jak polepszyć osiągi UAZ'a w terenie?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » wt cze 12, 2007 8:29 pm

Smiejecie chyba nie wiedzac z czego, widzialem czerwonego w akcji a takze rozmawialem z nim i mam pełen szacunek :)2 bardzo przemyslana konstrukcja nie awaryjna i jezdzi w terenie , uczcie sie poniewaz prawda jest taka ze seyjny uaz a takze modyfikowany psuje sie i niestety nie robi za dobrze w terenie. Szacuneczek L80 i pozdrawiam (spotkalismy sie na brodnicy).
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » wt cze 12, 2007 8:49 pm

MACIEK27 pisze: psuje sie i niestety nie robi za dobrze w terenie.
ta 8) i patrola też nim się ciężko wyciąga

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » wt cze 12, 2007 8:52 pm

to wymien kilka aut osobowo terenowych ktore lepiej w stanie seryjnym na seryjnych oponach robia w terenie

Awatar użytkownika
UAZ Adventure

Post autor: UAZ Adventure » wt cze 12, 2007 9:24 pm

MACIEK27 pisze:Smiejecie chyba nie wiedzac z czego, widzialem czerwonego w akcji a takze rozmawialem z nim i mam pełen szacunek :)2 bardzo przemyslana konstrukcja nie awaryjna i jezdzi w terenie , uczcie sie poniewaz prawda jest taka ze seyjny uaz a takze modyfikowany psuje sie i niestety nie robi za dobrze w terenie. Szacuneczek L80 i pozdrawiam (spotkalismy sie na brodnicy).
Nie zaprzeczam,że źle robi w terenie, ale jest to typowy upalacz którym trudno jest wybrać się w dalszą podróż w więcej niż dwie osoby, nie wspomnę już o bagażu, jest to skrajna konstrukcja robiona z myślą tylko o jednym czyli jeździe w terenie i upalaniu.

Awatar użytkownika
RaV.B

Post autor: RaV.B » wt cze 12, 2007 10:03 pm

ybrać się w dalszą podróż w więcej niż dwie osoby, nie wspomnę już o bagażu
A o co chodzi z tym bagażem ? :lol: co on ma do tego ?? :wink:
UAZ 3.0 Powered by 300D
UAZ 2.4 Powered by UAZ

YA3 POWER !

Awatar użytkownika
UAZ Adventure

Post autor: UAZ Adventure » wt cze 12, 2007 10:50 pm

RaV.B pisze:
ybrać się w dalszą podróż w więcej niż dwie osoby, nie wspomnę już o bagażu
A o co chodzi z tym bagażem ? :lol: co on ma do tego ?? :wink:
Jakoś mnie tak wena poniosła, troszeczkę odbiegłem od tematu :oops:

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr cze 13, 2007 1:37 am

Temat chyba starszy niz to forum....
zadziwiająca jest ta tesknota typowego posiadacza terenówki do stworzenia ze swego samochodu "maszyny idealnej" za cenę dwóch,trzech pociągnięć "konstrukcyjnych" :)20 :)20
Nie da się...
W przypadku konkretnego modelu mozna jedynie próbować modyfikować pewne jego cechy kosztem innych.Ma to swoje granice rozsadkowo-finansowe.Akurat w przypadku uaza to zwróciłbym przede wszystkim uwage na kwestie bezpieczeństwa /klatka i pasy/-ale czy to poprawia jego "własności terenowe"?Raczej nie...
Bład polega tu na niesformułowaniu konkretnych oczekiwań.Za to kiedy juz uda się nam je okreslic-dochodzimy szybko do wniosku,ze to musi byc pojazd konstruowany i budowany od początku. L 80 jest tu typowym przykładem-ma juz bardzo niewiele wspólnego z oryginałem i nie ma juz cech pierwowzoru.
Oryginalny uaz spełnił okreslone wymagania wojska,bo inaczej nie byłby produkowany.Stanowi pewną całość i nie należy go nieumiejętnie kaleczyć.Poniżej dam kilka przykładów rzekomego "podwyższenia własności" i ich rzeczywistych konsekwencji:
1/Większe koła:lecą natychmiast mosty/przy normalnych też,ale rzadziej :wink: /.Samochód traci na przyspieszeniu i zaczyna mieć za mały moment obrotowy zeby sie wygrzebać z dziury.
2/Mosty od patrola:przestaja lecieć,tylko taki most to sie we czterech podnosi -dokładamy masy całkowitej i nieresorowanej.
3/Silnik typu 300D-krówsko jak cholera.ledwo się mieści pod maską,rujnuje resory i pogarsza rozkład masy.Dobry rowerzysta go przegoni.
To sa bardzo typowe "modyfikacje"Czyszczą kieszeń,a własciciel i tak nie jest zadowolony.
Jedyne sensowne posuniecia w tej zabawie-to próby lekkiego poprawienia fabryki.
1/O bezpieczeństwie juz pisałem /klatka,pasy,moze lepsze fotele,ale nie kubełkowe/
2/Masakryczny jest ten stary silnik,ale jeśli go zastepowac,to podobnym czterocylindrowym benzyniakiem o nieco tylko lepszych parametrach i z oryginalną skrzynią biegów.Mb 2.3 jest tu najlepszym rozwiazaniem.
3/Kupic sobie przekładnie kier ze wspomaganiem,albo motać/co jak wiadomo powoduje jednak najczęściej naruszenie ramy/.
I to wystarczy.
Jak komuś mało,to niech najpierw siądzie przed kartka papieru i zacznie myśleć czego tak na prawdę chce od swojego pojazdu.A potem do roboty i niech go sobie zbuduje od poczatku :wink: .
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
m.organisciak

