UAZ z LPG - duże spalanie
Moderator: Student
Re: UAZ z LPG - duże spalanie
Jedz na analizę spalin i ustaw mieszankę na aparaturze a nie na węch.Inaczej tego nie zrobisz,chyba że wstawisz sobie sondę w wydech i będziesz sam sprawdzał skład mieszanki.Wtedy wyjdzie co szwankuje w Twojej instalacji,mieszalnik czy reduktor.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
- losiek
- Kontaktowanie:
szkoda kasy, i tak zaraz sie poprzestawia 
na rozgrzanym silniku, upewnieniu się, że cisnienie w cylindrach jest ok, zawory maja odpowiedni luz itp:
1odkrecasz na przewodzie z gazem śrube prawie na max
2 dajesz 3000 obrotów około i zostawiasz np. ręczny gaz w jednej pozycji tak zeby ciagle bylo takie same otwarcie przepustnicy
3 wkrecasz śrube do momentu, aż zaczynają spadać obroty, jak juz zlapiesz ten moment to wykrecasz o 90 stopni od tego miejsca.
4 wsiadasz i jedziesz sie przejechać, sprawdzasz czy jak wykrecisz o kolejne 45-90 stopni to czujesz, ze ma wiecej mocy, w koncu dojdziesz do momentu ze nie bedzie czuć różnicy. Zostawiasz mniej wiecej w tym położeniu (żeby było troche za bogato, coby nie wypalać zaworów).
Jak pomimo tego wszystkiego co wyzej spalanie w trasie (bo miasto i teren to średni punkt odniesienie) będzie za duże to:
1 sprawdź szczelnosc instalacji
lub
2 zobacz czy nie masz syfu w butli (ja tak mialem, ze mi 5l lpg do 50litrowej butli wchodzilo przez kombinatorstwo i zasyfienie gazu w stacji benzynowej w miejscowości Skierbieszów ul. Cmentarna! kurna kontrole na nich miałem nasłać, zapomniałem!!!!) czyli wyjeździj ile sie da, odkręć zawory wypuść gaz (tylko nie rób tego w dołku
) odwróć butle albo wykręć wielozawór i wylej syf.
lub
3 kup nowy reduktor albo zestaw naprawczy
lub
może mixer jest jakis nieodpowiedni albo gdzieś sie coś rozszczelnilo i przez to sie słabo mieszanka miesza?

na rozgrzanym silniku, upewnieniu się, że cisnienie w cylindrach jest ok, zawory maja odpowiedni luz itp:
1odkrecasz na przewodzie z gazem śrube prawie na max
2 dajesz 3000 obrotów około i zostawiasz np. ręczny gaz w jednej pozycji tak zeby ciagle bylo takie same otwarcie przepustnicy
3 wkrecasz śrube do momentu, aż zaczynają spadać obroty, jak juz zlapiesz ten moment to wykrecasz o 90 stopni od tego miejsca.
4 wsiadasz i jedziesz sie przejechać, sprawdzasz czy jak wykrecisz o kolejne 45-90 stopni to czujesz, ze ma wiecej mocy, w koncu dojdziesz do momentu ze nie bedzie czuć różnicy. Zostawiasz mniej wiecej w tym położeniu (żeby było troche za bogato, coby nie wypalać zaworów).
Jak pomimo tego wszystkiego co wyzej spalanie w trasie (bo miasto i teren to średni punkt odniesienie) będzie za duże to:
1 sprawdź szczelnosc instalacji
lub
2 zobacz czy nie masz syfu w butli (ja tak mialem, ze mi 5l lpg do 50litrowej butli wchodzilo przez kombinatorstwo i zasyfienie gazu w stacji benzynowej w miejscowości Skierbieszów ul. Cmentarna! kurna kontrole na nich miałem nasłać, zapomniałem!!!!) czyli wyjeździj ile sie da, odkręć zawory wypuść gaz (tylko nie rób tego w dołku

lub
3 kup nowy reduktor albo zestaw naprawczy
lub
może mixer jest jakis nieodpowiedni albo gdzieś sie coś rozszczelnilo i przez to sie słabo mieszanka miesza?
- losiek
- Kontaktowanie:
ewentualnie możesz po prostu zaczac jeździć na inna stacje, tez moze pomóc.
Ja to tam zawsze jak reguluje to przykręcam mu gazu tak że nie może się wkręcić na obroty tylko się dławi, i odkręcam po troszku dawkę gazu aż do tego momentu aż ładnie się wkręca i tak zostawiam, przejeżdżam się i jak trochę słabo idzie to jeszcze troszkę odkręcam i to jest mój sposób nie wiem czy jest to jakaś super metoda ale ja tak robię 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
- losiek
- Kontaktowanie:
Ale w uazie zawsze trzeba dać trochę bogatszą mieszankę, żeby nie wypalało zaworów przy dużych obrotach np.
a mnie ostatnio wyszło 21,5. Lekki rajd bezdrożami + chwila torem off-roadowym (razem 135 km)+ dojazd asfaltem (30 km). to chyba nieźle?
- GikroV
-
w odniesieniu do ostatniego tankowania gdzie wyszło 27,8 l/100km bez 4x4 to świetnie... czas zająć się parownikiem 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)