I tu jeszcze raz uwaga ogólna, porządkująca: nasze pojazdy jeśli mają się poruszać po drogach publicznych to mogą mieć wspomaganie (nie muszą). Natomiast nie mogą mieć hydraulicznego układu skrętu (jedną z częsci składowych jest orbitrol). Hydrauliczne układu skrętu mogą być instalowane JEDYNIE w pojazdach wolnobieżnych lub takich, które nie poruszają się po drogach publicznych.L80 pisze:zaczyna robić się ciekawie
chyle czoło przed znawcami tematu
nasuneło mi sie kilka pytań
1) w samochodzie ze wspomaganiem potrzeba 1,5 obrotu koła kierownicy aby od pozycji na wprost skręcić kołami do oporu w lewo i tyleż samo w prawo
czy tak dobrać orbitropl z silownikiem ?
Nie pamiętam dokładnie czy potrzeba 1,5 czy 2,5 obrotu na pełen skręt. Można to sprawdzić rano w samochodzie.
Najpierw trzeba dobrać siłownik czy ma być układ z jednym siłownikiem dwutłoczyskowym czy też dwa siłowniki jednotłoczyskowe. O tym decyduje głównie zabudowa. Potem trzeba dobrać średnicę i skok. Co do średnicy to nie potrafię pomóc, trzeba znać siły jakie ten siłownik ma pokonać a pochodzące od koła. Trzeba wziąć pod uwagę mimośród zwrotnicy. Skok to już sprawa prosta - czysta geometria.
Dopiero jak już mamy siłownik (siłowniki) można dobrać orbitrol. Trzeba go dobrać tak aby po 1,5 czy 2,5 obrotu kierownicy siłownik wykonał zamierzony skok.
Co to jest - to już wiesz. Czasami zawór przelewowy jest integralną częścią orbitrola.L80 pisze:2)co to jest zawór przelewowy i do czego służy ?
myslałem że pompe łączy sie bezpośrednio z orbitrolem , naczynkiem i siłownikiem
Pompa nie daje ciśnienia, pompa daje przepływ. Ciśnienie jest reakcją układu na wpompowywano do niego olej. Pompa ciśnienie wytrzymuje (lub nieL80 pisze:3) jakie daje cisnienie typowa pompa od wspomagania z osobówki (mam na myśli poloneza)
i co się stanie gdy z niej zasilimi orbitrol ?
(przypuszczam że ma miejsze ciśnienie niż 16MPa)

Zwykle pompy zębate przeżywają ciśnienie do 200 bar (niektóre nawet do 250bar). Wartość 160 przyjęło się przyjmować jako wartość gwrantującą sporą żywotność.
Na pytanie co się stanie - nie znam odpowiedzi za dużo niewiadomych, nie wiem jaki orbitrol, nie wiem jaką wydajność ma pompa od Poloneza.
Przeważnie widywałem żeliwne ale może są i aluminiowe. Pompy są aluminiowe.L80 pisze:4) czy widział ktos orbitrol w aluminiowej obudowie ?
Pozdrawiam