Gaz do UAZ

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » sob sty 28, 2006 6:01 pm

LR_Olek pisze: Taa i oczywiscie sam se zarejestrowales ,wbiles w dowod,wydales certyfikat na zbiornik i kwity na reduktor i cala reszte szpeju.
Aha,zrobiles przeglad,bo jestes diagnosta na stacji i wystawiles zaswiadczenie dla wydzialu komunikacji :o
cii... no i widzisz wydalo sie ze stas ma syfa, ktorym smiga bez przegladu :)21
Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » sob sty 28, 2006 7:57 pm

matys pisze:
LR_Olek pisze: Taa i oczywiscie sam se zarejestrowales ,wbiles w dowod,wydales certyfikat na zbiornik i kwity na reduktor i cala reszte szpeju.
Aha,zrobiles przeglad,bo jestes diagnosta na stacji i wystawiles zaswiadczenie dla wydzialu komunikacji :o
jak bez przeglądu?? skończył się to jeżdże bez, ale na wiosnę zrobię badania ;)

LR_Olek, ty chyba jesteś przewrażliwiony na punkcie kwitów. Jak by ktoś miał się w moim syfie doszukiwać powodów dla których miał by nie być dopuszczony do ruchu, to by na srajtaśmie musiał wypisywać. A co diagnosta to młody bóg? powie mi czy instalacja jest zła? a może tek praktykant z technikum samochodowego mi założy dobrze instalację? daj spokój, nie ma co się takimi drobiazgami przejmować. Jak będzie trzeba to se to zalegalizuję.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » sob sty 28, 2006 8:18 pm

Marichuany nie chcą zalegalizowac (5g) a ty mowisz o instalacji gazowej....

:)21

BTW: NIC NIE ZARZYWAM ANI NIC Z TYCH KLIMATÓW :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » sob sty 28, 2006 10:24 pm

taa, czytaj drobnym drukiem :evil:
Marycha jest dla idiotów i znerwicowanych dzieci z patologicznych rodzin.
Chociaż jest taka teoria żeby narkotyki sprzedawać w aptece bez recypty. To by oczyściło populację z pojebów.
Jeżeli kogoś obraziłem, to przykro mi... nie bardzo. Ale myslę że właśnie na tym forum są ludzie którzy potrafią rozłądować się w odpowiedni sposób :evil:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob sty 28, 2006 11:45 pm

opaopa pisze:
matys pisze:
jak bez przeglądu?? skończył się to jeżdże bez, ale na wiosnę zrobię badania ;)

LR_Olek, ty chyba jesteś przewrażliwiony na punkcie kwitów. Jak by ktoś miał się w moim syfie doszukiwać powodów dla których miał by nie być dopuszczony do ruchu, to by na srajtaśmie musiał wypisywać. A co diagnosta to młody bóg? powie mi czy instalacja jest zła? a może tek praktykant z technikum samochodowego mi założy dobrze instalację? daj spokój, nie ma co się takimi drobiazgami przejmować. Jak będzie trzeba to se to zalegalizuję.
Dobije Cie.... OC zaplaciles? :roll:

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » ndz sty 29, 2006 10:50 am

spoko, haracz płacę :evil:
nie no ja mój wóz mam legalnie jeżdżę nim co roku na badania, ale że badania wychodziły na jesieni a ja wolę jechać na wiosne to inna sprawa 8)

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » ndz sty 29, 2006 6:57 pm

nie no ja mój wóz mam legalnie jeżdżę nim co roku na badania,
....a jak jedziesz już na te badania......to ile "zaświadczeń" bierzesz ze sobą ... :lol: (możesz podać w litrach 8) )
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » ndz sty 29, 2006 8:06 pm

zero, nie biorę zaświadczeń. Jeżdżę na państwowe stacje i nie mam znajomego diagnosty. Płacę w kasie (ostatnio 97 złotych). Ot moja cała tajemnica :lol:
Jeździłem już syrenką, jeździłem muscelem. Nigdy nie było problemu. Panowie na stacji dziwią się że autka są w takim dobrym stanie. Tylko czasem zkrzywią się na jakiś detal. Ale zaraz obracamy to w żart i jest kupa śmiechu :) ... pewnie się zkrzywi jak zobaczy instalację gazową, ale spoko- potrafię ją zdemontować w 5 minut i zamontować w kolejne 10 :evil:

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » pn sty 30, 2006 5:09 pm

LR_Olek pisze:
opaopa pisze:200 złotych- instalacja gazowa na złomowisku
Taa i oczywiscie sam se zarejestrowales ,wbiles w dowod,wydales certyfikat na zbiornik i kwity na reduktor i cala reszte szpeju.
...nie ma potrzeby :wink: bo i po co? jak policjant podniesie maskę zawsze można wcisnąć mu że parownik to....... :roll: klimatyzacja :lol: :lol: :lol: :)2

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » pn sty 30, 2006 5:21 pm

faziuaz pisze: ...nie ma potrzeby :wink: bo i po co? jak policjant podniesie maskę zawsze można wcisnąć mu że parownik to....... :roll: klimatyzacja :lol: :lol: :lol: :)2
hehe, dobre. zapamiętam tą wymówkę jak mnie zatrzyma jakiś policjant.

