Hamulec ręczny
Moderator: Student
Re: Hamulec ręczny
stare stary miały taki reczny
W Lublinie chyba był ręczny tarczowy ? Albo w GAZie 63 

UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu 

- piotrek_uaz
Czy ktos kombinowal moze reczny tarczowy w UAZie ?KleryK pisze:W Lublinie chyba był ręczny tarczowy ? Albo w GAZie 63
Mam przystawke odbioru mocy i beben nie miesci sie, a mala tarcza by sie zmiescila.
Ktos cos widzial/slyszal w temacie ?
Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Niedawno sam chciałem przerabiać ręczny na tarcze i myślałem nad wsadzeniem zacisku od dużego fiata.Jest tam możliwość uruchomienia zacisku linką a tarcza moze być dowolna,nawet dorobiona z blachy stalowej i wymaganej średnicy.piotrek_uaz pisze:Czy ktos kombinowal moze reczny tarczowy w UAZie ?KleryK pisze:W Lublinie chyba był ręczny tarczowy ? Albo w GAZie 63
Mam przystawke odbioru mocy i beben nie miesci sie, a mala tarcza by sie zmiescila.
Ktos cos widzial/slyszal w temacie ?
Piotr
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
jak chcesz do sportu to najprosciej zrobic reczny hydrauliczny, jak do parkowania to juz trzeba sie bawic 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- piotrek_uaz
Najbardziej jest mi potrzebny do parkowania - czesto na rajdzie jak chce wyjsc z auta musze teraz wylaczyc motor i zostawic na biegu. A przy okazji jako awaryjny by sie przydal...Bart03 pisze:jak chcesz do sportu to najprosciej zrobic reczny hydrauliczny, jak do parkowania to juz trzeba sie bawic
Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

to najprościej i najlepiej jest zrobić dwuobwodowy hydrauliczny na normalnym układzie hamulcowympiotrek_uaz pisze:Najbardziej jest mi potrzebny do parkowania - czesto na rajdzie jak chce wyjsc z auta musze teraz wylaczyc motor i zostawic na biegu. A przy okazji jako awaryjny by sie przydal...Bart03 pisze:jak chcesz do sportu to najprosciej zrobic reczny hydrauliczny, jak do parkowania to juz trzeba sie bawic
Piotr

- piotrek_uaz
Tylko wtedy dalej klopoty z przeglademFlor pisze:to najprościej i najlepiej jest zrobić dwuobwodowy hydrauliczny na normalnym układzie hamulcowympiotrek_uaz pisze:Najbardziej jest mi potrzebny do parkowania - czesto na rajdzie jak chce wyjsc z auta musze teraz wylaczyc motor i zostawic na biegu. A przy okazji jako awaryjny by sie przydal...Bart03 pisze:jak chcesz do sportu to najprosciej zrobic reczny hydrauliczny, jak do parkowania to juz trzeba sie bawic
Piotrtylko zamiast wajchy masz potem dwa zaworki pod ręką

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

rób dodatkowy odwód hydrauliczny.
Ja u siebie zrobiłem:
dźwignia ręcznego żuk przerobiona pod pomkę sprzęgła lanosa(dostępnośc i taniośc)
pompka pod podłogą, zbiorniczek pod maską,
dodakowe zaciski od bmw 540 na tylnych tarczach(mosty GR)
czyli dodatkowy osobny układ hamulcowy - działa rewelacyjnie.
Jak na reduktor pod wał wejdzie tarcza, to ja bym robił hydrauliczny.
ps. chyba na czarze moczar pytałem się Was o drogę na OS(biały master)
pzdr.
Ja u siebie zrobiłem:
dźwignia ręcznego żuk przerobiona pod pomkę sprzęgła lanosa(dostępnośc i taniośc)
pzdr.
- piotrek_uaz
I chyba tak zrobie jak piszesz - dodatkowe zaciski na tyl.pilmar pisze:rób dodatkowy odwód hydrauliczny.
Ja u siebie zrobiłem:
pzdr.
Jakbys mial jakies zdjecia jak zrobiles dzwignie, to podeslij.
A co do czaru moczar - nawet jechales troche za nami, a my sie zastanawialismy jak daleko Twoj bus zajedzie po dolach za uazem

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

no niestety nie mam żadnych zdjęć tego hamulca.
kawałek płaskownika przysoawany do dźwigni,wciskający pompkę lanosa przy zaciaganiu dżwigni. i tyle.
kawałek płaskownika przysoawany do dźwigni,wciskający pompkę lanosa przy zaciaganiu dżwigni. i tyle.