Felgi do tarczowych
Moderator: Student
Re: Felgi do tarczowych
W terenie i tak wentyla zapchasz błotem. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
W terenie nie będzie róznicy miedzy tarczami bo pedkości małe ale po górach lub częstych podjazdach tarcze mogą sie popalić i powichrować szczególnie kiedy rozgrzane dostaną zimny prysznic z wody.Vitara ma tez tarcze wentyle 17mm po 95zł/szt.nowe.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
carinus pisze:W terenie nie będzie róznicy miedzy tarczami bo pedkości małe ale po górach lub częstych podjazdach tarcze mogą sie popalić i powichrować szczególnie kiedy rozgrzane dostaną zimny prysznic z wody.Vitara ma tez tarcze wentyle 17mm po 95zł/szt.nowe.

co ty za tarcz używasz,ze się palą albo wichrują

nawet najtańsze chińskie są odlewane ze stopu żeliwa i co najwyżej mogą pęknąć przy nagłym schłodzeniu , wentylowane z reszta też

LJ 70
niestety ale ma racje tarcza boże się też odkształcićMag69 pisze:carinus pisze:W terenie nie będzie róznicy miedzy tarczami bo pedkości małe ale po górach lub częstych podjazdach tarcze mogą sie popalić i powichrować szczególnie kiedy rozgrzane dostaną zimny prysznic z wody.Vitara ma tez tarcze wentyle 17mm po 95zł/szt.nowe.![]()
co ty za tarcz używasz,ze się palą albo wichrują![]()
nawet najtańsze chińskie są odlewane ze stopu żeliwa i co najwyżej mogą pęknąć przy nagłym schłodzeniu , wentylowane z reszta też

Wracając do tematu ; czy uazowe przespawki wejdą na tarcze z zaciskiem corolla ?
Monterey
Trzeba delikatnie odsadzic felge dystansem.Dożo zależy od typu samej tarczy i jej umocowania względem płaszczyzny dolegania felgi.Jak odsadzisz tarczę to i felga wejdzie spokojnie.cezii pisze:Wracając do tematu ; czy uazowe przespawki wejdą na tarcze z zaciskiem corolla ?
Co do wichrowania tarcz to już sporo widziałem,przeżyłem i nasłuchałem się od znajomych jak wbrew pozorom markowe tarcze potrafią się wichrować po lekkim przegrzaniu.Tarcza o grubości 10mm nie ma zbytnio możliwości odprowadzenia dużych dawek ciepła podczas hamowania 1,5-tonowym pojadem ze sporej górki.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Wichrowanie się rozgrzanych tarcz po wjechaniu w wodę było fabryczna wadą chryslerów Voyager - starszych roczników . Trzeba było dobierać od czegoś innego . To dopiero amerykanie popisali się swoim gównolitem.
Monterey
Z dystansami to pewnie i normalna felga by robiła . Ale do tego pewnie trzeba dorabiać dłuższe szpilki i na pewno pozytywnie na piastę to nie wpłynie. Ciekawe czy mengels jest dużo bardziej odsadzony od środka niż obrócona uazowa felga.Trzeba delikatnie odsadzic felge dystansem.Dożo zależy od typu samej tarczy i jej umocowania względem płaszczyzny dolegania felgi.Jak odsadzisz tarczę to i felga wejdzie spokojnie.
Monterey
Mam felgi Dotz-a i wystarczy odsadzić 0,5 cm.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Do uazowej fabrycznej czy odwróconej ?
Monterey
wydaje mi się że normalnej bo z tego co czytałem na forum to oryginał ma ET 0 a Mangels -25 coprawda są też inne 

nie chodzi o odsadzenie,tylko o kształt środka felgi
Moje mangelsy maja ET -10

Moje mangelsy maja ET -10

LJ 70
no wsumie też fakt ale ten aspekt przeoczyłem 

Mangels 8” ma ET 2,5 cm a 10” ma 4,3 cm Czyli wychodzi na to że 10” wchodzi 7mm więcej do wewnątrz samochodu jak 8” cali, ale mają one taki kształt że w środku jest wielka dziura
Przy tarczach najważniejsze w feldze jest ukształtowanie częsci środkowej przy samej piaście.Mag 69 już o tym wspominał.Wtedy mało istotne jest samo ET lub szerokość felgi a jedynie jak mocno wygięta jest w "banana" blacha mocująca felge.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
właśnie skończyłem tarczówki na przód. Tarcza Vitara, zacisk Polonez-Lukas, tarcza kotwiczna własnego pomysłu-prosta blacha 8mm, dystans na kółka 40mm i bez problemu wchodzi oryginał Uaz felga 15"...na oko widzę że dystans mógłby być nawet 30mm i wejdzie...pozdro
romko pisze:właśnie skończyłem tarczówki na przód. Tarcza Vitara, zacisk Polonez-Lukas, tarcza kotwiczna własnego pomysłu-prosta blacha 8mm, dystans na kółka 40mm i bez problemu wchodzi oryginał Uaz felga 15"...na oko widzę że dystans mógłby być nawet 30mm i wejdzie...pozdro
Skąd miałeś długie szpilki na dystanse?
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/214 ... d8811d.htm
dystanse przykręcone są na oryginalnych szpilkach a maja one swoje szpilki na których trzyma się koło...pozdrawiam
dystanse przykręcone są na oryginalnych szpilkach a maja one swoje szpilki na których trzyma się koło...pozdrawiam
Masz jakieś inne nakrętki które mieszczą się w srodku dystansu razem z nasadką klucza czy tez te otwory są na tyle duze?
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
widziałem dystanse z jeszcze bardziej rozwierconymi otworami (jak na zdjęciu) i wtedy normalne nakrętki pasują i klucz wejdzie ale ja zrobiłem tak : wziąłem śruby imbo z łbem o śr. 24mm (bo otwory w dystansach są chyba 25) gdzie wchodzi klucz imbo 14 i obciąłem te łby i dospawałem je do nakrętek oryginalnych z kół i teraz wkręcam tak zmodyfikowana srubkę kluczykiem imbo

odcięte łby imbo rozwierciłem dodatkowo wiertłem fi 14,5mm (do połowy łba aby nie zniszczyć gniazda na klucz imbo 14mm) aby nadmiar szpilki wystajacej po dokręceniu nakrętką dystansu (szpilki przechodzą przez całą nakrętkę i zawsze kawałek wystają ponad nią) miał gdzie "się schować"...