A tak na marginesie... trzęsiecie portkami z tą policją, mnie jeszcze nigdy nikt nie zatrzymał ani nie miał wątpliwości co do mojego samochodu.
Niebiescy dobrze wiedzą co to za autko i do czego służy. Chyba że kiedyś trafię na jakiegoś pałkarza- biurokratę któremu żona nie dała. Ale to wtedy będę się martwił.
Po za tym jak mnie zatrzymają to pod maskę nie będą patrzyć. Numery są na ramie, a OC w dowodzie rejestracyjnym...

Awatar użytkownika
moralez

Post autor: moralez » pn sty 30, 2006 5:24 pm

opaopa pisze:Chyba że kiedyś trafię na jakiegoś pałkarza- biurokratę któremu żona nie dała.
albo takiego ktory przeglada forum :)21
ZG 5.2 96r.

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » pn sty 30, 2006 5:25 pm

a stas wiec co mowi :)21
u nas niebiescy sami smigaja uazem :)21 wiec widac rozumieja OCB :)21 :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » pn sty 30, 2006 5:26 pm

moralez pisze:
opaopa pisze:Chyba że kiedyś trafię na jakiegoś pałkarza- biurokratę któremu żona nie dała.
albo takiego ktory przeglada forum :)21
wierzysz ze taki jezdzil by jako drogowka?
taki co potrafi sie zalogowac, to za biurkiem siedzi :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » pn sty 30, 2006 5:29 pm

ja z nimi nigdy nie gadałem, ale raz wydawało mi się że mnie gonią :roll:
Jak się z nimi minąłem jadąc bez tłumika, w lusterku zobaczyłem że zawracają. Nie wiele się zastanawiająć dałem gaz do dechy (UAZ wymiękł) i za zakrętem już ich nie widziałem, ale dla pewności skręciłęm w las i bocznymi drogami wróciłem do domu. Co ciekawsze oni wiedzą gdzie ja mieszkam i nie czekali na mnie przed garażem, więc albo mnie nie gonili albo im się nie chciało do mnie do domu jechać 8)

Ale pewnie kolesie mają ubaw z mojego złomu :D

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » pn sty 30, 2006 5:40 pm

z twojego zlomu maja ubaw wszyscy :)21 :)21
lacznie z sasiadami :)21 :)21

dobra zartowalem :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » pn sty 30, 2006 5:45 pm

ja jak miałem z junaka choppera zrobionego to nie mołem pojeżdzić bo jaki niebieski się pojawił, już mnie haltował,......panie z czego to koło?(z syreny,był rok,87 8) ), z czego kierownica?(wysoka koza na 110cm),panie a co pan .....na wojnę?(na głowie hełm wermahtu,/orginał he he/ )....itd, najlepszy jednak komentarz wystawił mi ......starszy diagnosta do którego przyjechałem na przegląd,zapytał co to za marka motocykla?,ja odpowiadam że junak.........cisza........po chwili mówi tak;kolego, ja miałem trzy junaki ale żaden nicholery nie przypominał tego dziwoląga.... :)2 no i mnie wykopał :lol: .....ale i tak sobie poradziłem 8)

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » pn sty 30, 2006 8:02 pm

ja jak Muscelem zajechałem na stację i koleś zobaczył na silniku wytłoczony napis ARO, to powiedział: oo to ma silnik od ARO? ja mu mówię że tak, bo to jest orginał. A on do mnie: a to przecież gazik jest :D . Ale koleś i tak był wporzo bo wystawił mi rachunek za badania, a tam była jeszcze zmiana silnika i zatrzymany dowód rejestracyjny. Wogóle przyjechałem bez rzadnego kwita, tylko z umową k-s. A ten skasował mnie jak za normalne badania.

A kiedyś, ale to ze 4 lata temu. Ojciec jechał moją syrenką w potworną ulewęz Wejcherowa do Olsztyna, a ja za nim jechałem plackiem. Mijaliśmy patrol, to kolesie się odwrócili i palcami pokazywali w stronę syrenki :lol: Pamiętam że wtedy syrenka jechała na jednym garze (105, czyli 3garowa) bo pozostałe dwa wysiadły. W jednym garze wydmuchało uszczelkę pod głowicą i woda się lała do środka, a w drugim garze świeca się przełamała. A aparat zapłonowy był mokry jak szmata do podłogi. A później go suszyłem suszarką do włosów 8) Ale skarpeta dojechałą gdzie miała dojechać...

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » pn sty 30, 2006 8:04 pm

matys, a ty sie dużo nie pomyliłeś. Ostatnio jak miałem problem z wydechem, to sąsiedzi przed domy wychodzili. Z resztą z tobą wtedy jeździłem i to tak noc już była. 8)
Ale i tak jestem kulturalny, bo płotów nie przewracam, tylko staram się je objeżdżać...

Awatar użytkownika
Telesfor11

Post autor: Telesfor11 » wt sty 31, 2006 12:38 am

Ja też sam zakładałem
parownik brc 100kw albo 1000kw
bez sterowania podciśnieniem i mam problem bo musiałem na stałe zmostkowaś "pstykacz" z zaworem głównym gazu i troche panikuje jak mi ktoś obcy łapy z kółko pakuje bo wiem że niewie co sie stanie jak motor zadusi i stacyjki szybko nie wyłączy
mikser okrogły wklejony w uszczelke od mokrego filtra powietrza
butla 80 litrów i niestety mnie sie niezmiesciła pod siedzenia

Zimny silnik pali git ale jak sie nagrzeje :lol: :lol: to ni chu chu nie pali bo go gaz zalewa wtedy centralke w neutralne położenie i zachwile na gaz :)2
a pali dużo tylko mnie sie bardzo podoba jak na swiatłach stoją placki i z podziwem patrzają że to to sie jeszcze kupy trzyma
ale jak ich odstawiam to :lol: :lol: :lol:
BTW
to tak niemoże być bo kiedyś z mojego uaza to tylko dziura zostanie musze zmienić parownik co bedzie robił gaz jak trza a nie cały czas
uff koniec :wink:
uaz 469b 80`

RATUNKU BUDA SPADA :((((((

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » wt sty 31, 2006 12:57 am

w sensie, że masz parownik sterowany elektronicznie tak? a że nie masz komputera, to zpiołeś na sztywno... ale to da się zakombinować i obejść. Ja bym to podpioł odpowiednio do regulatora napięcia i też będzie jeździć.
A zamiana jest bardzo prosta, kup se LOVATO, zrób wwiertkę w kolektorze dolotowym i będzie gitara. Na złomie wezmą 50-100 złotych za reduktor. Nie wiem dokładnie, zależy od złomowiska. A do LOVATO i LOVTECa są dostępne reperaturki, więc nawet jak membrany będą zdechłe, to se naprawisz. Regeneracja reduktora to też banalna sprawa. Ale nie będę zanudzał, jak ktoś potrzebuje to mogę napisać...

A po mieście się fajnie jeździ, mój też odsadza wszystkie placki, ale ja tam się nie boję że wybuchnie, bo gaz jest bezpieczniejszy od benzyny :)2

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » wt sty 31, 2006 1:00 am

... no dobra, wszystkich placków nie odsadzam, ale maluchy tak 8)

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt sty 31, 2006 1:03 am

opaopa pisze:... no dobra, wszystkich placków nie odsadzam, ale maluchy tak 8)
jak to bylo stas?
wszystkie trampki zostaja w tyle?? :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » wt sty 31, 2006 11:19 am

Ty cwaniak lepiej odpal swoje padło, to pogadamy. Wtedy będę odsadzał trampki, malichy i... twoje ARO :P

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt sty 31, 2006 12:27 pm

opaopa pisze:Ty cwaniak lepiej odpal swoje padło, to pogadamy. Wtedy będę odsadzał trampki, malichy i... twoje ARO :P
dobra dobra
zobaczymy
pamietaj ze jestesmy w tej samej druzynie :P
ty tez masz ARO :)21 :)21
Ponury Niviarz!

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt sty 31, 2006 2:35 pm

Wtrącę swoje trzy grosze. Ktoś napisał, że w przypadku instalacji I generacji ze sterowaniem "elektrycznym" a nie podciśnieniowym w chwili zgaśnięcia silnika i pozostawienia włącznika zapłonu w położeniu "GO", gaz cały czas jest podawany. Otóż jak warto zauważyć, napięcie sterujące brane jest z cewki, od strony przerywacza. Napięcie to podawane jest do tej śmiesznie prostej centralki. Jak centralka dostaje cały czas +12V (rozwarte styki przerywacza) lub 0V (zwarte styki przerywacza) to nie powinna otworzyć zaworu elektromagnetycznego. Dopiero pojawienie się ciągu impulsów (praca silnika) daje w efekcie podanie napięcia otwierającego elektrozawór. Tak to przynajmniej wygląda w instalacjach które ja widziałem, a jedną z nich w tej chwili eksploatuję.
Poza tym w samochodzie terenowym przydaje się wyprowadzenie odpowietrzenia przestrzeni znad przepony II stopnia gdzieś wyżej. Normalnie są tam tylko dwa otworki w pokrywie. Jak wjedziesz w wodę, nabierze Ci się ona do środka (przy okazji zasyfiając błotem), powodując zwiększony nacisk na membranę, co skutkuje znaczącym wzbogaceniem mieszanki i w konsekwencji zgaśnięciem silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”