Zakup UAZ 452, czy to ma sens?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Re: Zakup UAZ 452, czy to ma sens?

Post autor: Takayuki » pn sty 24, 2011 8:12 pm

uadam pisze:A propos wyprawy na Wschód też nad tym się zastanawiam ale obawiam się POSTów i łapówek płaconych przy każdej kontroli drogowej różnym służbom. Ale może moje przypuszczenia są nietrafne.
Doświadczenie mam tylko z Ukrainy, zatrzymywali mi UAZa albo z ciekawości ['polaki uazem ?', itp], albo myśleli że to 'swoi' jakąś kontrabandę wiozą a z daleka nie widzieli PL rejestracji - po zatrzymaniu 'szczęśliwej drogi' i tyle kontroli było. Plaskaczami jak jeździmy to zatrzymują, pogadają, łapówek nie wymuszali od dobrych kilku lat - ale widać że my turyści, kupa bagaży itp.

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » wt sty 25, 2011 12:07 am

wapniaczek pisze:Witam.
Chodzi mi po głowie wycieczka dookoła europy i to tak, żeby od morza się zbytnio nie oddalać. Wyjazd z Władysławowa i powrót z Turcji, tak z grubsza.
Do tego chciałbym zakupić z wojska takiego uaza jak w temacie. Czy to ma sens, czy się rozleci na początku drogi. Takie auta kosztują między 8 a 10 tysi, myślę że ze 3-4 na częsci zapasowe i dałoby radę. Może ktoś już próbował takiego rozwiązania? Proszę o rady.
Według mnie popełniasz poważny błąd w założeniach... UAZ452 jest do jeżdżenia po terenie. Na szosę się nadaje, ale jest wolny, niewygodny i cholernie paliwożerny. Ile tego terenu znajdziesz na zachodzie? Skąd będziesz wiedział gdzie legalnie wjechać? Po cholerę więc ciągnąć te setki kilogramów przednich mostów, wałow, reduktorów po autobahnach?

Z AMW nigdy nie wiesz co trafisz. Owszem, są 452 po autotopografach czy innych propagandach z przebiegiem 3000 km, ale to o niczym nie świadczy - mogło się tak zdarzyć że w jednostce zostawał inny UAZ i przełożyli wiekszość bebechów i dostaniesz złom... I tak czeka cię przejrzenie całego samochodu, skompletowanie części zamiennych (wyjdzie ci tego ze sto kilo) i ciągłe poprawki na trasie. Trasa, jaką chcesz zrobić to tak na oko 7-8 tys km. Ja mniej więcej połowę tego robię UAZem przez rok. I przez ostatni sezon rozleciał mi się alternator, pompa oleju (wstawiona nowa 5000 temu), spaliła wiązka elektryczna, musiałem z 10 razy dokręcać rozrusznik i wydech, świeca wykręciła mi się z gwintem, etc, etc, etc. A mój UAZ jest w miarę zadbany, nie naprawiam go drutem i taśmą klejącą. Po prostu to samochód specjalnej troski - i trzeba mieć tego świadomość.

Rozwiązanie dla ciebie - kup sobie VW T3. Za pieniądze, które chcesz wydać na 452 kupisz fajny egzemplarz, zrobisz mu przegląd i kupisz podstawowe częsci zamienne. Wszystko inne dostaniesz wszędzie w Europie. Silnik 1,6 diesel - małe opłaty, prędkość przelotowa ciut większa niż w 452, cichszy, pali 6-7 litrów ropy albo czegokolwiek o podobnej konsystencji. Można w nim spać, przy odrobinie szczęścia kupisz wersję kempingową. I - bądźmy szczerzy - przejedzie 90% terenu, który napotkasz na swojej trasie....

Aha - i dla zabezpieczenia - wykup sobie assistance z holowaniem. Tak jak ktoś napisał - na autostradzie nie ma żartów - zatrzymasz się i za pare minut będzie holownik. I nie będzie o nic pytał, tylko cię zapakuje i potem wystawi rachunek. Są ubezpieczalnie, które nie patrzą na wiek samochodu. I miej w PL kogoś kumatego w doborze części i korzystaniu z DHLa. W razie wojny może ci to sporo grosza zaoszczędzić.

I polecam http://www.busemprzezswiat.pl/ :) Nie wyważaj otwartych drzwi :)
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » wt sty 25, 2011 4:30 pm

wapniaczek pisze:Witam.
Chodzi mi po głowie wycieczka dookoła europy i to tak, żeby od morza się zbytnio nie oddalać. Wyjazd z Władysławowa i powrót z Turcji, tak z grubsza.
Do tego chciałbym zakupić z wojska takiego uaza jak w temacie. Czy to ma sens, czy się rozleci na początku drogi. Takie auta kosztują między 8 a 10 tysi, myślę że ze 3-4 na częsci zapasowe i dałoby radę. Może ktoś już próbował takiego rozwiązania? Proszę o rady.

Na wyprawy po krajach byłego bloku CCCP jest to bardzo dobry pomysł, związany z tym że przygody z awariami samochodu będa nawet w najlepiej przygotowanych autach.
Rosyjską technikę wszędzie naprawisz na wschodzie, a z wszelkimi disco, vw będzie kłopot z poskładaniem do kupy np. przegubu czy też zmiany miski oleju rozwalonej na kamieniach albo naprawy mocowania wachacza/ amortyzatora.

Sam mam w planach podróż do Magadanu i rozważałem "ogórka" z tego względu, że można w nim spać i pojemność, ale ze względów na walory trakcyjne lepsza jest niva w wersji z bagażnikiem dachowym.
Coraz więcej asfaltu jest na drogach na Syberii. Do Władywostocka zostało tylko kilkaset km bez asfaltu a UAZem nie pojedziesz szybko przez kilka tys. km.

Także albo dobrze przygotowane auto, ale celowałbym w Patrola czy Pajero z konkretnym przeglądem mostów, skrzyni ,zawieszenia... albo po-prostu uaz czy niva i do boju.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

wapniaczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wapniaczek » wt sty 25, 2011 7:57 pm

Myślałem nad 4x4. aby może oszczędzić na noclegach, dojeżdżając w miejsca niekoniecznie przy drogach, trzeba będzie jednak przemyśleć to i owo.
Dzięki za informacje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz kwie 24, 2011 7:29 am

Marcin 75 napisałeś prawdę i tylko prawdę..Posiadam trzy VW T-3. Dwa Syncro i jeden camping.
Po co otwierać otwarte drzwi ? Jeśli na zachód to tylko T-3, a jeśli na wschód polecam Uaza (posiadałem 452).
Jeśli rozleci się silnik możesz na śmietniku kupić produkt VW, Skody kub Seata: 1.6 D, 1.6 TD, 1.7 D, 1.9 D, 1.9 TD i 1.9 TDI ( najlepiej 1 Z/90 KM). 2X4 na trasie pali około 7 litrów ropy, 4X4 max 9 litrów. W skrzyni 2x4 można zainstalować 100% blokadę z Syncro. Czego chcieć więcej ?
W Syncro mam koła 205/80 x 16 KUMHO - bardzo terenowe, dwie 100% blokady obu osi plus wyciągarkę. W terenie radzi sobie znakomicie. Myślę że dużo lepiej od Uaza 452. No i oczywiście auto jest na sprężynach, a nie na resorach jak wschodni ogórek.
Kilka lat temu byłem Uazem 469 na Kozackich Wertepach. Strach był wielki. Na starcie w Lesku zobaczyłem super wyprawowe Toyoty, Nissany, LR itd. Stres minął w pierwszej wiosce. Tam najczęściej spotykanym autem był Uaz 452 lub wojskowa ciężarówka 6x6.
Co się zepsuło na Kozackich ? Ano NIC. Ja mogę pojechać wszędzie każdym autem, ale przed wyprawą wiem że auto ( mam na myśli stare wynalazki) musi pomieszkać trochę " na kanale".
Czy VW T-3 objedzie Europę ? Nie wiem, ale kolega Michał z Warszawy w zeszłym roku T-3 Syncro odwiedził Afrykę (około 25000km). Co się zepsuło ? Wymienił turbinę po drodze (posiadał zapasową) i coś małego poprawiał po mechanikach. I tyle.
Na You tube jest pełno filmów o T-3. Mój ulubiony to: SWIMCRO. Zobaczcie Syncro w akcji !
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz kwie 24, 2011 8:55 am

wow, Babcia, dawno Cie nie bylo :)2
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz kwie 24, 2011 10:32 am

Albert
Porwał mnie świat terenowych busików, ale zatęskniłem ostatnio za starymi kumplami. :lol:
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » ndz maja 01, 2011 7:33 am

Widzę, że stary temat powrócił - to i ja wracam - z nowymi doświadczeniami :) Kolegę, który chciał kupić UAZa z wojska i nim jechać w trasę zapraszam do Muzeum Sprzętu Wojskowego w Mrągowie. Muzeum dostało jakiś czas temu prosto z wojska UAZa452 Autotopograf z przebiegiem 560 km. Samochód spędził już grubych kilkadziesiąt roboczogodzin na warsztacie (na szczęście własnym), w zeszłym tygodniu udało nam się go uruhomić, ale nadal boimy się nim odjechać 10 km od bazy - w kółko coś wychodzi.

Nie mówię, że to są złe samochody - ale co do pewnych rzeczy dobrze jest wyzbyć się złudzeń...
Pozdrawiam!
Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”