problem z napędem
Moderator: Student
Re: problem z napędem
Przyspiesz delikatnie zapłon i sprawdz jeszcze jaki kolor mają świece.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
zgodnie z sugestiami sprawdzałem i nic 
ale stara prawda sie potwierdza. poszedłem dzisiaj do garażu i na kacu człek o niebo lepiej myśli. co się okazało
źle były podłączone kabelki do świec - nie ta kolejność.
Teraz Uaz śmiga że hej.
Jak wytrzeźwieje jadę na pierwsza jazde próbną moją nową skarbonką.
dzięki za pomoc, pozdrawiam waldek

ale stara prawda sie potwierdza. poszedłem dzisiaj do garażu i na kacu człek o niebo lepiej myśli. co się okazało

Teraz Uaz śmiga że hej.
Jak wytrzeźwieje jadę na pierwsza jazde próbną moją nową skarbonką.
dzięki za pomoc, pozdrawiam waldek
walthemar pisze:zgodnie z sugestiami sprawdzałem i nic ...![]()
Przeciesz musiałeś wtedy zauważyć że któreś świece były okopcone.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
znów problem. prosze powiedzcie czy może być taka mozliwość aby przedni napęd działał na stałe 
dziś pierwsze pozytywne wrażenia z jazdy lecz zauważyłem że wał od przedniego napędu pracuje niezależnie od połozenia dźwigni. czytałem na forum że to nie dobrze - przynajmniej na czarnym. w czym może tkwić problem

dziś pierwsze pozytywne wrażenia z jazdy lecz zauważyłem że wał od przedniego napędu pracuje niezależnie od połozenia dźwigni. czytałem na forum że to nie dobrze - przynajmniej na czarnym. w czym może tkwić problem

no dobra - może ja źle rozumuje, skoro wał się kręci to napędza koła czyli przedni napęd. a jak ja chcę jechać tylko na tył 

głupieje już
proszę mnie poprawić jeżeli się mylę. środkowa dźwignia do przodu - "biegi szosowe", do tyłu terenowe, a od napędu do tyłu - napęd na tył, do przodu napęd na 4. czy to ok 

dobrze rozumujesz tylko na reduktorze nie jeździ się non stop w terenie tylko wtedy jak trzeba np: strome podjazdy zjazdy itd
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
no ok czyli jak mam włączony tylko tylni napęd a wał od przedniego się kręci to nie napędza kół tak 

Witam
ja też jestem mało doświadczonym posiadaczem UAZ-a, i jego ujeżdżanie rozpocząłem od przestudiowania instrukcji obsługi żeby nie zadawać podstawowych pytań. W UAZ-ie są elementy, które działają inaczej niż każdym innym (czytaj normalnym samochodzie) ale zapoznanie sięz instrukcją oszczędzi tobie stresu i niepotrzebnych wydatków ( a tych potrzebnych będziesz miał i tak wystarczająco dużo)
Pozdrawiam i życzę radochy z jazdy i leżenia (pod)
ja też jestem mało doświadczonym posiadaczem UAZ-a, i jego ujeżdżanie rozpocząłem od przestudiowania instrukcji obsługi żeby nie zadawać podstawowych pytań. W UAZ-ie są elementy, które działają inaczej niż każdym innym (czytaj normalnym samochodzie) ale zapoznanie sięz instrukcją oszczędzi tobie stresu i niepotrzebnych wydatków ( a tych potrzebnych będziesz miał i tak wystarczająco dużo)
Pozdrawiam i życzę radochy z jazdy i leżenia (pod)
ok wreszcie zakumałem temat 

co do instrukcji to próbowałem ją czytac ale ona jest napisana językiem niedostępnym dla mnie 

Widzisz,trzeba się było uczyć języków..walthemar pisze:co do instrukcji to próbowałem ją czytac ale ona jest napisana językiem niedostępnym dla mnie
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Niekonieczniecarinus pisze:Widzisz,trzeba się było uczyć języków..walthemar pisze:co do instrukcji to próbowałem ją czytac ale ona jest napisana językiem niedostępnym dla mnie

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Ja mam walthemar jak masz blisko do mnie to podjedź
ok dzięki za propozycje ale trochę daleko 
instrukcje mam po polsku ale jak wcześniej wspominałem moje wiedza mechaniczna jest na niskim poziomie.
na razie póki co postanowiłem że sam swoimi "ręcami" go uruchomię i z waszą pomocą mi się udało.
pozdrawiam waldek

instrukcje mam po polsku ale jak wcześniej wspominałem moje wiedza mechaniczna jest na niskim poziomie.
na razie póki co postanowiłem że sam swoimi "ręcami" go uruchomię i z waszą pomocą mi się udało.
pozdrawiam waldek
Przy wyłączonym napędzie przodu a nie rozpiętych sprzęgiełkach w piastach przednich kół wał się będzie obracał w czasie jazdy bo jest napędzany przez koła a nie przez reduktor. Nie grozi to niczym jadąc po "czarnym" bo przód z tyłam nie jest sprzężony. Dopiero jak dużą wajchę dasz do przodu to załączysz przedni napęd.
Pomogłem

Pomogłem

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
walthemar pisze: na razie póki co postanowiłem że sam swoimi "ręcami" go uruchomię i z waszą pomocą mi się udało.
pozdrawiam waldek
Będzie Ci ciężko ale przy odrobinie dobrych chęci nauczysz się grzebać w tych gratach.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
dobra z napędami zakumałem temat.
pojawił się następny problem - autko ma niesamowicie duże spalanie rzędu 35 l/100 km. myślę że nie jest to normalne. oczywiście mówię o PB.
czy oprócz LPG można jakoś zredukować spalanie
tyle mi spalił jadąc 80 % po czarnym reszta w terenie ale bez potrzeby załączenia reduktora (czt. łagodny teren).
będę wdzięczy za wskazówki.
pojawił się następny problem - autko ma niesamowicie duże spalanie rzędu 35 l/100 km. myślę że nie jest to normalne. oczywiście mówię o PB.
czy oprócz LPG można jakoś zredukować spalanie

tyle mi spalił jadąc 80 % po czarnym reszta w terenie ale bez potrzeby załączenia reduktora (czt. łagodny teren).
będę wdzięczy za wskazówki.
Balu-Balu pisze:Przy wyłączonym napędzie przodu a nie rozpiętych sprzęgiełkach w piastach przednich kół wał się będzie obracał w czasie jazdy bo jest napędzany przez koła a nie przez reduktor. Nie grozi to niczym jadąc po "czarnym" bo przód z tyłam nie jest sprzężony. Dopiero jak dużą wajchę dasz do przodu to załączysz przedni napęd.
Pomogłem![]()
tak wytłumaczony problem jest przez moje IQ zrozumiałe

-
-
można sa dwie metody wystrugac dreniany kołek o wyskosci 3/4 skoku pedału gazu i wsadzic pod niego, druga to zmienic silnik 

Krzysiek
-
-
dreniany lepszy