:Sebek .... sam sobie wszystko robię - nawet sam się myję :oops: Jak sobie pyrkam na zloty to widzę takich po rowach co dłubią przy Uazo - wołgach (... i płaczą... :x bo jak na zlot przyjadą to przez trzy dni łapy myją . Ja mam silnik , a nie żęcha co pierdzi za nim! Czy wiesz o tym chłoptasiu że w UAZIE jak robi się trasę np. 400 km., to jadąc 100- 120 km/h ... za wiochami - to mam przy szybkich mostach 3500 - 4200 obrotów synek . Ta twoja Wołga zamieni się w pół roku w wielką kuppęę ... . Zrobiłem sobie kiedyś taki motor - ze zjechaną głowicą na max-a i zapie... , ale duże - ciągłe , ciągłe :wink: predkości , bądz ammokk na zlocie po kilku piwach ją zmęczył - bo obrotów nie zcierpi... ha , ha ...

bo jak się "chłoptasiu" "dłubie" majzlem przy silniku a nie rzeźbi to się turla po rowach

witamy nowego :roll:

PS. nie cietrzew się tak, bo szybko szczeźniesz...
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr gru 08, 2004 7:41 pm

:o

Niezly lolek :)21

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr gru 08, 2004 7:44 pm

markoss pisze:Sebek .... ..... Czy wiesz o tym chłoptasiu .... synek . Ta twoja Wołga zamieni się w pół roku w wielką kuppęę
:o
kuu.rwa.. nastepny nowy przyszedl i rozstawia po katach..
Sebek.. synek.. chowaj sie bo jak Cie markoss znajdzie to cie wyczaska po pupie za ta wolge :wink: :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » śr gru 08, 2004 10:51 pm

Ja tez stoje przed wymiana silnika i chyba jednak kupie 300D (od 123). Przez mysl przechodzily mi rozne patenty: mb benzyna, mb diesel 240, ford V6, uazowolga, andoria etc...
W przyszlym tygodniu pewnie bede juz mial 300D w garazu.
Teraz pytanko:
moze ktos mi przeslac na priva namiary na kogos kto dorabia flansze do takowego silnika?

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » czw gru 09, 2004 12:18 am

markoss pisze:Sebek .... sam sobie wszystko robię...
W to akurat wierzę... Ja natomiast sypiam z kobietami... :)21
markoss pisze: - nawet sam się myję :oops:
Ale to chyba od niedawna, sądząc po tej dziecinadzie...
markoss pisze:Jak sobie pyrkam na zloty to widzę takich po rowach co dłubią przy Uazo - wołgach (... i płaczą... :x bo jak na zlot przyjadą to przez trzy dni łapy myją .
Widzisz... ja znam takich, którzy na dobrze zrobionych silnikach jeżdżą już od długiego czasu i sobie chwalą... Silniki przygotowywane są zarówno przez porządnych fachowców, jak i przez partaczy... Za czym patrzysz, to znajdujesz...
markoss pisze:Ja mam silnik , a nie żęcha co pierdzi za nim! Czy wiesz o tym chłoptasiu że w UAZIE jak robi się trasę np. 400 km., to jadąc 100- 120 km/h ... za wiochami - to mam przy szybkich mostach 3500 - 4200 obrotów synek .
Wiem... Umiem też policzyć, ile obrotów miał mój silnik, kiedy w ciągu 2,5 roku eksploatacji zrobił 100.000 km, głównie tras, rozpędzając moją warszawę do przeciętnych prędkości pod 140 km/h, a maksymalnie - blisko 170. Zdaję sobie sprawę z tego, że osiągnięcie uazem prędkości 120 km/h napawa cię tak wielką dumą i poczuciem wyższości, że nie zauważasz, jakim gówniarzem się jawisz, pozwalając sobie zwracać się do mnie takimi słowami... Wiedz, że takie prędkości zdolny jest osiągnąć uaz na normalnych mostach 8:41 na dobrze zrobionej wołdze...
markoss pisze:Ta twoja Wołga zamieni się w pół roku w wielką kuppęę ... . Zrobiłem sobie kiedyś taki motor - ze zjechaną głowicą na max-a i zapie... , ale duże - ciągłe , ciągłe :wink: predkości , bądz ammokk na zlocie po kilku piwach ją zmęczył - bo obrotów nie zcierpi... ha , ha ...
Wiem też że mój silnik nie miał w ogóle splanowanej głowicy, a pomimo to miał może i ze 130 koni, po 100.000 km zrobionych w warunkach ciągłego nakręcania powyżej obrotów przewidywanych przez fabrykę jako maksymalne dla tego silnika i obciążania go do maksimum, nie wykazywał żadnego dramatycznego zużycia (choć pewne symptomy się zaczęły pojawiać), zaś proceder, który ty byłeś uprzejmy określić "zjechaniem głowicy na maxa" to najbardziej pedalska wizja "stuningowania" silnika, wynikająca z całkowitego braku znajmości tematu i świadomości stopnia wpływu takiej czynności na średnie ciśnienie indykowane silnika...

