wymiana elastycznego przewodu hamulcowego - mały kłopot
Moderator: Student
Hmmm ... Do zakańczania końcówek to ja mam taki śmieszny przyrząd
przez wiele lat poniewierał się w bambetlach warsztatowych i ni czorta nie mogłem znaleźć dla niego przeznaczenia... trochę podobny do uchwytu do gwintownika...
Kiedyś po wielu bojach z zakończeniem przewodu hebelkowego... po wielu zmarnowanych centymetrach przewodu i pianą na pysku... mój ojciec który przyglądał się ze stoickim spokojem moim poczynaniom zapytał czemu nie używam tego urządzenia do zakańczania końcówek, co się wala w skrzyni z narzędziami... Myślałem, że ubiję gada

Kiedyś po wielu bojach z zakończeniem przewodu hebelkowego... po wielu zmarnowanych centymetrach przewodu i pianą na pysku... mój ojciec który przyglądał się ze stoickim spokojem moim poczynaniom zapytał czemu nie używam tego urządzenia do zakańczania końcówek, co się wala w skrzyni z narzędziami... Myślałem, że ubiję gada

P2, M10, K175, 69M
Remont Miska
Remont Miska
przewody hamulcowe
Siemka
Miałem ten sam kłopot. Jeśli przewody są w tragicznym stanie to może być kłopot z odkręceniem od cylinderków.
Mi udało się bez odkręcania od przewodu przy ramie, bardzo się skręcił ale się odkręcił, i nawet nie cieknie po założeniu nowych cylinderków. Polecam więc próbę odkrecenia, bo może być potem kłopot z przewodami miedzianymi.
PZDR
Stuk puk
Miałem ten sam kłopot. Jeśli przewody są w tragicznym stanie to może być kłopot z odkręceniem od cylinderków.
Mi udało się bez odkręcania od przewodu przy ramie, bardzo się skręcił ale się odkręcił, i nawet nie cieknie po założeniu nowych cylinderków. Polecam więc próbę odkrecenia, bo może być potem kłopot z przewodami miedzianymi.
PZDR
Stuk puk
Przewody to dostaniesz albo u tych co robia na zamowienie takie rzeczy albo u hurtownikow czesci do klimatyzacji (podobno podchodza z niektorych lodówek i mozna je dostac na metry)
Z koncowkami to jeest najwiekszy problem niestety, jedyna mozliwosc to kupic najkrotszy przewod uazowy - bodajze 20cm - i odzyskac z niego koncowki (cena ok 18zł).
Z koncowkami to jeest najwiekszy problem niestety, jedyna mozliwosc to kupic najkrotszy przewod uazowy - bodajze 20cm - i odzyskac z niego koncowki (cena ok 18zł).

