Wyciek oleju
Moderator: Student
Re: Wyciek oleju
Jeżeli nie to samo-OK. To w takim razie do czego ona służy? Bo mnie ciekawość zżera.gri74 pisze:nie to samo
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Odnoszę wrażenie że kol.zipponie czyta postów ,a niektóre są wielce pouczające.A moja rada to nie ruszaj tej śrubki bo ją ukręcisz.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
I tu się mylisz. Przestudiowałem dokładnie cały temat i nikt nie wspomniał, iż wyciek ten może być spowodowany niedrożną odmą/odpowietrzeniem skrzyni korbowej/Lorado pisze:Odnoszę wrażenie że kol.zipponie czyta postów ,a niektóre są wielce pouczające.A moja rada to nie ruszaj tej śrubki bo ją ukręcisz.
A co do tej śruby jest to z pewnością jakaś regulacja, tylko czego?
I jeszcze jedno-ja natomiast odnoszę wrażenie, iż kolega nabił sobie kolejny post, a i tak nie potrafił mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie.
Czesć.Kol. zippo odpowiadam Tobie na nurtujące pytanie,otóż jeżeli cudem uda się Tobie odkręcić tą śrubkę a jest to możliwe tylko po co to erfekt będzie taki sam gdybyś wiertarką przewiercił otwór do bloku mniej więcej na wysokości wału korbowego i to wszystko.Zero regulacji po prostu taka zaślepka technologiczna.Jeszcze raz proponuję poczytać posty bo jeżeli masz nadzieję że po udrożnieniu tzw.odmy wszystko wróci do normy to jesteś w błędzie.Jeżeli olej poszedł uszczelnieniem wału to żadna odma tego nie poprawi.Popatrz na schemat smarowania silnika i wyciągnij wnioski.Podziel się wiadomościami na forum.POZDRO
Jeszcze wrócę do Żuka -ta śruba znajdowała się przy pompie olejowej i razem ze sprężyną i kulką stanowiła pewnego rodzaju zawór bezpieczeństwa a nie do regulacji.
Jeszcze wrócę do Żuka -ta śruba znajdowała się przy pompie olejowej i razem ze sprężyną i kulką stanowiła pewnego rodzaju zawór bezpieczeństwa a nie do regulacji.
Zaślepka technologiczna-i właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło.Lorado pisze:Czesć.Kol. zippo odpowiadam Tobie na nurtujące pytanie,otóż jeżeli cudem uda się Tobie odkręcić tą śrubkę a jest to możliwe tylko po co to erfekt będzie taki sam gdybyś wiertarką przewiercił otwór do bloku mniej więcej na wysokości wału korbowego i to wszystko.Zero regulacji po prostu taka zaślepka technologiczna.Jeszcze raz proponuję poczytać posty bo jeżeli masz nadzieję że po udrożnieniu tzw.odmy wszystko wróci do normy to jesteś w błędzie.Jeżeli olej poszedł uszczelnieniem wału to żadna odma tego nie poprawi.Popatrz na schemat smarowania silnika i wyciągnij wnioski.Podziel się wiadomościami na forum.POZDRO
Co do wycieku, to już nie cieknie

Mając żuka/jakieś 20 lat temu/ to osobiście dawałem podkładkę i ciśnienie w układzie wzrosło, znam też kolesia który przesadził z podkładkami i mu filtr alejowy się rozszczelnił na kołnierzu

Pozdrawiam miłośników robótek ręcznych

Lorado pisze:....to żadna odma tego nie poprawi.Popatrz na schemat smarowania silnika i wyciągnij wnioski..
no i tu się z przedmówcą nie zgodzę

proponuję "popatrzeć na schemat silnika" i wyciągnąć wnioski jeszcze raz bo te już wyciągnięte są mylne.
Możemy prowadzić dyskusje bardzo długo,tytlko co to zmieni.Zasada jest jedna że jeżeli olej raz poszedł uszczelniaczem na wale to znaczy że coś się straciło szczelność i prędzej czy później znowu poleci.Jest to olej który smaruje ostatnią panewkę pod ciśnieniem,a nie olej z miski olejowej.Odma służy do wyrównania ciśnienia w bloku pod tłokami powstałego w wyniku ruchu góra dół.Niektórzy nazywają to przewietrzaniem ale sens jest taki sam.Równie dobrze może trafić simmering z przodu ale raz trafione takie uszczelnienie samo się już nie naprawi.Ale zastrzegam,że każdy ma prawo tłumaczyc sobie pewne zjawiska wg własnego uznania.
Ruch tłoków "góra dół" ma tu niewielkie znaczenie bo jak dwa idą w dół to pozostałe dwa w górę.
Smarowanie panewki pod ciśnieniem też nic nie ma do uszczelniacza ze sznurka bo przed nim na wale jest kołnierz, który zapewnia odrzucenie oleju zanim dotrze do uszczelnienia.
Smarowanie panewki pod ciśnieniem też nic nie ma do uszczelniacza ze sznurka bo przed nim na wale jest kołnierz, który zapewnia odrzucenie oleju zanim dotrze do uszczelnienia.
Co by nie było jeszcze powiedziane w tym temacie, to nie zmieni to faktu, iż po udrożnieniu odmy wyciek ustał, oraz wzrosło ciśnienie oleju i jestem z tego faktu niezmiernie zadowolony. 
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zabranie głosu.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zabranie głosu.
- piterek77
- jestem tu nowy...
A ja głupi silnik remontowałemzippo68 pisze:oraz wzrosło ciśnienie oleju i jestem z tego faktu niezmiernie zadowolony

The UAZ 469Beast , Pajero I silver