wymiana resorów na sprężyny

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » wt mar 30, 2004 12:54 pm

Widzisz Władek jak ty mądrze gadasz w swojej dziedzinie :)21
A co do zmian w samochodach, to u mnie są tak znaczne że z uaza zostały papiery, rama i mosty, cała reszta jest z innych pojazdów i żadna stacja diagnostyczna nie widziała mojego syfa na oczy. Smutne to ale prawdziwe... :cry:
No bo kto przy zdrowych zmysłach zarejestrowałby takiego "uaza" który progi ma na 90cm od ziemi i uaza wogóle nie przypomina.
A co do rzetelności przeróbek, to z tym jest też różnie. I panowie powiem wam że nie chodzi tu tylko o wasze zdrowie, bo i innych użytkownikach dróg i uczestnikach rajdów też musicie myśleć. I nie tylko kombinować jak tu włożyć większy silnik, ale zarazem jak przerobić zawieszenie żeby auto się trzymało trasy, i potrafiło się zatrzymać wtedy kiedy jest potrzeba. A często się zdarza tak jak napisał kasprol. Sam wiem z doświadczenia, że hamulce w uazie przestają działać kiedy chcą...
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » wt mar 30, 2004 12:56 pm

Władek że tak zapytam czy ty w ogóle juz masz Uaza czy cos terenowego czy dopiero chcesz mieć w dalekiej przyszłosci?

Awatar użytkownika
Grzegorz G.

Post autor: Grzegorz G. » wt mar 30, 2004 12:59 pm

Mikołaj pisze:A często się zdarza tak jak napisał kasprol. Sam wiem z doświadczenia, że hamulce w uazie przestają działać kiedy chcą...
No u mnie od mrozu przy nowiutkiej pompie pedał w podłogę wpadł - tak sobie poporstu, a po kilku kopach znowu zaczął normalnie działać. Teraz zawsze zanim ruszę to parę razy w pedał mocno depnę.
Grzechu_z_UAZ

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » wt mar 30, 2004 1:02 pm

A ja teraz mam tarcze, a i tak w piz..dę wstawię na rajdzie że przy spokojnej jeździe asfaltem nie ma prawa...

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt mar 30, 2004 1:10 pm

Artur pisze:Władek że tak zapytam czy ty w ogóle juz masz Uaza czy cos terenowego czy dopiero chcesz mieć w dalekiej przyszłosci?

By Cię "szczyściło" Panie Artur! :)21
Mam UAZ-a od lat trzech. Używam go do wyjazdów na polowania a z uwagi na kłopoty zdrowotne (kręgosłup w szczególności) muszę mieć autko najbardziej bezawaryjne jak się tylko da. Stąd moje ciągłe dopytywania się o wszelkie zmoty i patenty. :lol:
Twoje pytanie, jak sądzę, wynika z oceny mojego ostrożnego podejścia do tematu. Powiem ta: mam zawód taki, że nie mogę sobie pozwolić na jakąkolwiek wpadkę, bo tracę wtedy wszystko, co w życiu osiągnąłem. Ale nie chodzi tylko o to. Dla przykładu rozważając kwestię rejestracji zmodyfikowanego potwora: czy wiesz, że mając w dowodzie rejestracyjnym lewą pieczątkę popełniasz kilka przestępstw a na nich problem się nie kończy? Czy wiesz, że nie mając ważnego przeglądu technicznego będziesz miał w razie wypadku straszne kłopoty z ubezpieczalnią? Zapewne odmówią wypłaty odszkodowania. O ile tylko za czyjś rozbity samochód to pryszcz, ale jak Ci się podoba płacenie z własnej kieszeni komuś renty do końca życia?
Staram się tu pokazać Wam cały szereg konsekwencji, jakie, NIE DAJ BOŻE, mogą zwalić się Wam na głowy w razie kłopotów. Czasem takie wiadomości się przydać mogą, więc czuję się w obowiązku Wam je przekazać.
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » wt mar 30, 2004 1:23 pm

Teoretycznie tak a praktycznie to i tak wsztkich da sie kupić ale niema co zabardzo przesadzać bo i tak każda zmonta przaktycznie to poprawiony a nie pogorszony orginał.

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » wt mar 30, 2004 1:25 pm

Władek pisze: Czasem takie wiadomości się przydać mogą, więc czuję się w obowiązku Wam je przekazać.
:)2
A pieczątki to tylko jak najbardziej legalne. Za lewą pieczątkę to można beknąć, podpada pod fałszerstwo...