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Dzięki. Zastanawiam się tylko czy nie dać końcówek starych... Nie wiem czy uda mi się je po odkręcać... Żuk miał te same końcówki czy też nie i czy do Żuka można dostać końcówki? I kolejne pytanko Czy będę mógł założyć końcówkę od Żuka na przewód uazowski?Bart03 pisze:Przewody to dostaniesz albo u tych co robia na zamowienie takie rzeczy albo u hurtownikow czesci do klimatyzacji (podobno podchodza z niektorych lodówek i mozna je dostac na metry)
Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.
Nie ma szans. Zuk ma zupelnie inne srednice i inne gwinty.nefar pisze:Dzięki. Zastanawiam się tylko czy nie dać końcówek starych... Nie wiem czy uda mi się je po odkręcać... Żuk miał te same końcówki czy też nie i czy do Żuka można dostać końcówki? I kolejne pytanko Czy będę mógł założyć końcówkę od Żuka na przewód uazowski?Bart03 pisze:Przewody to dostaniesz albo u tych co robia na zamowienie takie rzeczy albo u hurtownikow czesci do klimatyzacji (podobno podchodza z niektorych lodówek i mozna je dostac na metry)
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Prawda, nie ma szans chyba ze:Bart03 pisze:Nie ma szans. Zuk ma zupelnie inne srednice i inne gwinty.nefar pisze:Dzięki. Zastanawiam się tylko czy nie dać końcówek starych... Nie wiem czy uda mi się je po odkręcać... Żuk miał te same końcówki czy też nie i czy do Żuka można dostać końcówki? I kolejne pytanko Czy będę mógł założyć końcówkę od Żuka na przewód uazowski?Bart03 pisze:Przewody to dostaniesz albo u tych co robia na zamowienie takie rzeczy albo u hurtownikow czesci do klimatyzacji (podobno podchodza z niektorych lodówek i mozna je dostac na metry)
Posiadasz przewody od starego typu żuka to mogą pasować, inne nie inna średnica przewodu, inny gwint, teraz do żuka stalowe sprzedają a nie miedziane przewody, końcówek na 99.9% nie kupisz, bo to towar nie chodliwy i mało kto może to mieć, zresztą, po co komu końcówki jak cały przewód z końcówkami moze kupić .
Inna sprawa ze ludki z tego forum ja tez sami naprawiamy i remontujemy swoje autka wiec nie interesuje nas często kupowanie u hien gotowego rozwiązania które może być skopane lub cos innego i podczas reklamacji sprzedawca powie " bo to ruskie, tak ma być, to normalne, trzeba poprawić itd. ". Trzeba być choć trochę pasjonatem niekoniecznie z wypchanym portfelem, aby się "bawić" uazem. Denerwuje mnie jak ktoś chce wyciągnąć ode mnie kasę nie dając mi w zamian wartego tych pieniędzy towaru ani satysfakcji. Koniec kadzenia

Aby odzyskać stara końcówkę trzeba podgrzać przed odkręceniem (może nawet kilka razy) i cierpliwie odkręcać i dokręcać aż się wykręci. Od żuka niewiele pasuje z układu hamulcowego (albo teraz to juz nic).
Tak jak pisałem na początku, jak ma coś pasować z układu hamulcowego żuka do uaza to musi być żuk starego typu, a jak ktoś nie wie jak wygląda starego typu żuk niech zaglądnie tu: http://www.daewoo.lublin.pl/historia.html#top
Cykor dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Dzięks.
Ale ciągle się zastanawiam, bo chcę wstawić do mojego " maleństwa" wspomaganie od merola z pedałami i pompe od Żuka. Ludzie na forum pisali, że idealnie pasuje. No i tu się pojawia problem.... Skoro Żuk ma inne gwinty i inne średnice to jak zamocuję przewody? Swoją drogą to dużo przy mojej zmocie kombinuję i wszystkie kompletnie rurki będą nowe więc czemu by się nie pokusić i nie dać rurek od Żuka? Tylko pozostaje problem z cylinderkami. Z tyłu pamiętam, że w cylinderku jest redukcja więc może akurat byłby to ten rozmiar co Żuk ? ( a teraz mi się przypomniało, że to i tak nie ma znaczenia przecież jeszcze przewód gumowy jest, ale jestem głupi) więc pozostaje jedynie w pompie od Żuka wstawić redukcje na rozmiar uazowski, a przewody Uazowskie skombinować.