Post autor: m.organisciak » śr cze 13, 2007 8:14 am

Pozdrawiam - powiem w temacie tyle- mam UAZa z silnikiem 2,9 benzyna (orginalny UAZowski) wspomaganie kierownicy (orginalne UAZowskie) samochód moim zdaniem chodzi jak ta lala- jedyne czego mu brak to snorkela - bo na Rerenowiadzie "zaciągnął mułem" i była przez jakis czas tragedia - ale po 2 godzinach sam się oczyścił i znowu działa jak ta lala. Rusek to rusek- ktoś go obmyślił rozrysował i jeszcze pewnie dostał za to order bohatera Związku Radzieckiego. Dlatego wstawiłem do swojego orginalne ruskie MT nic nie planuje zmieniać, ulepszać- a zachowanie wozu w terenie jest dla mnie zadowalające.

oczywiście padnięty silnik, rozwalona skrzynia, cieknące hamulce, połamane resory sprawiają, że jazda UAZem przestaje być przyjemnością i zamienia się w koszmar.
Orgi

Awatar użytkownika
L80

Post autor: L80 » śr cze 13, 2007 8:42 am

:)2

no własnie
najpierw kartka i założenia
bo nieda się wszystkiego naraz
jedo drugie eliminuje

ja miałem bardzo proste priorytety
1) ma mozliwie najlepiej jechać w trudnym terenie na trakcji
bez wyciągania czy przeciągania się
2) nie będzie służyć do ścigania Vmax50km/h
3) w ogrzewanej budzie ma przewieść mnie z pilotem i nie zadużą kupką szpei
4) wybieram się na rajdy przeprawowo turystyczne o możliwie jak najkrótszej trasie a najchętniej na triale
i sprzęta przywoże na lawecie

a jakie założenia ma zakładający ten temat?

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » śr cze 13, 2007 9:02 am

no to i ja się dołączę do tej jakże wiele wnoszącej do sprawy dyskusji :)21

L80 zbudował idealny pojazd do upalania w terenie i można mieć jakieś wątpliwości jeśli patrzy się na te konstrukcje (dla mnie kwestia bezpieczeństwa jest jedyną która mnie od tego auta odpycha), ale założenie jest słuszne i wprost bosko robi w terenie, poza tym dodać trzeba że L80 jest dobrym driverem i tyle - wie jak wykorzystać możliwości auta i wie jak zachować bezpieczeństwo w poruszaniu się nim.

ja się i tak ciągle śmieje z gości którzy modyfikują swoje pojazdy op dwóch wyjazdach w teren, bo oprócz nie posiadania umiejętności poruszania się w nim, nie znają też możliwości swojego często standardowego auta.
potem zaczyna się niczym nieuzasadniony wyścig zbrojeń który prowadzi wprost do du.py czyli powstają prześliczne pomniki które i tak nie jeżdżą do kierowca nie potrafi nad nimi panować ...

standardowy uaz jeździ. akurat m.organiściak ma nowego uaza więc -porównanie do standardowo wymęczonych uazów na polskim rynku mija się z celem (swoją drogą jego samozaparcie i miłość do radzieckiej techniki wprost powala na kolana :)21 ), ale nie "ulepszanym" autem trzeba jeździć, jeździć i jeździć a potem myśleć w którą stronę chce się podążać w tym "sporcie".

no to wy sobie budujcie, a ja w tym czasie będę jeździł moją "prawie" :wink: standardową Suzuką :)21

Awatar użytkownika
RaV.B

Post autor: RaV.B » śr cze 13, 2007 11:36 am

Ja zauważyłem jedną rzecz że każdy kto nie jeździł UAZem z zdrową 300stką MB mówi że muł że ciężki itd. :wink:

Pozdrawiam
"prawie" standardową Suzuką
Tu prawie każdy jeździ prawie seryjnym sprzętem :D

Pozdrawiam
UAZ 3.0 Powered by 300D
UAZ 2.4 Powered by UAZ

YA3 POWER !

