Kruk pisze:Jezeli wtrysk paliwa jest mechaniczny to czy bedzie jakis wiekszy problem z imontazem instalacji gazowej?
Zaden. Identyczna jak przy gaźniku - czyli najtańsza z możliwych...
Kruk pisze:Dorobic nowe kolo zamachowe ok. ale mi sie wydaje ze masa powinna byc odpowiednia bo inaczej moment obrotowy silnika sie troche pomota...
Słusznie - przy zachowniu średnicy hydrokonwertera - nalezy zachować mniej więcej jego ciężar - lub go modyfikować wedle potrzeb.
Kruk pisze:Jaka panowie do tego proponujecie skrzynke biegow? cos krotkiego zeby bylo co aby reduktor sie zmiescil i waly napedowe jakos rozsadnie by byly??
chyba musza jej przelozenia grac z przelozeniami w mostach zeby sensownie to wszystko jezdzilo... mam na mysli tu mosty patrola

ale nie wiem jakie tam wystepowaly przelozenia przy danych silnikach...
Hm... jeszcze trzeba nam wiedzieć, jakiego przeznaczenia samochodem ma być ten potwór? Chcesz się nim ścigać, czy ma być przeprawowy? Co do przełożeń - skrzynią biegów niewiele pomieszasz - każda niemal "tylnonapędowa" ma 4 bieg bezpośredni i 5 - nadbieg (mniejszy lub większy, ale na ogół 0.87-0.83) Więc jeśli przełożenia miałyby Ci nie zagrać - musiałbyś popracować nad reduktorem i ewentualnie tu kombinować z przyspieszeniem lub spowolnieniem obrotów wałów.
Co do konkretnych skrzyń - małe i zgrabne są mercedesa, a np. mercowe 5-ki z busów (207, 307) są przy tym mocarne. Mają bardzo krótką 1 i bezpośrednią 5 - czyli stanowią pewne odstępstwo od wspomnianych wyżej reguł. Przyjrzyj się też skrzyniom BMW - też współpracują z mocnymi silnikami, co wróży im sznase na przetrwanie takiego mercowego widlaka...
Kruk pisze:a co w ogole sadzicie o silniku V8 z merca 126? (jak z dostepnoscia czesci?)
Fajny motor. Miałem do czynienia z 3.8 - jedyne, to wymagał bardzo wysokooktanowej benzyny - na 95 trochę dzwonił przy przyspieszaniu. Poza tym - jak to V8 - można się zakochać w kulturze pracy i dźwięku... Poza tym jest lekki, co jest plusem. Poza tym - ma możliwość zabudowania rozrusznika z dowolnej strony silnika, w zależności od potrzeb i warunków