Ile za UAZ-a
Moderator: Student
Re: Ile za UAZ-a
Albo odrobinę przesadzacie, albo ja mam jakiś dziwny egzemplarz, bo poza okolicami akumulatora traktowanymi od czasu do czasu kwasem to mi uaz nie zgnił od momentu kupna (a to 2008 był), nawet nadkole które jest wyjedzone, lekko poszpachlowane i co roku diagnosta goni żeby to chociaż taśmą zalepić bo nie powinien przepuścić 

UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
A gdzie ten egzemplarz parkuje?tarhim pisze:albo ja mam jakiś dziwny egzemplarz
... albo gnije ładnie pod farbą/szpachlą i za kilka lat okaże się, ze nie ma co zbierać 
Wiadomo, przesadzamy trochę... ale są stałe miejsca typu nadkola tył, podłoga, itp, wiecznie mokre i mające dobre warunki do rdzewienia

Wiadomo, przesadzamy trochę... ale są stałe miejsca typu nadkola tył, podłoga, itp, wiecznie mokre i mające dobre warunki do rdzewienia

- GikroV
-
gnije, oj gnije po cichu... a nie daj boże coby poprzedni właściciel wpadł na pomysł pianką poliuretanową lub silikonem uszczelnić to i tamto. Z prochu powstałeś w proch się obrócisz. Aktualnie ze znajomym demontujemy wartburga 353 kombi na remont, rokował na 5. Do momentu aż wkrętak z łba spadając przeszedł przez blachę na wylotTakayuki pisze:... albo gnije ładnie pod farbą/szpachlą i za kilka lat okaże się, ze nie ma co zbierać

Kilkanaście cm2 blachy brakuje, zjadło profile wzmacniające.

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
A pod blokiem.Adampio pisze:A gdzie ten egzemplarz parkuje?
No właśnie żaden poprzeni poza tym jednym co budował blaszaną budę na wierzchu nie wpadał na takie głupie pomysły i może dlatego nie ma gdzie gnić po cichu...GikroV pisze:gnije, oj gnije po cichu... a nie daj boże coby poprzedni właściciel wpadł na pomysł pianką poliuretanową lub silikonem uszczelnić to i tamto.Takayuki pisze:... albo gnije ładnie pod farbą/szpachlą i za kilka lat okaże się, ze nie ma co zbierać
A pod farbą nie ma, jak mi czasem odpęknie to pod spodem jest zdrowo.
Z istotnych punktów to mi się jeszcze przypomniało że buda dookoła jednego tylnego mocowania do ramy zgniła tak że go nie ma, ale tam też proces został zatrzymany. Także w porównaniu do samurajów rocznik 86 które miałem okazję widzieć to mój jest nówka nierdzewka

UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
-
A czy cortanin F lub E zatrzymuje korozje tak jak opisane na opakowaniu?? Stosował to ktoś szerzej i z jakim efektem
?

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
Nie zatrzymuje. Ćwiczone na malowaniu skrzyń wywrotek ciężarowych - skrobana i mazane/nie mazane cortaninem tak samo szybko rdzewiały.
Bo Cortanin to trzeba czymś pomalowac, inaczej sie wypulukuje
I było... skrobana/czyszczona rdza, na to cortanin i farba.
- tomaszb2
-
- Kontaktowanie:
Potwierdzam w/w sprawdzone w Wołdze, czyszczone malowane cortanin i farba podkładowa i farbą właściwa rdza wyszła i tak choć znów kupiłem cortanin...(może tym razem pomożeTakayuki pisze:I było... skrobana/czyszczona rdza, na to cortanin i farba.

Tomek
Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!!

-
-
Wracając do korozji w Uazie to w miedzy czasie miałem Troopera Longa 2,6 b zagazowanego i w nim buda się trzymała chyba był ocynk ale miał inne fochy - elektronika i został sprzedany ogólnie fajne autko.Później Suzuki Vitara 1,6, ją korozja kąsała że hej, zwłaszcza przednie błotniki i progi.Też poszła do ludzi.
Uaz jest cały czas juz 7 lat imimo, że czasem potrafi wk..ć zwłaszcza uruchamianie po dłuższym postoju ale jakoś to się cierpliwie znosi bo wiadomo co padło i można sobie z tym dac radę. W poprzednich autach komputery diagnistyka padało coś i kapota, części nie tanie a ze wszystkim serwis.
Kasy włożylem w Uaza nawet nie staram się wiedzieć ile mimo, że był w dobrym stanie i po kupnie dojechał do domu bez problemu, jednak jego urok potrafi to wynagrodzić a może to rodzaj swoistej szajby ale takich miłosników uazów jest więcej dlatego zaglądam na forum aby się czasem chwilach zwątpienia wesprzeć sie duchowo wsród innych doświadczonych fanów i posuchac ciekawych rad bo nie zamierzam sie go pozbywać.
Uaz jest cały czas juz 7 lat imimo, że czasem potrafi wk..ć zwłaszcza uruchamianie po dłuższym postoju ale jakoś to się cierpliwie znosi bo wiadomo co padło i można sobie z tym dac radę. W poprzednich autach komputery diagnistyka padało coś i kapota, części nie tanie a ze wszystkim serwis.
Kasy włożylem w Uaza nawet nie staram się wiedzieć ile mimo, że był w dobrym stanie i po kupnie dojechał do domu bez problemu, jednak jego urok potrafi to wynagrodzić a może to rodzaj swoistej szajby ale takich miłosników uazów jest więcej dlatego zaglądam na forum aby się czasem chwilach zwątpienia wesprzeć sie duchowo wsród innych doświadczonych fanów i posuchac ciekawych rad bo nie zamierzam sie go pozbywać.
Edgar z Gór.
Ja zrobiłem kapitalke nadwozia (kosztowała duzo kasy i czasu) w 2002 roku, od tamtego czasu nic nie koroduje. Ale auto nie jezdzi jesienią i zima i stoi w mocno przewiewnym garazu. Jedyne miejsce które skorodowało, to te gdzie blacha była fizycznie uszkodzona.Adampio pisze:A gdzie ten egzemplarz parkuje?tarhim pisze:albo ja mam jakiś dziwny egzemplarz
Równolegle miałem Hyundaia Pony. Auto w wieku 14 let było skorodowane gorzej niż uaz. Zrobiłem kapitalke nadwozia także w nim, kosztowało to mnóstwo kasy, ale miałem do tego auta sentyment. Remont był zrobiony swietnie, na nowych blachach, malowanie, zabezpieczanie, wszystko w dobrym warsztacie. Neistety po 4 latach od remontu auto bylo ponownie tak skorodowane ze poszło juz na złom.
Jest jedno ale: Hyundai parkwoał od nowosci do swego kocna pod chmurką i jezdził codziennie, w deszcz , snieg, najgorsze zawieje i deszcze.
A UAZ jezdzi praktycznei tylko wiosna lato, parkuje w przewiewnym garazu, a w zime odpalany jest raz na 3 tygodnie żeby sobie pochodził i sie przesmarował.
Stąd wynika, ze auta rdzewieją adekwatnei do tego gdzie sie je trzyma, jak i ile jezdzi.
- tomaszb2
-
- Kontaktowanie:
Fakty jest znany "solanki" na drogach robią swoje... 

Tomek

no niestety, połączenie: wilgoc + sól + kiepska blacha (jak widac nie tylko UAZA) jest zabójcze dla auta... w polskich warunkach rdzewieja tez Mercedesy, nawet bardzo droga E Klasse W210 czy W211 tez rdzewieje! to co tu mowic o uazie za pare tys zł?
Era dobrego mercedesa skończyła się wraz z modelem 123

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
A ja mam 14 letniego (rocznik 1998) Poloneza, stojącego pod chmurką od nowości, któremu co roku na jesieni robię pełne zabezpieczenie antykorozyjne. Co prawda robi to autko obecnie tylko około 5000km rocznie ale jakoś rdzy nie widać, a co roku na diagnostyce mam od diagnosty pytanie czy aby Poldi nie jest już na sprzedaż
Natomiast podobnie traktowany UAZ zaczynał rdzewieć jak sie tylko od niego odwróciłem plecami

