Spawanie aluminium

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
---Ryba---
Kontaktowanie:

Post autor: ---Ryba--- » sob maja 22, 2004 7:57 pm

Wy obydwoje macie racje. Jak chcesz pospawać byle blachę pod nogi, to pierwszy lepszy "Klak majster" od aluminium to zrobi. Ale jak spaw ma wyglądać profesjonalnie to niestety bez tej teori i pożadnego sprzętu się nie obejdzie.

lysy_83

Kontaktowanie:

Post autor: lysy_83 » sob maja 22, 2004 8:37 pm

co do spawania aluminium to wlasnie pare dni temu migomat sobie kupilem i probowalem dzisiaj, ryfel o grubosci 3 mm bez problemu spawalem, sa tylko do tego inne koncowki do podawania drutu zeby sie to pod koniec nie przypalalo!
co do spawania Tigiem ( tez bylem tym baqrdzo zainteresowany) to roznie ludzie mowia, podobno trzeba dobrze gazowo spawac zeby tigiem sie umiec opslugiwac, dziala to na zasadzie luku(czyli tak jak w spawarce) tylko "elektrode" trzymasz w reku tak jak w spawaniu gazowym, podobno bardzo latwo mozna przegrzac element spawany, chyba ze ma sie caly automat za ParedziesiatTysiecyZlotych. Wszystkie ramy profesjonalnych rowerow sa spawane tigiem, widac jak to ladnie wyglada!!!

Ja zainwestowalem w Besterke 1800 (migomat), polecam, wczesniej bawilem sie to najmniejsza i spawanie stali 10 bylo problemem natomiast juz tym moim duzym migomatem nie ma zadnego problemu, znajomy ktory ma taki sam mowi ze i 16 spokojnie mozna spawac!

No i jesli zalozy sie drut nierdzewny to i nierdzewke mozna spawac! Ogolnie wydaje mi sie ze jak duzo sie dorabia do samochodu to oplaca sie kupic, pozatym duzo przyjemnej zabawy :)21
Lysy;
Samurai

Awatar użytkownika
---Ryba---
Kontaktowanie:

Post autor: ---Ryba--- » ndz maja 23, 2004 3:23 am

lysy_83 pisze:... sa tylko do tego inne koncowki do podawania drutu zeby sie to pod koniec nie przypalalo! ...
Chodzi Ci o dysze? Bo mam specjalne do spawania aluminium i dalej się palą. Łuk jest piękny prawie jak w TIGu ale jak jak chwile za długo przyczymam to się pół dyszy upali.

lysy_83

Kontaktowanie:

Post autor: lysy_83 » ndz maja 23, 2004 8:46 am

hmmm moze moja niewiedza nazwowa sie popisze ale dla mnie dysza to jest ta oslonka ktora "dostarcza" gaz pod amo spawanie, a koncowka dla drutu to jest to male nakrecane gowno przez ktore wychodzi drut, to co ma oznaczeni 0,6 0,8 1,0 itd.

Ja mam taka specjalna koncowke wlasnie do podawania aluminium, nie wiem z czego jest wykonana ale inna niz wszystkie pozostale!
Lysy;
Samurai

Awatar użytkownika
---Ryba---
Kontaktowanie:

Post autor: ---Ryba--- » ndz maja 23, 2004 12:01 pm

I właśnie o to małe nakręcane coś mi chodzi. To jast właśnie dysza. I to właśnie ona pali się niemiłosiernie. Poprostu stopi się razem z drutem. A jak wychodzi Ci spaw. Równy czy poklakany.

lysy_83

Kontaktowanie:

Post autor: lysy_83 » ndz maja 23, 2004 12:31 pm

wychodzi rowny! Ale to wedlug mnie dobor produ do doboru drutu i odleglosci przykladania jest wazny! Bo na malej besterce niestety byl za maly prad nawet do drutu 0,6 i bylo tylko glut kolo glutka zamiast ladnego ciaglego spawu, Ja w moim migomacie (besterka 1800) ustawiam prad na 3, podawanie drutu na 2,5 (jak dasz mniejsze to moze tobi ci sie dysza!!)
Lysy;
Samurai

Awatar użytkownika
---Ryba---
Kontaktowanie:

Post autor: ---Ryba--- » ndz maja 23, 2004 3:42 pm

Prąd daje na 160 amper. Może przejdę na drut 0.6?

lysy_83

Kontaktowanie:

Post autor: lysy_83 » ndz maja 23, 2004 3:46 pm

a jakim robiles?

ja mam ustaione na 130 A

moze jak dasz mniejszy to on sie bedzie topil zamiast dyszy :)21 bo to drogo wyjdzie spawanie takiego kowalka dyszami zamiast drutem!

u mnie jest tez jeden plus w tym migomacie ( nie wszystkie to maja) ze daje prad w momencie kiedy wyjezdza drut, czyli kiedy nie naciskam to dysza moge dotykac spawanego kawalka!
Lysy;
Samurai

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » śr cze 16, 2004 9:09 pm

Jak w temacie! Może to kogoś zainteresuje i zainspiruje? Ponoć potrzebny tylko palnik!
http://www.alumipro.webpark.pl/#
Władek - Kraków

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”