Dodatkowy wiatrak do chłodnicy
Moderator: Student
Władku postępuj metodycznie daj nowy pasek wywal termostat ze dwa czyszczenia całego układu chłodniczego środkami dostąpnymi w sklepach po czym odłącz chłodnicę i wodę z kranu pod prąd od dołu chłodnicy do góry aż poleci kompletnie czysta jażeli to nie pomoże to wymiana pompy to są silniki które trudno przegrzać a wiatrak na razie zostaw w spokoju
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Re: Dodatkowy wiatrak do chłodnicy
koledzy podpinam sie pod temacik
mam silnik z breczki 2.4 i troche jak nim w lesie albo po gorach pocharatam to sie grzeje..powiedzcie mi czy bedzie lepszy efekt jak wymontowal bym ten wiatrak co jest na silniki i wstawil wiatrak z poloneza bo takowy mam...czy lepiej wlozyc go przed chlodnice jako 2 i jak go wlozyc na nadmuch czy na wyciag powietrza...
mam silnik z breczki 2.4 i troche jak nim w lesie albo po gorach pocharatam to sie grzeje..powiedzcie mi czy bedzie lepszy efekt jak wymontowal bym ten wiatrak co jest na silniki i wstawil wiatrak z poloneza bo takowy mam...czy lepiej wlozyc go przed chlodnice jako 2 i jak go wlozyc na nadmuch czy na wyciag powietrza...

Wywal ten od poloneza tam gdzie lezy ten polonez i poszukaj czegoś od busa na całą powierzchnię chłodnicy.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
tkastelik pisze:koledzy podpinam sie pod temacik
mam silnik z breczki 2.4
A jaką chłodnicę

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
chlodnica z uaza
A masz osłonę wiatraka na chłodnicy?tkastelik pisze:chlodnica z uaza
tak mam dorobilem taka sam ..
To ja też mam od Uaza, silnik 3.0D a wentylator od opla z przodu chłodnicy. Daje radę. Tylko jeden warunek, musi być termostat w układzie. 

ja pierdziu po 7 latach temat wykopany

Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
-
-
Zobacz czy ci się przewody nie rozwarstwiły .Silnik sie grzał sprawdziłem wszystko wymieniłem termostat chociaż stary nieżle otwierał, przewód gruby od silnika do chłodnicy był na oko ok.Po sprawdzeniu okazało że się rozwarstwił w środku guma była sklejoina i częściowo blokowała przepływ płynu.Na wolnych było ok.pod obciążeniem grzał się.
Edgar z Gór.
koledzy a zjakiego busa konkretnie pasowal by taki wiatrak na chlodnice z uaza...zebym mogl wyrzucic ten na silniku...i czu mogl bym go podpiac zeby na stale dmuchal bez termostatu..?
-
Do uchwytów na chłodnicy uazowej ładnie pasuje wentylator od opla calibry .Obejmuje praktycznie całą z małą stratą.Czujnik załanczania wentylatora dać należy na powrotnym wężu do silnika.Ja zastosowałem patent tego rodzaju iż wziąłem kawał rury i wypaliłem w niej otwór pod nakrętkę.Następnie ową nakrętkę wspawałem odpowiednio głęboko w ową dziurę ( nie kojarzyć dosłownie hihi
) tak by płyn dobrze obmywał część roboczą czujnika.Jak się domyślacie czujnik wkręciłem w ową nakrętkę - tak powstał łącznik węży z gniazdem i czujnikiem
Następnie montaż w układ i elektryk podłączył w instalację - przełącznik trójpołożeniowy hebelkowy on-off-on czyli pozycja załanczanie auto gdy płyn przekroczy wymaganą wartość, wyłączenie ( off ) gdy auto w wodzie ( ważne coby się nie załączył w wodzie bo łopatki połamie ) i ręczne załączenie na życzenia kierowcy plus jeszcze kontrolka czerwona że wentylator się załączył ( lubię wiedzieć co się dzieje w moim aucie i nie ufać w jeden system - np.zegar) Ważne jest zgrać zakres otwierania termostatu ( niektóre silniki posiadają wybór termostatów zima/lato ) z zakresem temperaturowym czujnika załanczania
.U mnie hula szybki termostat ( otwiera się wcześniej - letni ) i czujnik z poloneza 87-92 st.C. 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
koledzy a musze cisnac termostat nie lepiej zrobic wlacznik i zeby zalaczal sie odrazu przy starcie silnika...i caly czas dawal rade
Pewnie, że można. Zastanawiałeś się dlaczego na to nie wpadliśmy

-
A nie spalisz go za szybko i jak nie dasz dobrego altka ...... 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
Nie kombinuj kolego tylko zrób jak mają zrobione inni,bo widzę że Twoja wiedza techniczna dopiero raczkuje,ale z czasem wszystkiego się nauczysztkastelik pisze:koledzy a zjakiego busa konkretnie pasowal by taki wiatrak na chlodnice z uaza...zebym mogl wyrzucic ten na silniku...i czu mogl bym go podpiac zeby na stale dmuchal bez termostatu..?
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Grzeje mi sie 2.4 beczka chce założyć z przodu z poleneza i bede miał dwa tak mi powiedział mechanik że najlepiej by tak było. Ale z tego co wy tu piszczecie to sie musze nad tym zastanowić czy zakładać?:)
a morał tej bajki jest krótki i niektórym znany ten kto mówi prawdę musi być pijany ;d
Miałem kiedyś taki silnik z chłodnicą Uaza i wiatrakiem z MB i było ok. Ten silnik musi mieć założony termostat. Jeśli go wywaliłeś to załóż z powrotem.
Mam termostat ;d. A jak bym zołożył chłodnice oleju toby coś zmieniło?
a morał tej bajki jest krótki i niektórym znany ten kto mówi prawdę musi być pijany ;d