.......akcja dyfer,jakie rodzaje ataku i koła talerzowego...

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
m.organisciak

Post autor: m.organisciak » wt maja 23, 2006 2:49 pm

Pytanie laika, któremu własnie "most się skończył" tylny -
pierwsze - czy wymieniać na używany czy naprawiać ? (nie wiem jaki jsest stopień zmielenia - półośki wygladają dobrze- natomiast z prawej strony znalazłem kawałek łożyska i jakieś opiłki.)
Czy jak wymieniac bebechy tylnego- to można w tylnym wstawić szybsze przełożenie ?? czy trzeba pakować do przedniego mostu takie same przełożenie (nie smiejcie się- laikiem jestem)
Orgi

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » wt maja 23, 2006 3:30 pm

Jak wymienisz bebechy tylnego mostu to jak zapniesz 4x4 nie beda Ci sie zgrywac przełozenia i samochód zaczni Ci skakac , srac itp. Bedziesz mógł uzywac tylko w błocie i jak będziesz juz musiał w sytuacjach granicznych... na lodzie bedzie lepiej sie jechało na samym tyle itp. Nie opłaca się tak robic :)3 :)3
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » wt maja 23, 2006 3:34 pm

:)1 pisałem o zmianie przełożenia w tylnym moście - coby było wiadomo :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » wt maja 23, 2006 6:52 pm

Bart03 pisze:
faziuaz pisze:.....powiedzcie kto motał atak i koło talerzowe z żuka......(8/41),powstaje problem ze średnicą śrub mocujących.....(uaz-12mm,żuk-10mm),mam kilka pomysłów......tylko zadaje sobie pytanie, czy warto odstawiać kombinację, czy odpuścić temat i zapodać jak człowiek........ orginał :)4
Nie wiem czy jasno się wyraziłem.......chodzi o montaż talerza+atak-żuk,do kosza satelitów uaz.... :wink:
duzo osob motalo - i wszyscy rozwiercali otwory
...jeżeli rozwiercali to i gwintowali??czy tak?? teraz nasuwa się pytanie czy utwardzany powierzchniowo talerz nie traci twardości w miejscu gwintowania i rozwiercania??,i co za tym idzie nie "rwie"gwintu podczas eksploatacji :wink: :wink:
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt maja 23, 2006 9:45 pm

a mozliwe ze tak sie dzieje- ja wiem ze ludziska motali i nie slyszalem zeby pozniej cos padlo - albo moze nie chcieli sie chwalic zbytnio :wink:
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
gaaz99

Post autor: gaaz99 » wt maja 23, 2006 10:07 pm

faziuaz pisze:
Bart03 pisze:
faziuaz pisze:.....powiedzcie kto motał atak i koło talerzowe z żuka......(8/41),powstaje problem ze średnicą śrub mocujących.....(uaz-12mm,żuk-10mm),mam kilka pomysłów......tylko zadaje sobie pytanie, czy warto odstawiać kombinację, czy odpuścić temat i zapodać jak człowiek........ orginał :)4
Nie wiem czy jasno się wyraziłem.......chodzi o montaż talerza+atak-żuk,do kosza satelitów uaz.... :wink:
duzo osob motalo - i wszyscy rozwiercali otwory
...jeżeli rozwiercali to i gwintowali??czy tak?? teraz nasuwa się pytanie czy utwardzany powierzchniowo talerz nie traci twardości w miejscu gwintowania i rozwiercania??,i co za tym idzie nie "rwie"gwintu podczas eksploatacji :wink: :wink:
na śruby 10-tki nakładasz tulejki i jest git tak ja zrobiłem :)2
uaz 2,4td uaz2.8i gaz66

Awatar użytkownika
gaaz99

Post autor: gaaz99 » wt maja 23, 2006 10:13 pm

uaz też ma dwa rodzaje koszów satelit na 10-ki i na 12-tki rozwiercali jak mieli tależ na 12-ki śruby a kosz na 10-tki :D a jak masz talerz żuka na 10-tki śruby a kosz satelit na 12-tki to dajesz tulejki i po kłopocie,i w dodatku talerz żuka jest lepiej wykonany i u mnie wytrzymywał więcej od uaza(oczywiście 8x41)
uaz 2,4td uaz2.8i gaz66

