ciekawy silnik do wołgi/uaza ?!

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
carinus

Re: ciekawy silnik do wołgi/uaza ?!

Post autor: carinus » ndz kwie 05, 2009 10:02 am

GikroV pisze:osiągi to na hamowni - testy zrobić... bo w terenie to więcej dają umiejętności i oponki niż kilkanaście kuców więcej.

Tak ,zgadzam się ale po co płacić za hamownię jak wystarczy wystartować równolegle na czarnym i zobaczyć który lepiej się zbiera do przodu.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » czw kwie 09, 2009 9:19 am

A wyobrażasz sobie dwa uazy na światłach?? :) i po piskach na zielonym. :)
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » czw kwie 09, 2009 4:29 pm

maciejmlynarz pisze:A wyobrażasz sobie dwa uazy na światłach?? :) i po piskach na zielonym. :)
Koleś kiedyś tak ruszał starym muscelem jak wsadził sobie 1.8 benzyna z merca na wtrysku:) ludzie patrzyli ze zdziwieniem :)

A co do tego czy uaz da rady wołdze - nie sadzę... uazowy silnik ma dużo cięższe koło zamachowe, wołga lżejsze i wołga zawsze szybciej wkręci się na obroty, ale za to na podjazdach pod górę wołga szybciej stanie, a uaz resztkami sił i dzięki momentowi siły na kole zamachowym potrafi bardzo dużo.
Miałem okazję prowadzić i uaza z silnikiem wołgi zarówno na wolnych jak i szybkich mostach, sam miałem uaza z oryginalnym motorem i wolne mosty i miałem niejedną okazję do porównania. I o ile na drodze uazem z silnikiem wołgi jeździ się o niebo lepiej jak uazem, to w terenie wolałem swojego starego wolnego uaza.
wszystko jes kwestią przeznaczenia.
gdybym miał teraz motać coś z silnikiem w uwaie to bym robił bez zastanowienia uazo-wołgę na porządnym dwu-gardzielowym gaźniku.
a i jeszcze jedno - sprzęgło w wołdze ma mniejszą powierzchnię cierną, cze co się szybciej zużywa w warunkach terenowych.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » pt kwie 10, 2009 6:56 am

Zgadzam się z pomysłem na uazo-wołge. Do tego splanowana głowica wołgi i podobno silnik wymiata. Ale ciągle zastanawiam się jak będzie się miał oryginalny silnik z głowicą wołgi do takiego merca w dieslu np 3l. Czemu pytam? bo sam właśnie skonczyłem motanie takiego silnika a teraz słysze że trzeba było zostać przy oryginalnym beznyniaku.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pt kwie 10, 2009 8:24 pm

maciejmlynarz pisze:Zgadzam się z pomysłem na uazo-wołge. Do tego splanowana głowica wołgi i podobno silnik wymiata. Ale ciągle zastanawiam się jak będzie się miał oryginalny silnik z głowicą wołgi do takiego merca w dieslu np 3l. Czemu pytam? bo sam właśnie skonczyłem motanie takiego silnika a teraz słysze że trzeba było zostać przy oryginalnym beznyniaku.

Teraz żałuj ze wstawiałeś rechota.Przed remontem kolega swoim rechotem jechał na płskim i w terenie równo ze mną teraz raczej nie ma szansy dorównać.Znajomy jechał na Ukraine i miał załatwić dla mnie głowice od wołgi ale jak zaśpiewali mu 200 dolców to sobie odpuściłem.Na razie ciągnie dobrze na samym gazie z blosem.benzyny jeszcze nie mam bo wywaliłem całkowicie gaźnik i wstawiłem przepustnice z przelotem 60mm od MR2.Później wstawię wtryskiwacz benzynowy.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » sob kwie 11, 2009 7:22 pm

stef pisze: A co do tego czy uaz da rady wołdze - nie sadzę... uazowy silnik ma dużo cięższe koło zamachowe, wołga lżejsze i wołga zawsze szybciej wkręci się na obroty, ale za to na podjazdach pod górę wołga szybciej stanie, a uaz resztkami sił i dzięki momentowi siły na kole zamachowym potrafi bardzo dużo.
Jeszcze można mieć wołgę z kołem zamachowym i sprzęgłem od uaza :D
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » sob kwie 11, 2009 8:19 pm

tarhim pisze:

A jak zamontujesz koło zamachowe od uaza do wołgi??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » wt kwie 14, 2009 12:03 pm

stef pisze:
tarhim pisze:
A jak zamontujesz koło zamachowe od uaza do wołgi??
A jakąś kombinację z wierceniem trzeba było odwalić... W sumie to ja nie mam pojęcia od czego właściwie mam koło zamachowe (natomiast tarczę sprzęgła mam od żuka). Silnik działa, mocy mi nie brakuje, przed końcem sezonu nie mam zamiaru robić nic poza laniem oleju i ewentualnie remontem gaźnika :)21

(o, tu są jakieś kawałki: http://forum.uazbuka.ru/showthread.php?t=783 )

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » wt kwie 14, 2009 1:22 pm

Tak szczerze mówiąc to od strony technicznej nie wyobrażam sobie w jaki sposób wycentrować koło zamachowe względem wału silnika tak by nie było drgań. Trzeba by to zrobić na pewno na wyjętym wale korbowym...
To już łatwiej zrobić klasyczną uazo-wołgę - duł od uazam góra od wołgi i pięknie to chodzi.
Poza tym sprzęgło żuka lub lublinka wstawiało się też do klasycznego silnika wołgi ze skrzynią uaza, łatwa przeróbka.
Więc może masz po prostu wstawioną wołgę??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » wt kwie 14, 2009 1:50 pm

stef pisze:Tak szczerze mówiąc to od strony technicznej nie wyobrażam sobie w jaki sposób wycentrować koło zamachowe względem wału silnika tak by nie było drgań. Trzeba by to zrobić na pewno na wyjętym wale korbowym...
Zdaje się że nikt nie mówił że to plug and play :) A ludzie postradzieccy to nie takie rzeczy uazom robili...
To już łatwiej zrobić klasyczną uazo-wołgę - duł od uazam góra od wołgi i pięknie to chodzi.
Poza tym sprzęgło żuka lub lublinka wstawiało się też do klasycznego silnika wołgi ze skrzynią uaza, łatwa przeróbka.
Więc może masz po prostu wstawioną wołgę??
Nieno, ja to mam prawie na pewno wołgę:
http://chruptak.eu.org/uaz/20080225-4.jpg
http://chruptak.eu.org/uaz/20080607-5.jpg

tylko że nie wiem co ma poprzerabiane żeby pasowała do skrzyni :)
Natomiast wiem że ludzie potrafili wpakować koło zamachowe uazowe do wołgi.

Moje koło to tu wystaje, ale nie podejmuję się ocenić od czego jest :)21 :
http://chruptak.eu.org/uaz/20080413-1.jpg

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » wt kwie 14, 2009 9:25 pm

Jasne że masz wołgę, koło zamachowe pewnie też od wołgi a sprzęgło od żuka bo wielowypustu uaza a wołgi są inne.

Poza tym tak sobie myślę... po co wstawiać lżejsze koło zamachowe i z mniejszą powierzchnią cierna do silnika który ma miej mocy... przyznam że nie rozumiem idei. Przecież łatwiej i szybciej wstawić cały silnik wołgi... większa moc i koło lżejsze...
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » śr kwie 15, 2009 12:25 pm

stef pisze:Jasne że masz wołgę, koło zamachowe pewnie też od wołgi a sprzęgło od żuka bo wielowypustu uaza a wołgi są inne.
Jak mówiłem, staram się nie wgłębiać dopóki do silnika zastrzeżeń nie mam. A poprzedni właściciel chyba sam nie bardzo wiedział co wstawił, bo słowem się nie zająknął że to wołga (ale on o różnych rzeczach nie wiedział), tylko dorzucił jeszcze na pakę silnik uazowy z pękniętym blokiem (który cały czas mam zamiar rozkręcić w wolnej chwili i zobaczyć do czego się nadaje).

Swoją drogą zastanawiam się z czego osłona sprzęgła podpasuje i skąd ją wyhaczyć, bo ścinanie gałęzi wieńcem nie jest fajne. :)21
Poza tym tak sobie myślę... po co wstawiać lżejsze koło zamachowe i z mniejszą powierzchnią cierna do silnika który ma miej mocy... przyznam że nie rozumiem idei. Przecież łatwiej i szybciej wstawić cały silnik wołgi... większa moc i koło lżejsze...
Nie no, lżejsze do słabszego by było jakby wstawić koło wołgi do uaza, a ja mówię o wstawianiu koła uaza do wołgi (żeby mieć i większą moc i zmagazynowaną energię).

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw wrz 24, 2009 2:22 pm

Zastanawiam się nad zmianą docisku na "słoneczko"

Np. od wołgi. Zestaw byłby taki: silnik i koło zamachowe Uaz, docisk Wołga (lub Uaz ale nowszy typ), tarcza - no właśnie czy uazowa by podeszła? bo z tego co piszecie to z wołgi nie da rady...

wymiarów owych części jakoś nigdzie ich nie znalazłem
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » pt wrz 25, 2009 7:52 am

Mozna zrobić nowe otwory w kole i dać docisk z Lublina. Tarczę UAZową trzeba o 4mm z zewnątrz podtoczyć i jest OK.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » czw wrz 09, 2010 6:23 pm

Wertując neta natrafiłem na ogłoszenie http://otomoto.pl/wolga-gaz-24-okazja-d ... 39998.html
Na ostatniej focie wołgowski motor, może gość opchnie potrzebującemu za parę groszy bo nie sądzę aby ewentualny nabywca był zainteresowany jego włożeniem. No chyba że do odbudowy w oryginale.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”