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt mar 30, 2004 2:15 pm

Mikołaj pisze:A pieczątki to tylko jak najbardziej legalne. Za lewą pieczątkę to można beknąć, podpada pod fałszerstwo...
Wracamy więc do pytania zasadniczego: czy w przypadku akceptacji zmot w samochodzie po jego przeglądzie, poprzez wbicie do dowodu rejestracyjnego pieczęci potwierdzającej, uznać można, że zmota jest legalna? :o
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » wt mar 30, 2004 3:05 pm

Nie jestem pewien ale procedura legalizowania zmot jest podobna do legalizacji SAM-a, czyli jakas stacja okregowa +rzeczoznawca+projekt techniczny ... to bylo jakos tak.
Chyba ze mowimy o czesciach homologowanych dla danego modelu typu:
- oryginalne wspomaganie od uaza
- hamulce tarczowe od uaza
- zawieszenie
Wtedy moim skromnym zdaniem wystarczy pieczatka zwyklej stacji i w przypadku jakiegos nieszczescia ubezpieczenie nie bedzie mialo podstaw do nie wyplacenia odszkodowania.
Chociaz z drugiej strony znajach ubezpiecznia zrobia na pewno wszystko azeby zakwestionowac wyplate.
Wtedy chyba jako prawnik sam wiesz co dalej robic.
Co do tesci ustaw to przestudiuj:
http://www.rajdy4x4.pl/samochody/
na samym dole. Tam cos powinno na ten temat byc.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » wt mar 30, 2004 5:00 pm

ten smiszny biegły moze nawet zakwestonowac sruby i nakredki jakie uzyłes do skrecania syfa wiec chłopy myslec
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt mar 30, 2004 7:43 pm

Założenie opon innych niż przewidział producent jest wykroczeniem i mogą zabrać dow. rej.Wyroki sądu są nieprzewidywalne i nikt nie wie na jakiej podstawie i jakie okoliczności mają na nie wpływ.80% biegłych jest niedouczonych i nie mają zielonego pojęcia o czym piszą po cześci zbyt duża ilość rozwiązań technicznych i zbyt dużo marek a każda z nich ma swoje dziwne konstrukcje i na koniec jak ci chcą dokopać to na bank dokopiąa jak nie to z dużej opresji wyjdziesz bez szwanku
Cytat z opini biegłego łod matoryzacyiy:Ja nie muszę być piekarzem żeby się znać na bułkach dla tego nie muszę znać na stacyjkach zeby stwierdzić dla czego rozrusznik się spalił.Konsultowałem to prywatnie ubaw po pachy
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

trojkat

Post autor: trojkat » wt mar 30, 2004 9:20 pm

Kasprol pisze:ja nie mówie o niebieskich smerfach tylko otym ze jak bedzie wypadek i niech sie stanie cos złego komus to juz nie bedzie niebieski tylko tacy panowie co maja duzo uprawnien chyba nazywa sie to rzeczoznawca sadowy :lol: :lol: i nie bedzie tłumaczenia ze pompa hamulcowa z mesia jest lepsza od oryginału ze wspomaganie z patrola jest porzadne wtedy to nikogo nie bedzie interesowac :evil:
a jak wyklepiesz sobie ostro resory i samochod bedzie twardy i cie wyjebie na koleinie na czolowke i ktos zginie to rzeczoznawca tez sie moze przy.....dolic ze nieseryjnie ztuningowany............bez atestu i wogle

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt mar 30, 2004 9:40 pm

trojkat pisze:
Kasprol pisze:ja nie mówie o niebieskich smerfach tylko otym ze jak bedzie wypadek i niech sie stanie cos złego komus to juz nie bedzie niebieski tylko tacy panowie co maja duzo uprawnien chyba nazywa sie to rzeczoznawca sadowy :lol: :lol: i nie bedzie tłumaczenia ze pompa hamulcowa z mesia jest lepsza od oryginału ze wspomaganie z patrola jest porzadne wtedy to nikogo nie bedzie interesowac :evil:
a jak wyklepiesz sobie ostro resory i samochod bedzie twardy i cie wyjebie na koleinie na czolowke i ktos zginie to rzeczoznawca tez sie moze przy.....dolic ze nieseryjnie ztuningowany............bez atestu i wogle
Przepisy pisane są krwią ofiar wypadków :)6 :o
Władek - Kraków

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt mar 30, 2004 9:55 pm

Władek pisze: Przepisy pisane są krwią ofiar wypadków :)6 :o
Jako prawnik chyba się orientujesz że przepisy piszą :idioci
debile
kretyni
i inna swołocz nie mająca nic wspólnego z prawem i brakiem myślenia o logicznym nie wspomnę a ich listę każdy może ułożyć według własnego uznania z posłów wszystkich kadencji i urzedników wyższego szczebla
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt mar 30, 2004 11:09 pm

Kasprol pisze:ten smiszny biegły moze nawet zakwestonowac sruby i nakredki jakie uzyłes do skrecania syfa wiec chłopy myslec
kurde mam nie autoryzowany zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego :(

a tak na poważnie - nie tak dawno informowałem o tym właśnie niejakiego Garry'ego i Kruka - przerabiali hamulce i wierzyć mi nie chcieli...

kilka wycietych cytatów świadczących jakie jest pojęcie w narodzie...
...A uchwyt do zacisku pewnie da się jakoś wycudować z kawałka dobrej stali...

...wolę już założyć tarcze, które pasują idealnie, dokleić jakoś zaciski ...

...podobno tarcze z omegi da rade z nimi.
A o zaciskach myślałeś? od czego zamotać? ( moze od poloneza z ukladem lucasa? podobno sie nada )...

...policja i badanie hehehehehehe zejdz na ziemie...

...masz sprawe za spowodowanie smierci czlowieka ( przyczyna niedostosowanie predkosci do warunkow jazdy ) i wtedy idziesz siedziec no chyba ze masz dobrego papuge a nie za hamulce...
nic dodać

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » śr mar 31, 2004 8:07 am

prawdą jest że za niektóre wydumki (profanacje )od razu powinni ,, konstruktorow''zamykać.ale gdyby nie sto poronionych pomysłow nie było by tego jednego który bywa wielkim krokiem naprzód ................. kopernika też chcieli spalić .......................

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » śr mar 31, 2004 9:16 am

Co prawda to prawda...
Ale jak przerabiać to z głową i z wyobraźnią, nie żałując na dobre materiały (z mocniejszych pojazdów).

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » śr mar 31, 2004 9:37 am

nie zalowac to najwazniejsze i robic z glowa 8)
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr mar 31, 2004 9:50 am

to nie zmienia faktu konsekwencji prawnych wynikających z przeróbki.
Wiem że można to co pisze odczytać: - "lepiej zabić przechodnia mając oryginalne kiepskie lub może nie zabić dzięki przeróbkom " ale jest wyjście pośrednie -bo chyba ktoś wymyślił już oryginalne, homologowane, dobre hamulce do uaza. A jeśli nie wymyślił - zmienić uaza ... :(

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » śr mar 31, 2004 9:59 am

wieprzowina pisze:to nie zmienia faktu konsekwencji prawnych wynikających z przeróbki.
Wiem że można to co pisze odczytać: - "lepiej zabić przechodnia mając oryginalne kiepskie lub może nie zabić dzięki przeróbkom " ale jest wyjście pośrednie -bo chyba ktoś wymyślił już oryginalne, homologowane, dobre hamulce do uaza. A jeśli nie wymyślił - zmienić uaza ... :(

......a ten dalej swoje.............a ruski to pewnie sam wynalazł rower.....u niemca na strychu !

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » śr mar 31, 2004 10:57 am

klucz13 pisze:
Władek pisze: Przepisy pisane są krwią ofiar wypadków :)6 :o
Jako prawnik chyba się orientujesz że przepisy piszą :idioci
debile
kretyni
i inna swołocz nie mająca nic wspólnego z prawem i brakiem myślenia o logicznym nie wspomnę a ich listę każdy może ułożyć według własnego uznania z posłów wszystkich kadencji i urzedników wyższego szczebla
Problem w tym, że nie do końca jest tak, jak piszesz. Poza tym prawo to nie tylko przepis ale również jego stosowanie. Nie możesz powiedzieć, że WSZYSCY sędziowie to kretyny, debile i coś, co jeszcze wymyślisz.
Rzecz jest oczywista, jest wielu wynazców, którym się wydaje, że wiedzą wszystko, najlepiej wszystko zrobią. A kwestie techniczne jak choćby naprężenia, wszelkie działająca na dany układ siły, zjawisko zmęczenia materiałów, przydatność określonych części do innych zastosowań - to tematy im obce. A jak już coś padnie - maszyna czy pieszy :o - to już jest nieco za późno, skutek jest niedowracalny. Brałeś pod uwagę, że "owocem" technicznej rewolucji zastosowanej w swoim aucie może być np. Twoje własne dziecko, kobieta w ciąży na przejściu dla pieszych, ojciec wielodzietnej rodziny itd.itd??? Co wtedy? Plucie sobie później w brodę nie pomoże nic, NIE ODWRÓCISZ losu, nie ma już wtedy żadnych szans, szanse masz daną w postaci własnego rozsądku, zależy tylko w jaki sposób ją wykorzystasz....
Władek - Kraków

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » śr mar 31, 2004 1:48 pm

bo przerabiać to trzeba umić....
a nie wszyscy to potrafią.
Widziałem dużo zmot, i niektóre są naprawdę warte uwagi, spawy równo położone, przetopione, konstrukcje poprawnie przemyślane. Ale jest też dużo pożal się Boże, powiązanych sznurkami pseudozmot, na które nawet bym się nie wyżygał za przeproszeniem...

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » śr mar 31, 2004 1:52 pm

I to jest smutne :cry:

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » śr mar 31, 2004 2:23 pm

i to jak bardzo :)6 przypomina mi sie tu pewien monster uaz z mocowaniem mostow za pomoca pogietych u-boltow :wink:
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr mar 31, 2004 11:01 pm

Władek pisze: