problem z rozrusznikiem
Moderator: Student
Re: problem z rozrusznikiem
25 km za kościerzyną w strone chojnic
dalszy ciąg sprawy...
wygląda na chwilą obecną tak że rozrusznik na krótko kręci ale z kluczyka słychać tylko tyknięcie, nie jestem pewny czy to przekaźnik czy gdzieś koło stacyjki.
Teraz co do wymiany stacyjka czy przekaźnik??
Druga sprawa to taka co tam zewrzeć albo jak żeby odpalić go bez stacyjki.
Rozrusznik z żuka jest
wygląda na chwilą obecną tak że rozrusznik na krótko kręci ale z kluczyka słychać tylko tyknięcie, nie jestem pewny czy to przekaźnik czy gdzieś koło stacyjki.
Teraz co do wymiany stacyjka czy przekaźnik??
Druga sprawa to taka co tam zewrzeć albo jak żeby odpalić go bez stacyjki.
Rozrusznik z żuka jest
- GikroV
-
Sprawdź stacyjkę - odepnij od niej kable i na krótko je zewrzyj, jeśli zakręci tzn że to stacyjka
(kabek plusowy ze stacyjki zetknąć z kablem który idzie od stacyjki do przekaźnika)
(kabek plusowy ze stacyjki zetknąć z kablem który idzie od stacyjki do przekaźnika)
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
poszukać przekaźnika i zewrzeć 30 z 87
przekaźnik pod maską jest z tym że styki nie opisane są
no to znajdź na przekaźniku plus, potem znajdź minus. Połącz plus po kolei do 2 pozostałych - na jednym z nich powinien się odezwać rozrusznik- A drugi to będzie przewód ze stacyjki
Z tym ze ten do rozrusznika też będzie się zachowywał jak minus więc rada głupia
A jaki masz ten przekaźnik starego typu metalową puszkę czy kostkę?
Z tym ze ten do rozrusznika też będzie się zachowywał jak minus więc rada głupia

A jaki masz ten przekaźnik starego typu metalową puszkę czy kostkę?
puszka czyli T-5170. Te co są dwa obok siebie olej, w jednym z pozostałych musisz mieć prąd a drugi idzie na rozrusznik
Taki przekaźnik masz
(po lewej 85 i 86 ,ten górny prawy styk to 87) ale możesz
zastąpić takim

z tym że 87a nie jest Ci potrzebny

(po lewej 85 i 86 ,ten górny prawy styk to 87) ale możesz
zastąpić takim

z tym że 87a nie jest Ci potrzebny
ten zielony od czego to, gdzie go szukać(kupić)??
od wszystkiego, to jest standardowy przekaźnik samochodowy dostaniesz go w każdym sklepie motoryzacyjnym http://www.ac.com.pl/pl/produkt/348/przekaznik-typ-540
A sprawdziłeś że to na 100% przekaźnik?
nie jeszcze nie, tam gdzie stoi nie ma netu ze sklepami też jest problem więc musze sprawdzić wszystko co się da za wczasu
-
-
Jaki masz rozrusznik starszego typu mniejszy czy nowszy większy.
Mniejszy łatwiej wyjąć a z większym są trochę problemy.
Inne są też szczotki i bendix.
Wydaje mi sie że masz wiekszy bo u mnie pod maską jest taki sam układ to trochę problem z wyjęciem ale jak się wyjmie to warto już wszystko porządnie zrobić.
Mniejszy łatwiej wyjąć a z większym są trochę problemy.
Inne są też szczotki i bendix.
Wydaje mi sie że masz wiekszy bo u mnie pod maską jest taki sam układ to trochę problem z wyjęciem ale jak się wyjmie to warto już wszystko porządnie zrobić.
Edgar z Gór.
rozrusznik od żuka jest, z wyjęciem nie ma problemu bo 2 śruby i wychodzi dołem, tylko że on kręci ale nie ze stacyjki
a nie odwrotnie?Edgarowski pisze:Jaki masz rozrusznik starszego typu mniejszy czy nowszy większy.
wydaje mi sie ze starszy jest ten wiekszy z wiekszym bendixem i przykrecanymi szczotkami a nowszy jest ten mniejszy z malym gownianym bendixem i lutowanymi szczotkami
ciąg dalszy opowieści...
auto odpaliło (na krótko bo ciemno, zimno i padało i nie chciało mi się w tych kablach grzebać), z tym że teraz nie dochodzi paliwo do gaźnika, spalił całą wachę jaka była w gaźniku i wszystko.
Teraz tak podczas wyciągania rozrusznika miałem wyjętą pompę paliwa, czy mogłem ją włożyć źle?? Ręczne podpompowywanie też nic nie daje...
druga rzecz to że miałem zakręcone paliwo przełącznikiem pod siedzeniem może to on jest winny
Paliwo w baku jest
auto odpaliło (na krótko bo ciemno, zimno i padało i nie chciało mi się w tych kablach grzebać), z tym że teraz nie dochodzi paliwo do gaźnika, spalił całą wachę jaka była w gaźniku i wszystko.
Teraz tak podczas wyciągania rozrusznika miałem wyjętą pompę paliwa, czy mogłem ją włożyć źle?? Ręczne podpompowywanie też nic nie daje...
druga rzecz to że miałem zakręcone paliwo przełącznikiem pod siedzeniem może to on jest winny
Paliwo w baku jest
sam sobie odpowiedziales 

chodzi mi głównie o pompę paliwa czy jest możliwość włożenie jej źle??
czy trzeba ją tam wsadzić i tyle??
- dmuchawiec
-
nie da się wsadzić źle ...majk999 pisze:chodzi mi głównie o pompę paliwa czy jest możliwość włożenie jej źle??
aczkolwiek wszystko mozna spier...

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- GikroV
-
Można nieszczelnie dokręcić przewody paliwowe przez co powietrze zamiast benzyny będzie zasysać.
Nie do końca wiem jak to z tą dźwignią co napędza pompę z wałka, ale chyba da się ją źle włożyć montując pompę.
Nie do końca wiem jak to z tą dźwignią co napędza pompę z wałka, ale chyba da się ją źle włożyć montując pompę.

....a po drugie dzwignia pompowania ręcznego powinna być ustawiona w dole /jak będzie w górze to pompa napędzana wałkiem rozrządu nie będzie pompować benzyny/
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
przewody nie były odkręcane, pompa była wyjęta w całości i za chwilę włożona, dźwignia od ręcznego pompowania ustawiona dobrze jest.
Kurek od przełączania baków wyciągany jest od spodu?? Z kabiny nie widziałem żadnego mocowania albo coś przeoczyłem
Kurek od przełączania baków wyciągany jest od spodu?? Z kabiny nie widziałem żadnego mocowania albo coś przeoczyłem
- dmuchawiec
-
ke?? dźwignia przełączania baków ma trzy położenia lewy bak - dźwignia w lewo, prawy bak - dźwignia w prawo (zgodnie ze strzałkami) i odłaczenie baków - dźwignia na wprostmajk999 pisze:przewody nie były odkręcane, pompa była wyjęta w całości i za chwilę włożona, dźwignia od ręcznego pompowania ustawiona dobrze jest.
masz dźwignie?
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- GikroV
-
Wyciągany jest od góry. Odkręcasz nakrętkę dźwigni, zdejmujesz dźwignie i blaszkę zakrywającą zawór (może być przyklejona farbą do podłogi)majk999 pisze:...Kurek od przełączania baków wyciągany jest od spodu?? Z kabiny nie widziałem żadnego mocowania albo coś przeoczyłem