Ale ciągle się zastanawiam, bo chcę wstawić do mojego " maleństwa" wspomaganie od merola z pedałami i pompe od Żuka. Ludzie na forum pisali, że idealnie pasuje. No i tu się pojawia problem.... Skoro Żuk ma inne gwinty i inne średnice to jak zamocuję przewody? Swoją drogą to dużo przy mojej zmocie kombinuję i wszystkie kompletnie rurki będą nowe więc czemu by się nie pokusić i nie dać rurek od Żuka? Tylko pozostaje problem z cylinderkami. Z tyłu pamiętam, że w cylinderku jest redukcja więc może akurat byłby to ten rozmiar co Żuk ? ( a teraz mi się przypomniało, że to i tak nie ma znaczenia przecież jeszcze przewód gumowy jest, ale jestem głupi) więc pozostaje jedynie w pompie od Żuka wstawić redukcje na rozmiar uazowski, a przewody Uazowskie skombinować.
Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.
Jeśli żuk ma ta samą średnice przewodów co uaz(a chyba ma) to zrób sobie przewód z jedną końcówką od uaz-a a drugą żuka i po problemie
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
dokladnie. ja motalem uazo/zuka koncowki i problem na przyszlosc tylko. Najlepiej wszystko sobie w aucie "znormalizowac" pod czesci z dostepnych aut. Szczeki sobie zrobilem pod okladziny zuka, serwo + pompa zuk ale z wylotami uaza i wszystkie koncowki uaz.
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
serwo zuk - czyli polonez, fiat lada itd. Znaczy trzeba bylo robic nowe mocowanie pompy bo uazowa pompa ma szerszy rozstaw srob. Moze jednak mas pompe z zuka z ta zasmarkana tuleja dystansowąDragunov pisze:![]()
ja tak mam uaz pompa + serwo zuk..... ale juz dawno do smietnika nie zagladalem i sie mi zapomnialo

Wlasnie, zuk ma cienszy przewod a nie odwrotnie(srednica przewodu uaza 6, zuka chyba 4). Jak chcecie zastosowac przewody uaza do pompy zuka to koncowke od zuka rozwiercic trzeba (wiertarka stolowa zrobi to dobrze i nie skosi otworu) i zarobic.nefar pisze:Właśnie cykor napisał, że mają inną średnicę ( i mnie też się tak mocno wydaje, że żuk ma grubszy przewód)luk pisze:Jeśli żuk ma ta samą średnice przewodów co uaz(a chyba ma) to zrób sobie przewód z jedną końcówką od uaz-a a drugą żuka i po problemie
Przewody sprawdzalem i sa inne niz w uazie, koncowki tez(przynajmniej u mnie). Ale wyglada na to ze co uaz to inaczej. Najlepiej wykrecic z uaza (ale tylko swojego), zaniesc do sklepu moze cos dobiora, doradza (znaja przeciez okolicznych mechanikow i innych fachowcow od "brudnej" roboty, przeciez spytac nic nie kosztuje a zaoszczedzic czas i $). Ja tez kiedys myslalem ze czesci uaza i zuka sa zamienne miedzy saba. Ale juz wiem ze tak nie jest i nie testuje. Jak cos pierdyknie to staram sie odtworzyc lub w ostatecznosci zakupic oryginalne. Jasna sprawa ze sa czesci ktorych odtworzyc sie nie da i wtedy trzeba zakupy poczynic, ale to inna bajka i na inne forum.
ja mam pedały mb123 serwo tez pompa zuk przewody kupowałem na metry w sklepie metalowym chyba po 5zł/mb koncówki wykorzystałem stare i hamulce robią juz tak prawie 3lata, a teraz bede robił tarcze narazie z przodu a tył sie zobaczy, podjedz na jakis szrot lub złom i po problemie, ja regularnie odwiedzam złomowiska i ostatnio przywizłem komplet bebnów uazowych nóweczki za 10zł/ 4szt 

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Sam motales czy ktos Ci motal? Uaz pompa uaz i serwo zuk? Czy stare zuki mialy serwo bo nie wiem? Serwo od zuka nie pasi do pompy uaza dwustopniowej, chyba ze cos wierciles lub inne kombinacje o ktorych nie piszesz. Czyzby to jakas tajemnica, czy podzielisz sie z innymi?Dragunov pisze:![]()
ja tak mam uaz pompa + serwo zuk..... ale juz dawno do smietnika nie zagladalem i sie mi zapomnialo
Bez obrazy tylko, bo w zeszlym roku wlasnie serwo z zuka mialem i pompe uazowa dwustopniowa i polaczyc chcialem i nie idzie bez motania wiec nie motalem.
-
- Kontaktowanie:
Idzcie do jakiegos zakladu co zaklada instalacje gazowe kupicie i przewod i koncowki. Co do koncowek to nie od kazdej instalacji gazowej beda pasowaly wiec najlepiej zabrac ze soba stara koncowke.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL