sprowadzal ktos uaza ze wschodu?
Moderator: Student
na własne oczy widziałem w sklepie z częściami samochodowymi ukraińca który chciał właścicielowi sklepu upchać kilka gażników K-131(miał w worku chyba ze dwadzieścia),chciał po 50pln za sztukę,właściciel dawał mu 20pln za szt.
,wszystkie były nówki
,reszty negocjacji nie widziałem bo się śpieszyłem,(rzecz działa się w przemyślu)

w Białej Podlaskiej i okolicach nie ma nikoko takiego -niestetyKoro pisze:uazy sciąga też jakaś firma ze sciany wschodniej( białstok?, biała podlaska?)
u tarmota koszty to andoria i przegląd wraz z zabezpieczeniem antykorozyjnym - rozbierają sprzety praktycznie na cześci, dzieki temu dają też gwarancje.
szukam samuraia!!!
jest w białymstoku firma auto-gryf ale czy ciągną samochody nie wiem
http://www.auto-gryf.com.pl/index.html
http://www.auto-gryf.com.pl/index.html
Forek narazie... 

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Przy zakupie nowego Uaza w Rosji jest badanie techniczne na dwa lata nie trzeba sie kontaktowac z figurantem ubezpieczenie obowiazkowe OC co rok nowe mozna zrobic bez samochodu (na szybie naklejka) . Pomysl dobry tylko czy ruscy bez wlasciciela wypuszcza tego nie wiem . Tu jak jedziesz nie swoim samochodem to musisz miec papier od wlasciciela i tylko w zeszlym roku mozna bylo wypisywac od reki a tak trzeba bylo robic to u notariusza. Cena napewno duzo mniejsza, moze clo nie bylo by takie duze z tego co widze nikt sie jeszcze nie pytal.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
Zabierasz figuranta na przejażdżkę do Polski za granicą spisujecie umowę użyczenia po rusku co by była bardziej czytelnaGazon pisze: ...........Pomysl dobry tylko czy ruscy bez wlasciciela wypuszcza tego nie wiem . Tu jak jedziesz nie swoim samochodem to musisz miec papier od wlasciciela i tylko w zeszlym roku mozna bylo wypisywac od reki a tak trzeba bylo robic to u notariusza. ..............Gazon

Figurant -> bardzo cierpliwy przyjaciel.

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
No własnie nie wiem czy da rade taki numerKUbutek pisze:Zabierasz figuranta na przejażdżkę do Polski za granicą spisujecie umowę użyczenia po rusku co by była bardziej czytelnaGazon pisze: ...........Pomysl dobry tylko czy ruscy bez wlasciciela wypuszcza tego nie wiem . Tu jak jedziesz nie swoim samochodem to musisz miec papier od wlasciciela i tylko w zeszlym roku mozna bylo wypisywac od reki a tak trzeba bylo robic to u notariusza. ..............Gazon, figuranta w autobus i po sprawie ....
Figurant -> bardzo cierpliwy przyjaciel.
Jak wjeżdzeałem Uazem (2 razy)na UA to zawsze dostawałem pieczęć w Paszport że wjechałem YA3em o nr rej TK 12345 i potem jak wyjężdzałem to kolejną ,że wyjechałem.
Gdyby to było takie proste to bym dawno targał złoma ze wschodu.
Pewnie z Litwy nie było by problemów.
W tym roku tam się wybieram na objazdówke Uazem i będe badał co i jak

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
- luceklucky
-
- Kontaktowanie:
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Jak już mówiłem żoładacy ze wschodu najpierw straielają a potem pytająRhodos pisze:gÓral świętokrzyski pisze: Jak wjeżdzeałem Uazem (2 razy)na UA to zawsze dostawałem pieczęć w Paszport że wjechałem YA3em o nr rej TK 12345 i potem jak wyjężdzałem to kolejną ,że wyjechałem.to sie chyba nie gryziekup grata jedz na rosje kup nowego, blachy przenituj i po sprawie
Ale można próbować

A nie lepiej przyjechać takim uazem do PL. Zarejestrowany na jakiegoś znajomego z Rosji czy UA byle na wschodnich blachach
na wycieczke i ot problem uaza ukradli a taki ładny był i zgłosić sprawę na policję pewnie wystawią kwit dla władz na granicy i po problemie 

Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Wszystkie takie pomysły są rewelacyjne jak takim uazem by sie jeździło tylko bo "własnym podwórku"<Kacper> pisze:A nie lepiej przyjechać takim uazem do PL. Zarejestrowany na jakiegoś znajomego z Rosji czy UA byle na wschodnich blachachna wycieczke i ot problem uaza ukradli a taki ładny był i zgłosić sprawę na policję pewnie wystawią kwit dla władz na granicy i po problemie
Jak się człowiek wypuszcza gdzieś dalej po czornym, za granice to trza mieć względnie legalne auto.
Ale ja się nic nie odzywam bo byłem kiedyś Warborgini 1,3 na papierach Warczybrzucha 353 w skandynawi

Import aut dostawczych, ciężarowych, ciągników siodłowych i autobusów spoza Unii Europejskiej (np. Rosja, USA, Norwegia).
Dokumenty, o które należy zadbać przy kupnie
Faktura, rachunek lub umowa kupna-sprzedaży, karta pojazdu (np. Brief).
Dowód rejestracyjny lub potwierdzenie wyrejestrowania pojazdu w kraju jego pochodzenia.
Wyciąg ze świadectwa homologacji (należy zwrócić uwagę, czy auto homologowano zgodnie z normą Euro 2).
Opodatkowanie
Cło w wysokości 10 procent wartości pojazdu (fakturowej lub w przypadku, gdy celnicy uznają cenę transakcyjną za zaniżoną - katalogowej, pomniejszonej o współczynnik VAT-u i cła), 22-procentowy VAT naliczany od wartości pojazdu, powiększonej o cło. Uwaga: Na mocy umów UE z poszczególnymi krajami, z cła zwolnione są samochody sprowadzane ze Szwajcarii, Norwegii, Turcji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii.
Należności celno-podatkowe obliczane są od wartości celnej.
Sposób obliczenia
Do wartości celnej dodawane jest cło, następnie wartość celna powiększona o cło jest podstawą podatku VAT. Przykład: samochód z USA o wartości celnej 10.000 dolarów.
Cło 10 procent = 1.000 dolarów, czyli ok. 4.000 zł. Podstawa opodatkowania VAT-em (wartość celna + cło) = 11.000 USD. VAT = 2.420 USD, czyli 9.680 zł. Łączna suma opłat celno-podatkowych = 13.680 zł.
Uwaga: Podstawą do obliczania należności celno - podatkowych jest wartość pojazdu za niego zapłacona lub należna, uwidoczniona na fakturze lub umowie kupna-sprzedaży. W praktyce celnicy mogą ją zakwestionować i ustalić wartość celną metodą ostatniej szansy. Wówczas punktem wyjścia do obliczeń będzie wartość katalogowa porównywalnego auta, figurująca w specjalistycznych wydawnictwach. Od ceny katalogowej odlicza się wówczas korekty ze względu na indywidualne cechy auta (np. uszkodzenia), a następnie kolejno współczynnik VAT i cła. Przykład: WC = WK: 1,22 (współczynnik VAT): 1,10 (współczynnik cła), gdzie WC to wartość celna, a WK to wartość katalogowa pojazdu, pomniejszona ewentualnie o korekty.
Dokumenty potrzebne do rejestracji pojazdu Tak jak w przypadku aut sprowadzonych z UE.
No i jeszcze akcyza to tak wesoło nie ma

Dokumenty, o które należy zadbać przy kupnie
Faktura, rachunek lub umowa kupna-sprzedaży, karta pojazdu (np. Brief).
Dowód rejestracyjny lub potwierdzenie wyrejestrowania pojazdu w kraju jego pochodzenia.
Wyciąg ze świadectwa homologacji (należy zwrócić uwagę, czy auto homologowano zgodnie z normą Euro 2).
Opodatkowanie
Cło w wysokości 10 procent wartości pojazdu (fakturowej lub w przypadku, gdy celnicy uznają cenę transakcyjną za zaniżoną - katalogowej, pomniejszonej o współczynnik VAT-u i cła), 22-procentowy VAT naliczany od wartości pojazdu, powiększonej o cło. Uwaga: Na mocy umów UE z poszczególnymi krajami, z cła zwolnione są samochody sprowadzane ze Szwajcarii, Norwegii, Turcji, Mołdawii, Bułgarii, Rumunii.
Należności celno-podatkowe obliczane są od wartości celnej.
Sposób obliczenia
Do wartości celnej dodawane jest cło, następnie wartość celna powiększona o cło jest podstawą podatku VAT. Przykład: samochód z USA o wartości celnej 10.000 dolarów.
Cło 10 procent = 1.000 dolarów, czyli ok. 4.000 zł. Podstawa opodatkowania VAT-em (wartość celna + cło) = 11.000 USD. VAT = 2.420 USD, czyli 9.680 zł. Łączna suma opłat celno-podatkowych = 13.680 zł.
Uwaga: Podstawą do obliczania należności celno - podatkowych jest wartość pojazdu za niego zapłacona lub należna, uwidoczniona na fakturze lub umowie kupna-sprzedaży. W praktyce celnicy mogą ją zakwestionować i ustalić wartość celną metodą ostatniej szansy. Wówczas punktem wyjścia do obliczeń będzie wartość katalogowa porównywalnego auta, figurująca w specjalistycznych wydawnictwach. Od ceny katalogowej odlicza się wówczas korekty ze względu na indywidualne cechy auta (np. uszkodzenia), a następnie kolejno współczynnik VAT i cła. Przykład: WC = WK: 1,22 (współczynnik VAT): 1,10 (współczynnik cła), gdzie WC to wartość celna, a WK to wartość katalogowa pojazdu, pomniejszona ewentualnie o korekty.
Dokumenty potrzebne do rejestracji pojazdu Tak jak w przypadku aut sprowadzonych z UE.
No i jeszcze akcyza to tak wesoło nie ma

Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
W tarmocie jest tak drogo bo legalniePrzemekslaw pisze:Wkońcu wam wyjdzie ze lepiej kupić w tarmocie![]()

Kupując Uaza np 2006 roku w Rosji mogą być problemy z jego zarejestrowaniem w Polsce. Bo nie będzie spelniał norm Euro odnośnie emisij spalin oraz brak pasów z tyłu ( mówie o tych tańszych wersjach).
Podsumowując: Dupa

No i to jest odpowiedz na temat dzieki Kacper<Kacper> pisze:
Nowy Uaz Hunter na dzisiejszy dzien kosztuje ok. 6200 USD rejestracjia ubezpieczenia .... itp.ok 200 USD i koszty przejazdu, oczywiscie mowie o cenach w Rosji . Dzisiaj rozmawialem z kolega ktory jezdzi do Polski przez Bialorus i na wszyskich granicach wlasciciel samochodu jest notowany w komp. i w paszporcie marka i nr rej samochodu . w momencie wjazdu bez samochodu do Rosji wlasciciel wnosi finansowa gwarancje w wysokosci ceny samochodu. Trzeba dokladnie przeliczyc clo i moze bylo by wygodniej oficjalnie bez problemow sprowadzic .
Panowie kalkulatory do reki i pochwalcie sie wynikiem.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,