Kalkulator ma? To se przeliczyMag69 pisze:ale tak są podawane wszystkie przełożenia

Spotykam się równie często z obydwoma

Moderator: Student
Kalkulator ma? To se przeliczyMag69 pisze:ale tak są podawane wszystkie przełożenia
masz przełożenie 5,125 ( 8/41) , a dzieje się tak, bo podnosisz jedno kołozippo68 pisze:No to ja już nie wiem z czego mam most.
Dźwigam prawe tylne koło, robię znaki na oponie i błotniku, następnie na krzyżaku i obudowie mostu. Kręcę kołem 8 razy a kardan robi 20,5 obrotu???
Może źle coś robię?
Proszę mi wytłumaczyć.
No to jestem w domu.Mag69 pisze:masz przełożenie 5,125 ( 8/41) , a dzieje się tak, bo podnosisz jedno kołozippo68 pisze:No to ja już nie wiem z czego mam most.
Dźwigam prawe tylne koło, robię znaki na oponie i błotniku, następnie na krzyżaku i obudowie mostu. Kręcę kołem 8 razy a kardan robi 20,5 obrotu???
Może źle coś robię?
Proszę mi wytłumaczyć.
i mechanizm różnicowy dzieli na połowę.
Podnieś oba koła to wyjdzie Ci prawidłowo
Licząc x2 to wychodzi jak pisałeś 8/41 i już wszystko wiadomo.Mag69 pisze:oba koła muszą się kręcić luźno bez żadnych oporów, wystarczy,że któreś lekko przyhamowuje,lub ma lekki opór i z pomiarów dupa![]()
Rozkręcasz most, wyjmujesz bebechy, odkręcasz talerz, zdejmujesz łożyska z wałka, jeśli są w dobrym stanie, zakładasz na nowy, przykręcasz nowy talerz, składasz... I tu jest myk - lepiej, żeby to zrobił ktoś z doświadczeniem, bo dobranie luzów to sporo zabawy. Poza tym, w mechanizmie UAZa są zdaje się otwory fi10, a w talerzach żuka/tarpana/honkera fi8, więc będziesz musiał dorabiać śruby. Ja kupiłem 10.8 fi10 i dałem tokarzowi, tak, że mam w otworach dyfra fi10 a dalej gwint ósemka, sprawdza się dobrze.carinus pisze:Czy ktoś z kolegów przerabiał osobiście wszczepianie do mostu z wolnym przełożeniem innego wałka ataku z tarczą np.od honkera 10/41?Jeżdzę w większosci po czarnym i męczę się razem z silnikiem.Nie chcę osiągać zawrotnych prędkości tylko obnizyć obroty silnika w dodatku mając opony 29" komfort odnośnie hałasu silnika mija przy 60km/h.
Myślałem że rozmiary wałka i talerza wymuszają zmianę odsadzenia samej tarczy względem osi ataku,ale widzę że nie jest źle.Szkoda ze faktycznie trudno dostać taki zestaw.Mam obecnie 8/41 i zmiana na 8/37 będzie chyba nieco symboliczna,jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.Krees pisze: Zestawy 10/41 są trudno dostępne, weź to pod uwagę. Nie wiem, jakie tam masz przełożenie, ale na 4,1 mocy ubywa odczuwalnie.
carinus pisze:Tylko gdzie znajdę lepszę skrzynię niż poczciwa UAZ-owa?
Ja tam mam założone kulkowe z koszykiem-przepraszam resztą koszykarudobrody pisze: małe atak nr 102304 bez kosza same wałeczki zabezpieczone dwoma pierścieniami
Napisz jak Ci poszło wybijanie starych bieżni łożysk stozkowych.Jakiej firmy łożyska dostałeś?zippo68 pisze: No i czeka mnie kupa zabawy z regulacją luzów.
EDIT: Łożyska już mam. Kpl. brutto 106,-
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość