Rozmiar Torx'a do mostów
Moderator: Student
Dobrze gada! tak jest.Jagoda pisze: Tam jest kwadrat, o ile dobrze pamiętam, to coś ok 11mm, dokładnie taki sam jak do sprzęgiełek w przodzie, a jest tam osiem kątów, bo są to dwa kwadraty przekręcone względem siebie o 45st.
Mam nawet 2 orginalne ruskie klucze do tego

Po prostu kwadrat 11mm (czasami wchodzi dosyc ciasno jak poprzedni wlasciciel odkrecal np. śróbokrętem, albo torxem

Mozna go sobie dorobic zanabywając w skladzie metali pręt kwadratowy o boku 11mm - wygiąć, obszlifować, hartować nie trzeba.
Alternatywą do "dwukwadraru" jest ampul 11mm - i takie korki są barziej wytrzymałe (więcej materiału działa na ścięcie) i łatwiej dostępne są klucze.
A klamka od drzwi u mnie pasowala tylko do korka wlewowego skrzyni biegów - więc zamieniłem go na dwukwadrat.
U siebie dałem 6-kąty na korki spustowe (łatwiej się je oczyszcza z syfu i są wytrzymalsze , a dwukwatrat na wlewowe (bo byly bardziej zużyte a to mniej odpowiedzialne stanowisko)
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
Mowisz nie trzeba hartowacMajkello pisze: Dobrze gada! tak jest.
Mam nawet 2 orginalne ruskie klucze do tego
Po prostu kwadrat 11mm (czasami wchodzi dosyc ciasno jak poprzedni wlasciciel odkrecal np. śróbokrętem, albo torxem)
Mozna go sobie dorobic zanabywając w skladzie metali pręt kwadratowy o boku 11mm - wygiąć, obszlifować, hartować nie trzeba.

Materiał nie koniecznie kosmiczny. Jak kupujesz w sklepie z zelastwem material na klin to material jest zahartowany? Ja tam tego nie wiem, ale klin sciac to nie taka prosta sprawa jak wszystko poprawnie zmontowane i eksploatowane przy obciazeniach przewidzianych przez konstruktora. Zawsze mocarz sie znajdzie co zetnie ten klin, ale mysle ze nie tylko klin ulegnie zniszczeniu tylko polowa mechanizmu.