rzuca po całej drodze
Moderator: Student
Re: rzuca po całej drodze
jakość odpowiedzi adekwatna do jakości pytania..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Bo debile chcieli by zdiagnozować wszystko przez net az chwilę te matoły bedą się strzępić że ujowy dentysta i dziury meilem nie załata.W zawieszeniu cudów nie ma ale jest to dość złożony system zależnosci i pierwszym krokiem jest sprawdzenie na szarpakach na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej.Jeszcze nie zadżyło mi się, ani mojm znajomym żeby na stacji diagnostycznej pobrali za to opłatę. Jedziesz i mówisz że masz kłopot z zawiechą i że się obawiasz jeżdzić bo nie wiesz co się dzieje i co masz naprawić , ale na to gamoń netowy nie wpadnie tylko będzie ludziom dupę zawracał i się fochował ale że jest debilem to mu też do łba nie przyjdzieTomaszRT pisze:jakość odpowiedzi adekwatna do jakości pytania..

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Za kompleksowe sprawdzenie zawiechy na szarpakach płacę dwie dyszki na stacji diagnostycznej. Zwyczajnie nie chce mi się podnosić auta i szukać samemu
Tak, tak.... Teraz to na pewno wszyscy będą chętnie Tobie pomagać.....woltek pisze:dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Witam nie mogę nigdzie znaleźć informacji n.t zbieżności kół w Uazie 469b.
Byłem w geofizyce podali, że to CHYBA zbieżność 1.5 - 3.0
Czy to prawda? W czwartek jestem umówiony na ustawienie czy dane są prawidłowe?
Pozdrawiam
Byłem w geofizyce podali, że to CHYBA zbieżność 1.5 - 3.0
Czy to prawda? W czwartek jestem umówiony na ustawienie czy dane są prawidłowe?
Pozdrawiam
"Czego nie ma, to się nie zepsuje"
www.polskajazda.pl/Samochody/UAZ/469B/76189
Prawidłowe.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
-
-
Instrukcja jest do ściągnięcia na forum tam wszystko dokładnie pisze lub gotowa do kupienia na Allegro Ja przygodę z UAZem zaczynałem od ściągnięcia instrukcji dokładnego przeczytania sprawdzenia w praktyce a później od zadawania pytań.
Edgar z Gór.
Nie zawsze mam dostęp do internetu, dlatego czasami lepiej jest poprzeć niektóre informacje na forum. Kupować na allegro? Wybacz, ale za te pieniądze wolę przejechać nim 2 km więcej
Ja nie zaczynałem przygody od instrukcji, lecz od doprowadzenia auta do stanu używalności, jako że nadwozie było przywiązane sznurkami do ramy w dniu zakupu. Dzięki instrukcji nie dowiem się, gdzie jakiej grubości blacha przychodzi i jaki jest profil auta.
P.S. Co do rzucania po drodze:
1. Sprawdź ogumienie
2. Wyważenie felg
3. Ciśnienie w kołach (może różnić się o 0.2 na jednej osi i już może ściągać)
4. łożyska, piasty
5. Zbieżność ( u mnie w tej chwili jest całkowicie do dupy pod tym względem)
6. Końcówki (czasami opłaca się je jeszcze delikatnie dokręcić)
7. Jak jeździsz po dziurawym asfalcie.. to normalne, że rzuca
8. Luzy w układzie kierowniczym
9. Opory toczenia (najlepiej sprawdzić czy bębny się grzeją)
0. Warto sprawdzić czy jest jeszcze olej w kolumnie kierowniczej
, o ile się nie mylę, tam będzie śruba którą można luz wyeliminować.
Przyczyn może być wiele, czasami nawet najmniejsza drobnostka może powodować takie, a nie inne reakcje.
I dodam jeszcze coś na koniec. Wskazówka od mojego dziadka: Auta starego typu tak mają, że jeżdżą od jednej strony do drugiej, kierownicę trzeba trzymać z wyczuciem, gdy zacznie znosić w lewo, nie kręć kierownicą w prawo, a jedynie zablokuj, na ślimaku w kolumnie jest dosyć spore uzwojenie, przez co jest bardzo czuły na delikatne ruchy kierownicą
Pozdrawiam
P.S. Wszystkie modele Uaza mają taką zbieżność? (łącznie z tymi nowymi?)
Ja nie zaczynałem przygody od instrukcji, lecz od doprowadzenia auta do stanu używalności, jako że nadwozie było przywiązane sznurkami do ramy w dniu zakupu. Dzięki instrukcji nie dowiem się, gdzie jakiej grubości blacha przychodzi i jaki jest profil auta.
1. Sprawdź ogumienie
2. Wyważenie felg
4. łożyska, piasty
0. Warto sprawdzić czy jest jeszcze olej w kolumnie kierowniczej

Przyczyn może być wiele, czasami nawet najmniejsza drobnostka może powodować takie, a nie inne reakcje.
I dodam jeszcze coś na koniec. Wskazówka od mojego dziadka: Auta starego typu tak mają, że jeżdżą od jednej strony do drugiej, kierownicę trzeba trzymać z wyczuciem, gdy zacznie znosić w lewo, nie kręć kierownicą w prawo, a jedynie zablokuj, na ślimaku w kolumnie jest dosyć spore uzwojenie, przez co jest bardzo czuły na delikatne ruchy kierownicą
Pozdrawiam
Ciekawa teoriaTuri pisze: Wskazówka od mojego dziadka: Auta starego typu tak mają, że jeżdżą od jednej strony do drugiej, kierownicę trzeba trzymać z wyczuciem, gdy zacznie znosić w lewo, nie kręć kierownicą w prawo, a jedynie zablokuj, na ślimaku w kolumnie jest dosyć spore uzwojenie, przez co jest bardzo czuły na delikatne ruchy kierownicą

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Twój dziadek raczej nie znał sie na samochodach
sądząc po radach 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
na ślimaku w kolumnie jest dosyć spore uzwojenie,

bałwan bałwanowi wilkiem ..........życie to podróż ,a nie osiaganie celu ...PATOLGIA...
może dziadek elektrykiem był 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Tutaj to ja już zakręciłem z tym uzwojeniem 
Ponadto jeżeli jeździcie UAZ'ami, żukami i innymi samochodami o zbliżonej konstrukcji kolumny bez przeróbek, wspomagania itp to wiecie, że UAZ'a prowadzi się najlepiej przy prędkości w okolicach 60km/h
Elektrykiem nie był a Mechanikiem. Prawie pół wieku spędził naprawiając Żuki, Gazy 69, Syrenki, Warszawy, Ursus C-45, Stalińce S-100 i inne wynalazki minionej ery technologicznej.
P.S. Jak znowu coś przekręcę śmiało poprawiajcie, pojęć za bardzo nie znam (przy okazji je poznam) Po prostu wiem co na jakiej zasadzie działa i jak to naprawić w zupełności mi to wystarcza aby jeździć bezawaryjnie

Ponadto jeżeli jeździcie UAZ'ami, żukami i innymi samochodami o zbliżonej konstrukcji kolumny bez przeróbek, wspomagania itp to wiecie, że UAZ'a prowadzi się najlepiej przy prędkości w okolicach 60km/h
Elektrykiem nie był a Mechanikiem. Prawie pół wieku spędził naprawiając Żuki, Gazy 69, Syrenki, Warszawy, Ursus C-45, Stalińce S-100 i inne wynalazki minionej ery technologicznej.
P.S. Jak znowu coś przekręcę śmiało poprawiajcie, pojęć za bardzo nie znam (przy okazji je poznam) Po prostu wiem co na jakiej zasadzie działa i jak to naprawić w zupełności mi to wystarcza aby jeździć bezawaryjnie

Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 12:13 am przez Turi, łącznie zmieniany 1 raz.
To już wiem dlaczego wiekszość nie dotrwała do naszych czasówTuri pisze:Tutaj to ja już zakręciłem z tym uzwojeniem
P.S. Jak znowu coś przekręcę śmiało poprawiajcie xD

