silnik
Moderator: Student
Re: silnik
już elegancko zaślepilem czujnikiem oleju hee:) wczoraj wykręciłem gaźnik narazie zostanie na zukowskim musze go przeczyścić... i założyć nowe świece bo ktoś niepojętny wkręcił z dlugim gwintem 

Po prostu Seba
To chyba lepiej ze trzyma się gwint na dłuższym odcinku i zapala mieszankę w głębi komory spalania.anabol pisze:... i założyć nowe świece bo ktoś niepojętny wkręcił z dlugim gwintem
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
no nie dokonca lepiej ponieważ ma to wpływ na prace silnika ( nie będzie pracował równo) bo na każdym cylindrze będzie wybuchała mieszanka za wcześnie lub za późno a poza tym może sie obijać świeca o zawory lub o tłoki... ale to mnie prawdopodobne i skoro fabryka zastosowała świece z krótkim gwintem to tak widocznie powinno być.
Po prostu Seba
Masz kolego spore zaległości z wiedzy o silnikach.Jezeli byłyby za długie to już dawno coś powinno walnąć a jakoś chyba chodzi.anabol pisze:no nie dokonca lepiej ponieważ ma to wpływ na prace silnika ( nie będzie pracował równo) bo na każdym cylindrze będzie wybuchała mieszanka za wcześnie lub za późno a poza tym może sie obijać świeca o zawory lub o tłoki... ale to mnie prawdopodobne i skoro fabryka zastosowała świece z krótkim gwintem to tak widocznie powinno być.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
-
Chłodnicę od oleju włączałem chyba jak było ponad 25 + na wszelki wypadek w terenie .Instrukcja mówi chyba o 28+.
Dokuczliwy jest zaworek do zamykania bo lubi kapać olej ale można go podregulować od dołu dokręcając śrubke chyba 6 i trzyma do czasu bo nie lubi jak sie często kręci.
Wkręć zamiast zaślepki zaworek odcinający olej zakręć i spoko a jest wyjście w razie gdybyś chciał chłodnicę założyć i mieć jak w oryginale.
Zaworek kosztuje parę groszy na Allegro i dobrze kupić dwa.
Przewody gumowe i chłodnica ok 70 -100 zł jak się trafi i chyba nie ma różnicy czy starszy czy nowszy UAZ ale to juz lepsi fachowcy muszą sie wypowiedzieć
Dokuczliwy jest zaworek do zamykania bo lubi kapać olej ale można go podregulować od dołu dokręcając śrubke chyba 6 i trzyma do czasu bo nie lubi jak sie często kręci.
Wkręć zamiast zaślepki zaworek odcinający olej zakręć i spoko a jest wyjście w razie gdybyś chciał chłodnicę założyć i mieć jak w oryginale.
Zaworek kosztuje parę groszy na Allegro i dobrze kupić dwa.
Przewody gumowe i chłodnica ok 70 -100 zł jak się trafi i chyba nie ma różnicy czy starszy czy nowszy UAZ ale to juz lepsi fachowcy muszą sie wypowiedzieć
Edgar z Gór.
no właśnie nie chodzi tak jak potrzeba... a co do zaworka to gdzie on występuje??? powrót już wiem gdzie jest a w ktorym miejscu jest króciec pompujacy olejowej do chłodnicy????
Po prostu Seba
Nie mękol tylko przeglądnij manuale albo kup se instrukcję obsługianabol pisze:no właśnie nie chodzi tak jak potrzeba... a co do zaworka to gdzie on występuje??? powrót już wiem gdzie jest a w ktorym miejscu jest króciec pompujacy olejowej do chłodnicy????
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
- jestem tu nowy...
Jeśli chodzi o świece, u mnie poprzedni właściciel po przekręceniu świecy i zniszczeniu gwintu w gnieździe wkręcił świecę z długim gwintem bo tylko taka sie trzymała.
jak zrobie go to napisze co było nie tak. a moze ktos mi powiedzieć gdzie jest króciec wylotowy od tej chłodnicy oleju?
Po prostu Seba
- cowboy_3151
Nie pamiętam dokładnie jak jest w Twoim motorze bo Masz Gaz-24 przynajmniej na zdjęciach tak wygląda
ale w silniku gaz- 21 jest z prawej strony motoru nie daleko kranu spustowego z bloku tuż nad połączeniem bloku z miską olejową króciec wygląda podobnie jak końcówki wkręcane w filtr paliwa ( od przewodów paliwowych ) na silniku.
Najlepiej to jednak zassij i netu jakąś instrukcję odnośnie uaza ( rozjaśni wiele). Co prawda jest tam trochę inny motor opisany ale to już nie powinien być problem.
Oczywiście jak radzisz sobie z rosyjskim to zostaje jeszcze strona www.uazbuka.ru

Najlepiej to jednak zassij i netu jakąś instrukcję odnośnie uaza ( rozjaśni wiele). Co prawda jest tam trochę inny motor opisany ale to już nie powinien być problem.
Oczywiście jak radzisz sobie z rosyjskim to zostaje jeszcze strona www.uazbuka.ru
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
No właśnie w tym moim silniku nie mogę zlokalizować tego drugiego króćca przydała by sie jakaś instrukcja tego silnika 

Po prostu Seba
Tu masz podłączenie chłodnicy oleju Gaz-24

a najlepiej ściągnij sobie katalog części i będziesz miał rozłożony silnik na czynniki pierwsze
http://depositfiles.com/ru/files/o0ifcb27j

a najlepiej ściągnij sobie katalog części i będziesz miał rozłożony silnik na czynniki pierwsze
http://depositfiles.com/ru/files/o0ifcb27j
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
ooooooo dziękować kolego o to mi chodziło:) miałeś może taki silniczek???? a właśnie który jest lepszy silnik gaz 21 czy gaz 24?
Po prostu Seba
lepszy jest ten, ktory jest w lepszym stanie technicznym
he no to proste ale chodzi mi fabrycznie... bo wiem że zdania sa podzielone...
Po prostu Seba
odpalaj ten silnik bez chłodnicy oleju.
Do niczego narazie ci nie będzie potrzebna.
A jak się okaże że silnik nie jest za mocny pod wględem ciśnienia oleju, to po puszczeniu oleju na chłodnicę ciśnienie mocno spadnie.
Zanim zaczniesz potrzebowac te chłodnicę, stwierdzisz że potrzebujesz mocniejszego silnika,
następnie całej reszty
Do niczego narazie ci nie będzie potrzebna.
A jak się okaże że silnik nie jest za mocny pod wględem ciśnienia oleju, to po puszczeniu oleju na chłodnicę ciśnienie mocno spadnie.
Zanim zaczniesz potrzebowac te chłodnicę, stwierdzisz że potrzebujesz mocniejszego silnika,
następnie całej reszty

Nie miałem. W moim siedział oryginał UAZ, wraz chłodnicą oleju. Nigdy nie wypróbowałem nawet jej działania, bo nie było takiej potrzeby.anabol pisze: miałeś może taki silniczek????
Zaślepić i śmigać

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- piotrek_uaz
Prorok jaki czy co ?pilmar pisze: Zanim zaczniesz potrzebowac te chłodnicę, stwierdzisz że potrzebujesz mocniejszego silnika,
następnie całej reszty

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Chyba sam to przechodził więc wie co pisze.piotrek_uaz pisze:Prorok jaki czy co ?pilmar pisze: Zanim zaczniesz potrzebowac te chłodnicę, stwierdzisz że potrzebujesz mocniejszego silnika,
następnie całej reszty
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
zawsze zaczyna się niewinnie..
ja tylko trochę, delikatnie, oryginałem...
Oryginalempilmar pisze:zawsze zaczyna się niewinnie..

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
od Oleśnicy jakiś koszmar.klucz13 pisze: jak droga![]()
30-40 km/h .
na 300 pare kilometrów, ze 250 zrobione na zapiętym przodzie.
- Slawquu
- Kontaktowanie:
Podłącze sie do tematu, bo mam możliwośc kupienia silnika gaz 24 z agregatu prądotwórczego, tzn jest bez obudowy sprzęgła a aktualnie mam w uazie gaz 21 i pojawia sie tu pytanie czy spasuje ona z silnika gaz 21 do gaz 24?? Pozdrawiam
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
Troche sie nazbierało gratów...
Slawquu pisze:Podłącze sie do tematu, bo mam możliwośc kupienia silnika gaz 24 z agregatu prądotwórczego, tzn jest bez obudowy sprzęgła a aktualnie mam w uazie gaz 21 i pojawia sie tu pytanie czy spasuje ona z silnika gaz 21 do gaz 24?? Pozdrawiam
pasuje....
a wracając do świec z dlugim gwintem to one NIE NADAJĄ SIE DO TEGO SILNIKA ponieważ sa przyklepywane przez zawory lub tłoki. wczoraj wymieniłem na krótki kwint i o niebo lepie silnik chodzi...
Po prostu Seba
wkęcająć silnik na obroty silnik bardzo się trzęsie... rzuca nim. tak jak by nie pracował na wszystkich cylindrach... sprawdzałem świece jest ok. na wolnych chodzi spokojnie.... co może być????
Po prostu Seba