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » śr cze 13, 2007 12:09 pm

9mm pisze:
MACIEK27 pisze: psuje sie i niestety nie robi za dobrze w terenie.
ta 8) i patrola też nim się ciężko wyciąga
Na temat patrola nie rozmawiamy dwa rozne samochody pod wzgledem trwalosci i mozliwosci terenowych :)1

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » śr cze 13, 2007 12:11 pm

chiquito83 pisze:to wymien kilka aut osobowo terenowych ktore lepiej w stanie seryjnym na seryjnych oponach robia w terenie
Dobrze wiesz ze wszystko zalezy od kierowcy i jego zamilownia do danej marki, pojezdzi kilkolma markami nie tylko uazem i zacznij sie wypowiadac. 8)

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr cze 13, 2007 12:22 pm

A co ma upodobanie kierowcy do marki do wlasciwosci terenowych auta w standardzie?
Seryjny patrol do piet nie dorasta seryjnemu uazowi w terenie. Wiedza to wszyscy, tylko Ty masz jakis zafalszowany obraz zaje sie :)21
Nie mowimy tu o trwalosci dlugofalowej oczywiscie.

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » śr cze 13, 2007 12:27 pm

Misiek Bielsko pisze:A co ma upodobanie kierowcy do marki do wlasciwosci terenowych auta w standardzie?
Seryjny patrol do piet nie dorasta seryjnemu uazowi w terenie. Wiedza to wszyscy, tylko Ty masz jakis zafalszowany obraz zaje sie :)21
Przeczytaj co napisałem i pomysl przed swoja wypowiedzia, zafaszowanego obrazu nie mam , nie wyrozniam danej marki.

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » śr cze 13, 2007 12:30 pm

Misiek Bielsko pisze:A co ma upodobanie kierowcy do marki do wlasciwosci terenowych auta w standardzie?
Po za tym jezdze standardowym samochodem (oprocz opon, ktore zmienilem z wiadomych wzgledów), i jakos samochod robi. Zdarza mi sie jezdzic w asyscie uaza i moim zdaniem nie robi.

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » śr cze 13, 2007 1:08 pm

MACIEK27 pisze: Po za tym jezdze standardowym samochodem (oprocz opon, ktore zmienilem z wiadomych wzgledów), i jakos samochod robi. Zdarza mi sie jezdzic w asyscie uaza i moim zdaniem nie robi.
Maćku drogi maćku , odejdź trochę od klawiatury (rozprostuj palce , przetrzyj oczęta) i pojedź w teren. Tam też sprawdź o czym ty piszesz.
Uaz jako codzienny dupowóz i teren - NIE (same konserwcje międzyprzebiegowe zabijają)
Uaz ,drugie auto, jako sprzęt do upalania , bez budowania monstera , sensowny kosztowo i dzielny w terenie TAK .Seryjny patrol na dobrych kapciach naprawdę blado tu wypada. Jak włożysz w Patrola wartość około 5 uazów z alledrogo (koniecznie dobra wyciągarka) to on zaczyna jeździć. Przebiegi bezawaryjne na czarnym , oczywiście plus. Podatność na zniszczenia w terenie remis , koszty napraw , minus
Większość bicia piany wynika z faktu ,że wiele osób jeździ jednym autem i chce ,żeby było zajebiście on i off road a tak się nie da.
Nyską też jeżdżę , i nawet w terenie , i proszę ...

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr cze 13, 2007 1:23 pm

MACIEK27 pisze:
Przeczytaj co napisałem i pomysl przed swoja wypowiedzia, zafaszowanego obrazu nie mam , nie wyrozniam danej marki.
Wlasnie pomyslalem i napisalem. Nie wiem, gdzie tu jakis moj blad?
Albo kierowca uaza jest doopa, albo uaz w stanie smieciowym i tyle....

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » śr cze 13, 2007 1:27 pm

oj oj oj ...

dyskusję na temat idealnego samochodu terenowego uważam za otwartą :)21

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr cze 13, 2007 1:29 pm

A tak, czy siak najlepsza jest suka :wink:

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » śr cze 13, 2007 1:38 pm

:wink:

Awatar użytkownika
L80

Post autor: L80 » śr cze 13, 2007 2:22 pm

zakładający ten temat przestał się udzielać
może i my sobie darujemy
w końcu w tej kwestji każdy ze zgromadzonych ma inne zdanie
i napewno konsensus nie zostanie jeszcze długo osiągnięty
o ile wogule :D

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr cze 13, 2007 2:32 pm

L80 pisze: po polepszaniu
1100kg
jak pojazd do poruszanai sie wokol komina,to niezla waga :)21

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr cze 13, 2007 2:34 pm

MACIEK27 pisze:Smiejecie chyba nie wiedzac z czego, widzialem czerwonego w akcji .
Ja pamietam jak kiedys na mazurskie wertepy przyjechal z masa fifulek srebrnych i innych tunningow...
http://www.wertep.pl/rajdy.php?act=foto&nr=654
tak to bylo.

W sumie nie wiem do czego to auto jest przeznaczone.
Do jezdzenia po balotach i po w bliskiej odleglosci od domu? :o

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » śr cze 13, 2007 6:59 pm

MACIEK27 pisze:
Po za tym jezdze standardowym samochodem (oprocz opon, ktore zmienilem z wiadomych wzgledów), i jakos samochod robi. Zdarza mi sie jezdzic w asyscie uaza i moim zdaniem nie robi.
czy ty piszesz tylko żeby posty nabić?? nie dość że bez sensu dyskusja to jeszcze po dwa posty :)3 :evil:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”