Natomiast podobnie traktowany UAZ zaczynał rdzewieć jak sie tylko od niego odwróciłem plecami

tak dla pocieszenia co niektorych,to dodam ze ja na uaza jednego,potem drugiego i trzeciego na czesci wydalem przez 7 lat ok.40 kilo zlotych.jak na terenowke to nie jest wiele,a wydatki rozlozone na lata
same wyciagarki byly drozsze niz uazy,ktore zakupilem.offroad to sztuka wyrzucania pieniedzy w bloto i nie wazne jakim autem sie jezdzi.studnia bez dna....

- fritzmax
- jestem tu nowy...
Wiem, nie w temacie i w ogóle, ale jako bierny miłośnik UAZ'a patrzę sobie na allegro i widzę takie o to dwa przykłady:
http://moto.allegro.pl/uaz-469b-rok-198 ... 71687.html
Po kapitalnym remoncie??? Kiedyś to mógł być ładny oryginał, ale te progi, nadkola, szmaty zamiast gum wycieraczek i szperacz jak z amerykańskich filmów. Jak można?
http://moto.allegro.pl/uaz-469b-1978-99 ... 71108.html
Dla porównania. Piękny. Debata była wcześniej ile dać za UAZ'a. Do tego drugiego bym dołożył, a pierwszego nie chciałbym za darmo.
http://moto.allegro.pl/uaz-469b-rok-198 ... 71687.html
Po kapitalnym remoncie??? Kiedyś to mógł być ładny oryginał, ale te progi, nadkola, szmaty zamiast gum wycieraczek i szperacz jak z amerykańskich filmów. Jak można?
http://moto.allegro.pl/uaz-469b-1978-99 ... 71108.html
Dla porównania. Piękny. Debata była wcześniej ile dać za UAZ'a. Do tego drugiego bym dołożył, a pierwszego nie chciałbym za darmo.
- dmuchawiec
-
taaaa pomnikowo pięknyfritzmax pisze: http://moto.allegro.pl/uaz-469b-1978-99 ... 71108.html

szczególnie pięknie zrobione nadkola i ta kabloteka pod maską, elektrozawór beznynowy też pięęęęknie podłączony
a kabli WN to już dłuższych nie było w gieesie

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- apede
-
- Kontaktowanie:
To nie jest zamiastfritzmax pisze:szmaty zamiast gum wycieraczek

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- fritzmax
- jestem tu nowy...
eee za bardzo zboczeni jesteście. Dobre jest 

-
-
Uaz odpalony po zimie najpierw benzynka póżniej gaz i zapalił od kopa.Warunek suchy przewiewny garaż, wyjęty akumulator co jakis czas pokrecenie korbą aby w silniku bebechy poruszać.Wczesniej nie było czasu bo trzeba firmy pilnować.W tym tygodniu do mechanika na smarowanie wymiana oleju i filtra ogólny przegląd , przegląd techniczny chyba 160 zł i opłata w Warcie 320 zł co + nw, ale czego się nie zrobi z miłości do Uaza.
Edgar z Gór.
ja robiąc remont budy w uazie podbiłem całą konstrukcję profilem 40x40 (lift i wzmocnienie) a progi oryginalne wyciąłem jak do podcinki i zrobiłem je z kombinacji profil + ceownik.W słupki przednie wpuściłem profile i dospawałem je do progów.( plus wiadomo reperaturki tył, trochę podłogi itp) Wagowo za dużo to nie dodało, ale poszycia teraz mogą se gnić a buda się nie pozapada. Jak w starym amerykańcu.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Hardcore.. kolejne 30 lat wytrzymabobbik pisze:profil + ceownik.W słupki przednie wpuściłem profile i dospawałem je do progów.( plus wiadomo reperaturki tył, trochę podłogi itp) Wagowo za dużo to nie dodało, ale poszycia teraz mogą se gnić a buda się nie pozapada. Jak w starym amerykańcu.

Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.