Instalacja elektryczna + deska - tak zrobiłem :)

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » ndz lip 23, 2006 9:11 am

Są oczywiście zwierne i rozwierne ... :wink:

Chodzi mi o to, że konstrukcja nie pozwala gdyż starter nie może być taki wystający i łatwy do przyciśnięcia, żeby przez przypadek go nie nacisnąć. I bodajże dopuszczalne obiciążenie zielonego było dużo mniejsze od czerwonego z tego co pamietam.
Szalony Iwan EVO (kto by zliczył!)
;)

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz lip 23, 2006 10:55 am

wupasek pisze:bezsens...
bedziesz odpalal jak w samolocie :)3 :-?

No może właśnie o to mu chodzi ?? Jak ja rozumiem tego faceta... :wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » ndz lip 23, 2006 12:34 pm

:)21
;)

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn lip 24, 2006 6:07 am

Gusta dyskusji nie podlegają. Ale jakość użytych przez Ciebie przełączniczków jest dramatyczna. Wiem że wyglądają efektownie, zwłaszcza w porównaniu z tym co było w oryginale. Mają jeden problem – pod wpływem słońca, zimna, gorąca, wilgoci, starzenia itp. w szybkim tempie będą się rozsypywać. Elementy ruchome będą stadnie opuszczać obudowę. Znacznie lepszym pomysłem było użyć przełączników z poloneza, malucha. Montuje się je łatwo – wkłada się plastikową ramkę i w to przełącznik. Nowsze wersje miały nawet podświetlane. A i piktogram można od biedy do przyszłej funkcji dobrać.

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pn lip 24, 2006 7:45 am

Kwestie estetyki i gustu pozostawiam autorowi tego dzieła . Zastanawia mnie tylko jedno , profilując tak deskę pozbawiłeś się nawiewu na przednią szybkę co powoduje że do tej deski wyposażeniem dodatkowym będzie ściera . Przerabiając wszystko można było się pokusić o modernizację nawiewu na wydajniejszy.
Druga sprawa to jak rozumiem w lampach są niebieskie żarówki , które może wyglądają efektownie ale dają znacznie mniej światła niż normalne.
Żeby było jak w samolocie można było założyć takie przełączniki patycznowe . Obecnie nie ma problemu z ich dostaniem za śmieszne pieniądze 1.50 zł. zwykły i 2.50 podświetlany.
Ale ogólnie dobra robota. Ważne żebyś ty był zadowolony.

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » pn lip 24, 2006 5:14 pm

Nawiewu już dawno w tym aucie nie było, dlatego odpuściłem sobie temat robienia go w desce. W planie jest wyprowadzenie rury bezpośrednio z nagrzewnicy prosto na szybę, koło klatki, nadmuch będzie potężny i bedzie robił robotę. Ale to kiedyś na przyszłość zostawiłem sobie, bo teraz nie ma na to czasu :)
W halogenach zrobiłem POSTOJÓWKI koloru niebieskiego, główne światło pozostało białe.
A z przełącznikami made in samolot po 1,50 , 2 i 5zł itp. to dziękuję bardzo, jakbym chciał kogoś wk....wić to bym mu je sprezentował :) Mieliśmy takie poprzednio w uazie, rozsypały się niemiłosiernie, a zardzewiały tak, że strach było dotykać żeby sie nie rozleciały....To naprawdę wielka tandeta, szkoda sobie głowy zawracać.
;)

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » pn lip 24, 2006 7:38 pm

ja mam pytanie do konstruktora czy żarówki h-4 włożyłeś do oryginalnych lamp, jeżeli tak to jak to świeci(czy dobrze?), i czy jest dozwolone jeżdzić z takimi żarówkami w zwykłych lampach ??

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » pn lip 24, 2006 7:42 pm

Ta przeróbka wymagała wielkiej ilości roboty ( i serca do roboty). Jest uporządkowany układ, nowe porządnie położone kable, dostęp do styków od spodu deski rozdzielczej, właściciel jest zadowolony. :)2 :)2
Czy przełączniki wytrzymają - czas pokaże, najwyżej sie je powymienia.

Zawsze wszystko można zrobić lepiej, ale przecież nie chodzi o to aby złapać króliczka, lecz gonić go (podobno). Gdyby GUTMAN chciał mieć radość z niezawodnego samochodu, to by kupił Toyotę. On chciał mieć radość z twórczej pracy i ten cel osiągnął. I chwała mu za to.

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » pn lip 24, 2006 8:47 pm

Olek1605 pisze:ja mam pytanie do konstruktora czy żarówki h-4 włożyłeś do oryginalnych lamp, jeżeli tak to jak to świeci(czy dobrze?), i czy jest dozwolone jeżdzić z takimi żarówkami w zwykłych lampach ??
Tak, kupuje się specjalne żarówki z takim metalowym kołnierzem, które wkładasz do oryginalnej lampy. Świecą o niebo lepiej!!!!! Oczywiście że jest dozwolone, po to je zrobili, żeby lepiej świeciły od starych. W każdym motoryzacyjnym je dostaniesz.
Inwestycja naprawdę opłacalna, zwłaszcza, że te żarówki kosztuja dosłownie parę złotych.

Kolega @maruda ma zdrowe podejście do sprawy - jak się zepsuje to się wymieni :)2
:)
;)

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn lip 24, 2006 9:21 pm

GUTMAN pisze:
Olek1605 pisze:ja mam pytanie do konstruktora czy żarówki h-4 włożyłeś do oryginalnych lamp, jeżeli tak to jak to świeci(czy dobrze?), i czy jest dozwolone jeżdzić z takimi żarówkami w zwykłych lampach ??
Tak, kupuje się specjalne żarówki z takim metalowym kołnierzem, które wkładasz do oryginalnej lampy. Świecą o niebo lepiej!!!!! Oczywiście że jest dozwolone, po to je zrobili, żeby lepiej świeciły od starych. W każdym motoryzacyjnym je dostaniesz.
Inwestycja naprawdę opłacalna, zwłaszcza, że te żarówki kosztuja dosłownie parę złotych.

Kolega @maruda ma zdrowe podejście do sprawy - jak się zepsuje to się wymieni :)2

Są nielegalne !! do H4 inne szkło w reflektorze :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » pn lip 24, 2006 9:37 pm

Spoczko...do UAZa pasują prawie jak ulał lampy od legendarnego GOLFA MK1 :D
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » wt lip 25, 2006 12:29 am

klucz13 pisze:
GUTMAN pisze:

dzięki pozdro

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt lip 25, 2006 2:02 pm

klucz13 pisze:
GUTMAN pisze:

Prędzej klosz! Ma inną krzywiznę!
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pt lip 28, 2006 12:01 am

Osobiście mnie sie to wogóle nie podoba i moim zdaniem psuje klimat auta. Ale każdy ma inną wizje tego jak jego samochód pownien wyglądać i dzięki temu nie ma chyba dwóch indetycznych uazów.
Ja mam rozwiązane zupełnie inaczej, właśnie za pomocą przełączników "patyczkowych" czy dżwigniowych, jak tam je zwał, ale nie jakieś badziewie z 1,50 tylko porządne.....z ruskiego helikoptera. (Dla ludzi z warszawy do dostania na wolumenie). Moim zdaniem tylko takie do uaza/gaza pasują. Mam nawet taki przełącznik chwilowy do spryskiwacza ale w końcu go nie zamontowałem bo spryskiwacz zrobiłem przy wycieraczkach.
A ryfel....miom zdaniem należy uzywać zgodnie z przeznaczniem czyli na podłoge.
No i jeszcze mój pentet na radio w gazie/uazie, podłóżne głośniki zamontowane tuż pod deską tak że ich nie widać normalnie i prosty wzmacniacz 2x25w( http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=27342 , http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=36639 każdy kto ma lutownice jest w stani coś takiego zrobić) Wzmacniacz przczepiony normalnie (na zdjęciach urwany) do podszybia tak że wogóle go nie widać i tylko wychodza dwa kable zakończone chinczmi do których podpinamy odtwarzacz mp3 z radiem, wzmacniacz jest malutki więc nie przeszkadza w kieszeni.

Tutaj jest kilka zdjęć:

http://poll.one.pl/forum/
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pt lip 28, 2006 12:09 am

A właśnie i wiąźka obwiniąta czarna izolacja na okrętke wygląda chyba lepiej niż w peszlu i co njawazniejsze robi !! :)2
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » pt lip 28, 2006 8:06 am

kto co lubi, ale niema jednego, cykorłapki :wink:
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » pt lip 28, 2006 9:57 pm