Awatar użytkownika
Mieszko

Post autor: Mieszko » śr maja 24, 2006 10:46 am

a ja mam wklady od Tarpana Diesla 10/41 razem z mechanizmami roznicowymi Tarpana (Zuka, Nysy....)

nawet sie nie pytajcie jak to jezdzi z silnikiem Zuka :D .......... po prostu auto na dlugie przeloty po rowninach....
UAZ 469, Vitara 1.6, Mercedes "beczka"

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » śr maja 24, 2006 5:29 pm

gaaz99 pisze:uaz też ma dwa rodzaje koszów satelit na 10-ki i na 12-tki rozwiercali jak mieli tależ na 12-ki śruby a kosz na 10-tki :D a jak masz talerz żuka na 10-tki śruby a kosz satelit na 12-tki to dajesz tulejki i po kłopocie,i w dodatku talerz żuka jest lepiej wykonany i u mnie wytrzymywał więcej od uaza(oczywiście 8x41)
......to że talerz jest wykonany lepiej to pewnik...............dziś się o tym przekonałem 8) ,po rozważeniu za i przeciw....postanowiłem założyć orginał....i,po regulacji (kilkukrotnej)doszedłem do wniosku że talerz nie jest idealny w komplecie z atakiem.....2/3 koła talerzowego pracuje idealnie,a pozostała część niestety nie.......ale to bajka ponieważ próby wykazały że sprawuje się dobrze,nie hałasuje,nie grzeje się,luz jest w normie......dokumentacja poniżej... :lol: :lol:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
Babol

Post autor: Babol » śr maja 24, 2006 10:39 pm

m.organisciak pisze:Pytanie laika, któremu własnie "most się skończył" tylny -
pierwsze - czy wymieniać na używany czy naprawiać ? (nie wiem jaki jsest stopień zmielenia - półośki wygladają dobrze- natomiast z prawej strony znalazłem kawałek łożyska i jakieś opiłki.)
Czy jak wymieniac bebechy tylnego- to można w tylnym wstawić szybsze przełożenie ?? czy trzeba pakować do przedniego mostu takie same przełożenie (nie smiejcie się- laikiem jestem)
po pierwsze lepiej naprawić bo jak kupisz używany to nie masz pewności, że jest dobrze złożony... faktem jest, że to nie jest tanie, ale w miarę pewne :)2
po drugie jak wymieniać bebechy to w obu naraz. ZAWSZE muszą być takie same, bo jak nie to się coś zmieli - most lub reduktor :lol:
pozdrawiam
błąd wieszcza...jest:A imię jego czterdzieści i cztery...
powinno być:A imię jego cztery na cztery!

Awatar użytkownika
gaaz99

Post autor: gaaz99 » śr maja 24, 2006 10:57 pm

Babol pisze:
m.organisciak pisze:Pytanie laika, któremu własnie "most się skończył" tylny -
po pierwsze lepiej naprawić bo jak kupisz używany to nie masz pewności, że jest dobrze złożony... faktem jest, że to nie jest tanie, ale w miarę pewne :)2
po drugie jak wymieniać bebechy to w obu naraz. ZAWSZE muszą być takie same, bo jak nie to się coś zmieli - most lub reduktor :lol:
pozdrawiam
:)2
uaz 2,4td uaz2.8i gaz66

niemand

Post autor: niemand » śr maja 24, 2006 11:16 pm

Koła koronowe i satelity tez ?? ?? ?? ?? ??

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr maja 24, 2006 11:17 pm

Łe,no co Ty...Tylko jak zrypane są.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » śr maja 24, 2006 11:17 pm

nie !! talez tylko
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

niemand

Post autor: niemand » czw maja 25, 2006 1:24 am

[/quote]
....jak wymieniać bebechy to w obu naraz.......[/quote]

Bo sie tymi "bebechami" zasugerowałem i dlatego mi cos nie pasowało wiec wolałem zapytac , co by pewnosc miec :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”