Kończę, bo i tak poświęciłem twojej miernej osobowości za wiele energii...
Nie oczekuj następnych odpowiedzi ode mnie... Tylko uważaj z obrażaniem ludzi na tym forum, bo to się kończy zbanowaniem w krótkich podskokach - taka rada na koniec...
...ziew...

Awatar użytkownika
moralez

Post autor: moralez » czw gru 09, 2004 12:35 am

markoss pisze:Sebek .... sam sobie wszystko robię - nawet sam się myję :oops: Jak sobie pyrkam na zloty to widzę takich po rowach co dłubią przy Uazo - wołgach (... i płaczą... :x bo jak na zlot przyjadą to przez trzy dni łapy myją . Ja mam silnik , a nie żęcha co pierdzi za nim! Czy wiesz o tym chłoptasiu że w UAZIE jak robi się trasę np. 400 km., to jadąc 100- 120 km/h ... za wiochami - to mam przy szybkich mostach 3500 - 4200 obrotów synek . Ta twoja Wołga zamieni się w pół roku w wielką kuppęę ... . Zrobiłem sobie kiedyś taki motor - ze zjechaną głowicą na max-a i zapie... , ale duże - ciągłe , ciągłe :wink: predkości , bądz ammokk na zlocie po kilku piwach ją zmęczył - bo obrotów nie zcierpi... ha , ha ...
lepiej zmien ton, to taka uwaga na przyszlosc,

a co do tematu to jechalem zaladowanym uazem w 7 osob 115 km/h, silnik oryginal, na okraglych kolektorach, oczywiscie na LPG i gdyby nie wibracje ukladu przeniesienia napedu i halas to byloby ok

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw gru 09, 2004 12:56 am

Wydaje mi się Sebastian ,że i tak go za łagodnie potraktowałeś
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » czw gru 09, 2004 8:26 am

Nie przesadzajcie bo koleś wulgaryzmów nie użył. Niech każdy pisze to co ma na myśli . Co to za forum by było jak by wszyscy wszystko wiedzieli i poklepywali się po ramionach. Synek po prostu nie lubi Wołgi i już i jak to mówią uderzył w stół a nożyce się odezwały. Ja również nie należę do obozu Wołgi . Jestem w opozycji .

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » czw gru 09, 2004 9:09 am

Artur pisze:Nie przesadzajcie bo koleś wulgaryzmów nie użył. Niech każdy pisze to co ma na myśli . Co to za forum by było jak by wszyscy wszystko wiedzieli i poklepywali się po ramionach. Synek po prostu nie lubi Wołgi i już i jak to mówią uderzył w stół a nożyce się odezwały. Ja również nie należę do obozu Wołgi . Jestem w opozycji .
8) skoro powiedziałeś żeś w opozycji, to przyznałeś właśnie, że wołga rządzi i dominuje :lol: nareszcie :)2

:)21
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » czw gru 09, 2004 9:43 am

romanowicz_z3 car469b pisze:
Artur pisze:Nie przesadzajcie bo koleś wulgaryzmów nie użył. Niech każdy pisze to co ma na myśli . Co to za forum by było jak by wszyscy wszystko wiedzieli i poklepywali się po ramionach. Synek po prostu nie lubi Wołgi i już i jak to mówią uderzył w stół a nożyce się odezwały. Ja również nie należę do obozu Wołgi . Jestem w opozycji .
8) skoro powiedziałeś żeś w opozycji, to przyznałeś właśnie, że wołga rządzi i dominuje :lol: nareszcie :)2

:)19 :)20 :)21

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » czw gru 09, 2004 9:54 am

Artur pisze:
romanowicz_z3 car469b pisze:

:)19 :)20 :)21

A widzisz, nie przejmuj się! Wybrałeś słusznie :)2
Tzarrr!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”