generator wodoru a UAZ

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
kijeczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: generator wodoru a UAZ

Post autor: kijeczek » sob lut 18, 2012 12:41 pm

tak jak powiedziałem zrobię sfotografuję przedstawię wyniki i osiągi i fantazja stanie się ułudą albo rzeczywistością wtedy niedowiarkom też powiemy jak zrobić hehe
co do przeglądów tu nie ma ingerencji w silnik podpina się tylko tak jak gaz do filtra więc można szybko odłączyć :) albo jeszcze inaczej zrobić ...

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » sob lut 18, 2012 12:51 pm

lepiej przepij te pieniądze...

Litr wody starczający na 1000km :)21
Samochód osobowy spalający ok 5kg paliwa na 100km jadąc średnio 50km/h zużywa do tego 73.5kG powietrza. To jest ok 56000 litrów powietrza!! W tym czasie twój generator wyprodukuje 240l mieszaniny HHO, co stanowi mniej niż 0.5% dodatku. Jeżeli twierdzisz że to 0.5% ma dać wymierną korzyść to chyba oszalałeś. Całe to wyliczenie nie uwzględnia energii potrzebnej do zasilania generatora. Zdaje się, że to ma jakieś 300W :) Bilans będzie ujemny ale baw się dobrze :)21
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » sob lut 18, 2012 1:11 pm

Daj spoko.. niech rzezbi :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » sob lut 18, 2012 5:15 pm

Na "Elektrodzie" toczył sie o to ostry spór, są tam podane dokładne wyliczenia fizyków,chemików,elektryków itp.

Przypomina mi to historię o zakładaniu silnika elektrycznego w rowerze i zasilaniu go prądem z dynama :)21

Jedyny znany mi silnik na wodę skonstruował Potapov ale to już inna historia bo tam chodziło o jakieś wykorzystanie ruchu wirowego cząsteczek wody cycuś i był to silnik molekularny cokolwiek to znaczy :)21
W160
PajeroLong SS

kex_

Post autor: kex_ » ndz lut 19, 2012 1:07 pm

Napisałem do 2 gości sprzedających generator HHO kilka zapytań z instalacją 2 tygodnie temu, w czwartek wysłałem do kolejnych, odpowiedzi od nikogo nie dostałem.
Pytania:
1. Jak biorąc pod uwagę zasady termodynamiki energia wytworzona ze spalenia wodoru może być większa niż energia zużyta na produkcję?
2. W jaki dokładnie sposób wtłoczenie do układu dolotowego pary wodnej ma wpłynąć na zmniejszenie spalania paliwa?
3. Napisane jest że litr wody destylowanej wystarczy na przejechanie 1000km. Zbiorniki na wodę mają pojemność ok 1-5 litrów. Generatory produkują z tego 1-8 litrów HHO na minutę. Jak to dokładnie możliwe? Nawet biorąc pod uwagę, że gaz ma większą objętość jakoś mi ta ilość w liczeniu nie pasuje.

Wyszło mi, że jadąc 10 godzin z prędkością 100km/h (non stop, stała prędkość) po przejechaniu 1000km z 1 litra wody destylowanej powstanie 1200 litrów HHO(?) :o

Chyba trochę przegiąłem z pytaniami, że nikt mi nie odpisał :)21 względnie jeszcze specjaliści robią wykresy żeby mi odpisać :)21
na razie plaskacz, szukanie 4x4 w toku..

Awatar użytkownika
kijeczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kijeczek » ndz lut 19, 2012 8:35 pm

ja Ci odpiszę jak zrobię i przetestuję i zobaczę co to za magia a może działa wtedy placebo i mniej pali heheh

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » ndz lut 19, 2012 10:12 pm

A ja wtrącę trochę inny punkt patrzenia na sensowność takiego przedsięwzięcia:

Czytałem w necie o HHO oraz pochodnych systemów (łącznie z tym jak zrobić palnik gazowy z prądu i wody) ale jeśli o samochody i ograniczanie zużycia paliwa o te kilka w porywach kilkanaście procent - okej, z tym że to jest dla aktualnych silników dobrze wykonanych gdzie straty energii są stosunkowo niewielkie. Podejrzewam że dawka wodoru musi być proporcjonalna do ilości paliwa oraz odpowiednia ilość powietrza - do tego jeszcze jakaś para... na moje oko tego nie idzie zgrać z uazowym silnikiem gdzie przy ruszaniu pod górkę z obciążeniem spalanie chwilowe skacze pewnie do 40 litrów, w terenie już wgl. Chyba byś musiał kompa zainstalować :wink:

Ale jeśli jesteś fizyk doświadczalny to ja trzymam za Ciebie kciuki zwłaszcza że masz dużo miejsca w ogórku na stworzenie mega generatora 8)

p.s. zrób od razu jakąś wydajną wentylacje grawitacyjną... jak sie coś ulotni to nieśle pier***nie :)21
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

uazevo1

Post autor: uazevo1 » pn lut 20, 2012 9:28 pm

A jeśli chodzi o silnik wysokoprężny, gdzie pompa wtryskowa ma bezapelacyjnie ustaloną i odmierzaną dawke na każdy cylinder tzw dawka nominalna i po dodaniu gazu ilośc paliwa wzrasta to jakim cudem obecnośc wodoru miała by ograniczac mechanicznie ustalaną porcje paliwa ??

swego czasu były modne magetyzery :)21 które pozwalały oszczedzac kilkadziesiąt procent zużycia paliwa gdyby połonczyc ze sobą wszystkie te pseudopatenty samochody musiały by zacząc produkowac paliwo Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników tego typu wynalazków
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem

Awatar użytkownika
kijeczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kijeczek » pn lut 20, 2012 10:01 pm

podpinasz to do kolektora ssącego oszukujesz komputer w taki sposób jak robią to instalacje LPG i jest mniej powietrza i w to miejsce wchodzi wodór który jest gazem palnym czyli naciskasz mniej gazu i spalanie maleje teoretyczne

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » pn lut 20, 2012 10:07 pm

To jest montowane w dolocie (kolektor ssący). Rzekoma oszczedność w paliwie ma się objawiać poprzez mniejsze dawkowanie pedałem gazu w związku ze zwiększoną kalorycznością mieszanki powietrza+HHO+ON.
Działajcie Pany :wink:

edit. kijeczek wyprzedziłeś mnie :)21
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » wt lut 21, 2012 10:52 am

to lepiej sobie chiptuning zrobić :D mocy więcej to też bedzięsz mniej gazu dawał. Za tą kasę, którą wydasz na generator (kutwa co za nazwa swoją drogą :D :D - GENERATOR - biturbotriquatro) wstaw sobie czujnnik położenia wału, uniwersalny komputer na monowtrysk i wtryskiwacz :D I jeszcze pewnie na sonde lambda starczy :D dodatkowo UAZ ma niski stopień sprężania to można by mu jeszcze turbosprezarke wstawić - a to dopiero będziesz miał upragniony wzrost sprawności ;)

A liczył ktoś jakie oszczędności bedą jakby dolewać mieszany z benzyną etanol wlasnej produkcji? :) Można to np. zmieszać z 80%alko i 20% benzyny?

Zakładając, że się ma porządną instalację do destylacji to z czego najtaniej go zrobić? :)

Awatar użytkownika
kijeczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kijeczek » wt lut 21, 2012 11:19 am

ja mam LPG i nie mieszałem nigdy benzyny z bimbrem bo go szkoda, a najszybciej go zrobić z cukru kupujesz cukier drożdże potem zacier stoi 3 do 4 dni puszczasz i kapie 86 - 92% zależy jak masz sprzęt.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » wt lut 21, 2012 11:46 am

losiek pisze: wstaw sobie czujnnik położenia wału, uniwersalny komputer na monowtrysk i wtryskiwacz :D I jeszcze pewnie na sonde lambda starczy :D
wystarczy w podstawę aparatu uaza wmontować aparat starego golfa czy passata z czujnikiem halla. Ja noszę się z zamiarem monowtrysku już 3 lata- póki co graty leżą ale nie ma czasu.Za to Uaz eksploatowany cały czas na ssaniu (odpalany tylko po to by wciągać różne żużle na warsztat) zawala sobie co rusz świece na czarno.

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt lut 21, 2012 11:51 am

kijeczek pisze:ja mam LPG i nie mieszałem nigdy benzyny z bimbrem bo go szkoda, a najszybciej go zrobić z cukru kupujesz cukier drożdże potem zacier stoi 3 do 4 dni puszczasz i kapie 86 - 92% zależy jak masz sprzęt.
Aha :)21 Tylko że do zrobienia 1l etanolu potrzeba 1,7 kg cukru. Dodając pozostałe koszty ( drożdże, destylacja zacieru ) wychodzi ponad 6 zł/l i dostajemy paliwo o wartości opałowej mniejszej od benzyny :wink:
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
kijeczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kijeczek » wt lut 21, 2012 12:13 pm

dlatego ja nie mieszam i nie dodaje bo znam inne "pojazdy" którym wartość opałowa rozcieńczonego do 60% w zupełności wystarcza i na 2 dzień świec nie zalewa i nie są czarne ;) a z cukru najszybciej i smacznie nie koniecznie najtaniej

EDEK:):):):)

Post autor: EDEK:):):):) » wt lut 21, 2012 6:33 pm

Jakby oktan korektor przestawić to może na takim komponencie bioetanolowym z dodatkiem benzyny auto by szło rozgrzane.Koszty uzyskania surowego spirytusu domowej roboty ( nie do spożycia ) z odpadów ziemniaczanych ( tu ukłon do rolników ) ewentualnie z żyta + półprodukty + energia do wytworzenia i procentowy udział benzyny odpowiedziałyby na pytanie o czasochłonnosć i sens takiej zabawy.Ewentualnie kupować surowy półprodukt czyli spirytus gorzelniany ( uwaga smród niesamowity ) filtrować i mieszać z benzyną.Rozgrzanie auta na prawym zbiorniku i wtedy przełączyć na drugi z mieszanką.Zapraszam do dyskusji. :roll: :roll: 8)
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt lut 21, 2012 7:51 pm

Pytanie teoretyczne: czy spirytus gorzelniany jest z akcyzą ? Bo zaraz się okaże że jakieś koncesje trzeba mieć i pozwolenia od gminy/ochrony środ/urzędu celnego srele morele...

Co do zużywania energii to trzeba do tego używać ekologicznej - odnawialnej - darmowej... czyli pompę ciepła, solary itp w tą stronę iść (to do produkcji paliwa nie generowania wodoru) fakt koszta mogłyby być spore... inwestycja długoterminowa, kłopotliwa obsługa ale zapewne w końcu by się zwróciło.

Z innej strony jeśli Polska ma się zbliżyć cenowo do reszty europy to może sie okazać że teraz produkcja jest nieopłacalna w stosunku do ceny klasycznego paliwa... jednak w przyszłości, jak to wyliczyliście koszt wyprodukowania litra ponad 6 zł - będzie akceptowalny ponieważ ceny paliw skoczą bardzo w górę :roll:

edit: czy przypadkiem Brazylia nie jeździ masowo na etanolu od iluś tam lat ?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Post autor: EDEK:):):):) » wt lut 21, 2012 8:00 pm

Pytanie jest godne a mianowicie podobno w/g ustawy na własny użytek można ogarnąc ok.1000 l. ( czy do 1000l.) jakoś tak :-? :-? .Firmy/gosp.agroturystyczne np/podobno tłoczą śliwowicę i jest git :)21 :)21

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » wt lut 21, 2012 11:46 pm

Ja sie nie pytam co jest legalne a co nie :D to można sie później zastanowić. Do jazdy po lesie nikt mi nie bedzie w bak zaglądał, a na benzynie duzo lepiej sie smiga niż na lpg w terenie (co zresztą każdy UAZowiec wie).

Załóżmy, że mam w instalacje do robienia spiritu, która pozwala uzyskać spiryt w miare czysty (chyba koło 95% a może i więcej). Wie ktoś z czego najtaniej wyjdzie to zrobić i jakie to będą koszty za litr?

Post autor: EDEK:):):):) » śr lut 22, 2012 6:26 pm

Forum gorzelników polskich się kłania :wink: .... od nich wiedzę czerpię :)21 :)21

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » czw lut 23, 2012 10:08 pm

To jest coorva paliwo, a nie jakieś hoho.
http://www.youtube.com/watch?v=HIx4ZwQg ... wQ&lf=plcp
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » sob lut 25, 2012 1:15 am

Drzyjta łacha.. A znam gościa co na HOLZGAZIE kupę lat jeździł, a teraz ma generator HHO i z trocin, śmieci,plastyków to prundem robi, ciśnie w butle acetylenowe no i passatem śmiga aż miło .. :)21 Nobla dawno powinien dostać . Kiedyś o nim film nakręcę .. :)21
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Post autor: EDEK:):):):) » sob lut 25, 2012 9:44 am

Być może ale czy stosunek zużytej energi do gotowego produktu jest dodatni :wink: :wink: ( nie liczę tu pracy własnej bo tą trudno wycenić ) Nie do przecenienia jest jego dbałośc o środowisko i recycling odpadów można by rzec przydomowych :)2 .Jednak jaki jest nakład na zużycie energii elektrycznej wszystkich urządzeń do wytworu tego paliwa :wink: :wink: .Opisz choć w zarysie jak to robi 8) 8)

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » sob lut 25, 2012 9:57 am

Miał drzewno- śmieciowy wstępnie rozdrobniony traktuje wysokim napięciem, jak w hucie, w metodzie elektrodowej. Twierdzi, że między elektrodami wytwarza plazmę. Wszystko z bani wędruje do butli sprężania wstępnego [kilkaset litrów], później z pomocą także samoróby-sprężarki z siłownika hedra bizona ciśnie w butle pod podłogą paska. Gość mieszka między Lubinem a Chocianowem, przy trasie na Zgorzelec.
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Post autor: EDEK:):):):) » sob lut 25, 2012 12:27 pm

Czyli mówiąc krótko - holzgas plus sprężarka i w butlę.Pomysłowośc jak najbardziej tylko mam nadzieje iż bardzo wysoka temperatura neutralizuje wszystkie toksyczne gazy wynikłe ze spalenia ,,śmieci " innych niż drewniane wrzucane do kotła :wink: .Czym oczyszcza ww gaz przed sprężeniem 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”