tarczówki-zaciski hamulcowe
Moderator: Student
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Re: tarczówki-zaciski hamulcowe
ja zrobiłem na bazie zacisków lukas i jest banalnie proste też się przy tym stresowałem ale nie było takiej potrzeby do tego dałem pedały i serwo od mercedesa kaczki i lekko młusne pedał hamulca a na asfalcie dęba staje różnica gigantyczne
w porównaniu do hamulców uaza styłu zostawiam bębny na diagnostyce hamulce mi przechodzą bez problemu.

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
przy tarczach Vitary i zaciskach z poldolota też wszystko pasuje i nie trzeba żadnych podkładek dystansowych. Problem będzie w felgach bo oryginalne uazowe nie będą pasowały bo zacisk przeszkadza...ja mam dystanse 40mm i jest sporo miejsca...ale na oko widzę że i 30mm dały by radę
romko a masz moze rysunki/projekt takiej tarczy kotwicznej pod poldoneza
Bo ten zestaw bylby najlepszy bo mam juz zaciski Lucas i tarcze Vitara wiec brakuje tylko tarczy kotwicznej...
P.S Ja nie mam Uaza tylko Vitare z przednim mostem od Uaza i felgi Dotz z ET-35mm mysle ze zmieszcza sie pod nie zaciski ...

P.S Ja nie mam Uaza tylko Vitare z przednim mostem od Uaza i felgi Dotz z ET-35mm mysle ze zmieszcza sie pod nie zaciski ...

Zestaw Maga69 (tarcza UAZ+zacisk corolla) jest ok
Zakładałem koledze do Gaza i pieknie smiga
Jest jednak róznica w uchwycie zacisku do zwyklego mostu a do awgana.
Do awgana faktycznie zwykła prosta blacha w miejsce starej tarczy kotwicznej.
Do zwykłego mostu (oryginalna tarcza kotwiczna montowana na zewnatrz czopu piasty) w uchwycie robiłem podtoczenie zeby uchwyt głębiej siadł a przy otworach mocujacych zacisk dodatkowe podkładki dystansowe, zeby zacisk był dokładnie wyśrodkowany na tarczy.
Nie wiem jak przy tarczach Vitary...

Jest jednak róznica w uchwycie zacisku do zwyklego mostu a do awgana.
Do awgana faktycznie zwykła prosta blacha w miejsce starej tarczy kotwicznej.
Do zwykłego mostu (oryginalna tarcza kotwiczna montowana na zewnatrz czopu piasty) w uchwycie robiłem podtoczenie zeby uchwyt głębiej siadł a przy otworach mocujacych zacisk dodatkowe podkładki dystansowe, zeby zacisk był dokładnie wyśrodkowany na tarczy.
Nie wiem jak przy tarczach Vitary...

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Chyba z tego wszystkiego zostane na bebnach bo jak zaczne kombinowac to sie nie wyrobie do pucharu...
Ale jbc to jestem chetny na tarcze kotwiczne do zwyklego przedniego mostu na zaciski Lucas , albo wystarcza same rysunki bo juz mam gdzie zrobic 

przy tarczach vitary jest tak samo, tylko nie potrzeba podkładek....

LJ 70
konefka pisze:Czy wie ktoś może kto robi tarcze kotwiczne do Uaza pod zaciski poldka Lukas za rozsadna cene i dosc szybkoProsilbym o jakies namiary
Z gory dzieki za info
Ja brałem od niego roba_osi@wp.pl

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Tak wiem bo dotałem od Ciebie ten adres e-maiil i pisalem do goscia ale cisza juz 2 dni... 

- morte36
-
- Kontaktowanie:
ja osobiście nie podcinałem nic i też pasowało a tarcze łatwo zrobić tylko wystarczy zdjąć starą tarczę kotwiczną na której się trzymają cylinderki i na wzór wyciąć z otwory w arkuszu blachy ja bodajże miałem 6 mm grubości jak już na piastę ci będzie pasowała ta blacha to trzeba wymierzyć gdzie zrobić dwa otwory na zaciski i tyle.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
będę robił dla kolegi zestaw przód i tył
przód na zaciskach Corolli E80
tył Carina E lub Camry VCV10 (zaciski takie same)
tarcze przód/tył Vitara
w związku z powyższym będę zamawiał wycięcie tarcz kotwicznych ,jeśli jest ktoś chętny pisać na pw.
zaznaczam ja na tych tarczach nic nie zarabiam
im więcej szt. zamówimy tym cena niższa

przód na zaciskach Corolli E80
tył Carina E lub Camry VCV10 (zaciski takie same)
tarcze przód/tył Vitara
w związku z powyższym będę zamawiał wycięcie tarcz kotwicznych ,jeśli jest ktoś chętny pisać na pw.
zaznaczam ja na tych tarczach nic nie zarabiam
im więcej szt. zamówimy tym cena niższa

LJ 70
Mag69 napisz do kiedy trzeba zamówić .
I jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i cierpliwość
!
I jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i cierpliwość

Ja już mam , także dzieki
Tzn dopiero przyjda 

Jaki jest orientacyjny koszt tych tarcz kotwicznych?
Jak ktoś może niech podeśle z wymiarowany rysunek takiej tarczy kotwicznej, mam kolego co na laserze robi może bym załatwił jakieś cięcie.
Jak ktoś może niech podeśle z wymiarowany rysunek takiej tarczy kotwicznej, mam kolego co na laserze robi może bym załatwił jakieś cięcie.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Koledzy potrzebuje pilnie rysunków tarczy kotwicznej do zacisków od Vitary
Czy jest ona prosta blacha jaka grubosc
Pilne jak jasna cholera 

rysunek tarczy taki jak dostałeś, tylko trzeba zmienić rozstaw zacisków Vitary
zachowując wysokość otworów mocujących taki sam
ps.
podaj rozstaw Vitary a zrobie ci ten rysunek w 5 minut
zachowując wysokość otworów mocujących taki sam

ps.
podaj rozstaw Vitary a zrobie ci ten rysunek w 5 minut
LJ 70
Ok.Zaraz zmierze ,a i jaka grubosc tarczy kotwicznej
8mm 

8mm to chyba za gruba. Myślę, że 6 mm wystarczy. Masz możliwość zrobienia jeszcze 2 szt .tych blach ale bez otworów na zaciskikonefka pisze:Ok.Zaraz zmierze ,a i jaka grubosc tarczy kotwicznej8mm

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Niestey nie bo to nie robie tylko kolega romko mi wysyła 

W najbliższym czasie po zlocie w Darłowie będę chciał przerobić hamulce na tarczowe.Podoba mi się zestaw zwykłe tarcze od vitary i zaciski od toyoty corolli E8.Problem w tym,że wczoraj szukałem takich zacisków i takich starych toyot w Szczecinie nie znalazłem.Pytanie do Maga69 i do zorientowanych w temacie czy od innej toyoty podejdą zaciski.Wolałbym japońskie niż polskie dlatego proszę o podpowiedz.Musze też kupić felgi stalowe od samuraja tzw.trójkąty i moje drugie pytanie czym się różnią trójkąty od tych co mają otwory.Chodzi czy szerokość tych dwóch felgi i wytrzymałość jest taka sama.Które są lepsze? Podkreślam,że zmuszony jestem kupić te felgi bo jak wiadomo te od uaza nie wejdą.Na tył chcę jakieś mniejsze tarcze i tu następne pytanie czy od vitary tylne są mniejsze czy w ogóle takie występują ? a jak nie to jakie? Znalazłem w garażu tylne zaciski od volvo 960 są małe i myślę,że powinny pasować.Z góry dziękuję za info.
Z tymi zaciskami volvo to poprostu musisz sam sprawdzic, pomierzyć i stwierdzić czy wlezą.... Ja mam org tarcze uaza wentylowane i zaciski od forda scorpio. W podpisie kuknij sobie na fotki z remontu. Felgi uazowe wlazły na dystansach.
Sam bede niebawem robił tarcze na tył wiec jakby ktoś wycinał tarcze kotwiczne to sie polecam pamięci...

Sam bede niebawem robił tarcze na tył wiec jakby ktoś wycinał tarcze kotwiczne to sie polecam pamięci...

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
Magnetoo pisze:W najbliższym czasie po zlocie w Darłowie będę chciał przerobić hamulce na tarczowe.Podoba mi się zestaw zwykłe tarcze od vitary i zaciski od toyoty corolli E8.Problem w tym,że wczoraj szukałem takich zacisków i takich starych toyot w Szczecinie nie znalazłem.
Zaciski toyotowskie mają w danym przedziale rocznikowym identyczne rozstawy zacisków,jedynie szerokość moze ulec zmianie.Możesz poszukać zacisków z cariny,celiki i corolki E8-9.Jak nie znajdziesz to daj znać,jeszcze mam parę kompletów to jeden Ci odstąpię.Zostały mi jeszcze tarcze kotwiczne z nierdzewki na jedną oś.Miałem robić tego więcej ale musiałem przetestować najpierw to na własnym autku zanim komuś zaoferuję.Na przedniej osi mam tarcze Vitary wentylowane,tył dostał zwykłe.Rozkład masy UAZ-a jest w miarę dobry i nie ma sensu wsadzać jakiś mniejszych tarcz na tył
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Witam zaczynam własnie motanie tarczowek na poczatek przód, tarcze mam wentylowane z Lublina. Moje pytanie czy zaciski np. z Lanosa czy Lucasy tak jak niektórzy zakładają nie sa za słabe
Zastanawiam się nad zaciskami z Laguny plusem jest to że pasuja oryginalne klocki z lublina, ktore juz mam ale to akurat szczegół wazniejsze jest to że zacisk ładnie pasi do felgi uazoweji że maja spora średnice tłoczka. Mnie jednak kusza zaciski z Mercedesa gdyz sa tam dwa tłoczki więc hamowanie powinno być szatańskie ale zacisk jest spory i kombinowania jest
Może jakies sugestie co moze jeszcze pasic i byc dobrym rozwiazaniem

Może jakies sugestie co moze jeszcze pasic i byc dobrym rozwiazaniem

POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