Turi pisze: wspomagania itp to wiecie, że UAZ'a prowadzi się najlepiej przy prędkości w okolicach 60km/h

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Rozumiem, że jadąc puścisz kierownicę i przejedziesz parę kilometrów po linii prostej?nieprawda , herezja i pomówienia jakieś , no chyba ,że to jakiś rupieć to tak
500 góra 700m to się zgodzę, ale dalej na pewno delikatnie zniesie (bo to mam na myśli w wypowiedzi)
Mnie po 200-300m zaczyna ściągać w lewo, ale przyczynę znam, jest to wina rozbieżności u mnie oraz opory tarcia w lewym przednim bębnie (trochę za dużo dospawałem do szczęk z tej strony)
Przeczytałem wcześniejszą moją wypowiedź:
Zapewne tego się czepiacie, za bardzo tutaj przesadziłemtypu tak mają, że jeżdżą od jednej strony do drugiej

Tak jak pisałem, muszę pilnować co piszę, bo czasami przesadzam z niektórymi rzeczami

-
- jestem tu nowy...
DziękiTuri pisze:Nie zawsze mam dostęp do internetu, dlatego czasami lepiej jest poprzeć niektóre informacje na forum. Kupować na allegro? Wybacz, ale za te pieniądze wolę przejechać nim 2 km więcej
1. Sprawdź ogumienie
2. Wyważenie felg
4. łożyska, piasty
0. Warto sprawdzić czy jest jeszcze olej w kolumnie kierowniczej, o ile się nie mylę, tam będzie śruba którą można luz wyeliminować.
Pozdrawiam
woltek pisze:rzuca mnie po całej drodze "czarnej" -m zbieżność czy coś innego
Jakie trzymasz ciśnienie w kołach? jeżeli jeździsz na oryginałach ( JA cośtam), to spuść do 1 at, a najlepiej załóż atki - zupełnie inny samochód!!
Wielu moich początkujących kolegów tak miało, obniżenie ciśnienia pomogło.
Przepraszam, że żyję - to się więcej nie powtórzy...
Boszszs nastepny znawcabajobongo pisze: to spuść do 1 at, a najlepiej załóż atki - zupełnie inny samochód!!
Wielu moich początkujących kolegów tak miało, obniżenie ciśnienia pomogło.

Ciekawa koncepcja.
Ci "nowi" to istna wylęgarnia patentów...

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
pokolenie neostrady
, cos tam przeczytali , coś tam usłyszeli ....

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Spróbuj, zobaczysz. na ATkach goodricha i z ciśnieniem 2.0 atm. idzie prościutko, ale na JA przy 2.0, a nawet 1,5 atm myszkował po całej drodze. I te wiadomości nie z netu, i nie wyssane z palca, ale od starych użytkowników- profesjonalnych mechaników.klucz13 pisze:Boszszs nastepny znawcabajobongo pisze: to spuść do 1 at, a najlepiej załóż atki - zupełnie inny samochód!!
Wielu moich początkujących kolegów tak miało, obniżenie ciśnienia pomogło.kuźwa na samych felach po torach se pojeździj
![]()
Przepraszam, że żyję - to się więcej nie powtórzy...
-
- jestem tu nowy...
Dzięki !
Od prooooooofesjonalistowbajobongo pisze:Spróbuj, zobaczysz. na ATkach goodricha i z ciśnieniem 2.0 atm. idzie prościutko, ale na JA przy 2.0, a nawet 1,5 atm myszkował po całej drodze. I te wiadomości nie z netu, i nie wyssane z palca, ale od starych użytkowników- profesjonalnych mechaników.klucz13 pisze:Boszszs nastepny znawcabajobongo pisze: to spuść do 1 at, a najlepiej załóż atki - zupełnie inny samochód!!
Wielu moich początkujących kolegów tak miało, obniżenie ciśnienia pomogło.kuźwa na samych felach po torach se pojeździj
![]()

Boże chroń nas od aids, a1h1 i takich mundrych