czy ma ma ktoś hydrał..?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » ndz paź 02, 2005 3:48 pm

temat Auta L80 juz był wałkowany ale mysl techniczna jest bardzo rozwinieta nie koniecznie mysl bezpiecznego uzytkowania :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

darek4x4

Post autor: darek4x4 » ndz paź 02, 2005 4:47 pm

Panowie wszyscy poszukujemy lepszych rozwiazań jedni posiadają WYOBRAŹNIE TECHNICZNĄ inni fantastyczna tych dwóch dziedzin nieda się połączyć :cry: .
Takie wynalazki można budować :D nawet jeździć sobie po polu za stodołą i troszke dalej aby zycie mogło natchnonego konstruktora sprowadzić na ziemie :)18 .
ja to mam szczęście

darek4x4

Post autor: darek4x4 » ndz paź 02, 2005 4:59 pm

Temat zastosowania samego sterowania hydraulicznego do kół przednich lub tylnych tak ale do pomyknia po skałch i przeprawówkach obserwowanych.
Takie rozwiązanie nie daje wystarczajacej precyzji do jazdy na wprost za to umożliwia szybkie skręcanie i oddziaływanie na koła dużymi siłami.
Ktoś zbudował pojazd z gasienicą w środku odniusł sukces
1 ukończył dzieło :)2
2 jeździło i działało :)2
ja uwazam ze miał przy tym naprawde dużo frajdy :)2 :D bo poto go budował !!
ja to mam szczęście

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz paź 02, 2005 7:48 pm

wieprzowina pisze:
vandall1 pisze:Taki pojazd nie ma prawa mieć wypadku z przyczyn technicznych.
A z jakich? Chłopie o czym Ty mówisz?
Zle mnie zrozumiałeś...Piszę tu o tym,że kazdy pojazd zmotany "poza przepisowo" musi być wszechstronnie przetestowany tak,aby do minimum sprowadzić niebezpieczeństwo wypadku z przyczyn technicznych.Tzn jak zmotasz i masz z tego powodu wypadek-to przerąbane.
L80 stosuje rozwiazania niebezpieczne-była juz o tym mowa i nie ma sensu międlić dalej tematu.
Nie jest to nic nowego-historia zna wiele przykładów "wynalazców"którzy pożegnali się z życiem przez swoją "fantazję".Dlatego:za stodołę najpierw!
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

JarekS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JarekS » ndz paź 02, 2005 7:51 pm

wracając do Sandersa
potwierdzam że orbitrol mają traktory co jadą 50 km/h. Warto zauważyć że jak ciągnie dzieścia ton na dwóch przyczepach i padłby orbotrol to byłyby jaja - a jednak większośc producentów je tak wyposaże wieć sie sprawdzają. Co do większych prędkości - podejrzewam że Fastruck firmy JCB ma tak samo - a te zapieprzają zdrowo - ale to trzebaby sprawdzić.
Nie żebym zalecał czy pochwalał - tylko dla zobrazowania że ktoś to robi.
Warto podkreślić jeszcze że firmy te robią to profesjonalnie, po badaniach, próbach itp.; samoróbki bywają różne i też wolałbym żeby po drogach jeździły auta w pełni sprawne.

Co do tego co pisze Gazfan i jeździe raka (np przód i tył lewo) - ma to większość nowych samobieżnych ładowaczy rolniczych - wiecie takie niskie cóś z długimi widłami czy łyżką. Jak się tym bawiłem - po prostu bajka. Nie da się na wprost czy do tyły to dajesz na skos. Tylko że tu faktyczie prędości niewielkie

Awatar użytkownika
DamianKrosno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: DamianKrosno » pn paź 03, 2005 11:31 pm

Porządne wspomaganie działa tak lekko jak orbitrol. Skoro ktoś to czce montować na przód to myśli że prościej niż zabawa z montarzem sektora. Nie zawsze jest prosto bo sam się nieźle nadumałem żeby ze wszystkim się pomieścić. Remontując układ listwowy ze wspomaganiem (do busa) przyjżałem się dokładnie jego zasadzie działania i nasuneła mi się myśl którą bez wahania bym wypróbował u siebie. Trzeba by było kupić układ listwowy np. z transita rozmontować i odciąć boczne odlewy w których pracowała listwa. Wykorzystujemy element począwszy od wejścia (wieloklin-do kierownicy) Kończąc na zębadce napędzającą kiedyś listwę. Tą część montujemy w dowolnym samochodzie między kierownicą a orginalną przekładnią. Do drążka kierowniczego montujemy dowolny siłownik dwustronnego działania o średnicy zbliżonej do tej z układu listwowego (podobnie jak amortyzator skrętu). Łączymy wszystko z pompą i zbiornikiem.

Zalety:
*Stara przekładnia zostaje na miejscu wraz z wąsem i wszystkimi drążkami.
*Zawszę jest sztywne mechaniczne połączenie między kierownicą a kołami.
*Praktycznie nie można od spodu zorientować że jest wspomaganie.
*Siły działające na obudowę naszego elementu są znikome gdyż korpus służy jedynie jako prowadzenie sterowania przepływem oleju.
*Jeżeli się poduma można wykożystać siłownik z listwy(dość proste)
*Mamy wspomaganie :lol:
*Poruwnywalna cena z sektorem.
Wady:
*Trzeba mondrze połączyć dolny wychodzący wałwk z orginalną przekładnią. Ta którą ja rozbierałem (aerostar) miała prosty ząb i nie było by problemów aby zeszlifować jeden ząb i dorobić połączenie.

Cięcie drążka i wstawienie czegoś takiego według mnie jest bezpieczne poza tym słyszałem że niekturzy montują mechanizmy różnicowe od 126p w tym miejscu celem odwrucenia kierunku kręcenia (jak potrzeba). Oczywiście jak jest miejsce nie wiem czy jest sęs się bawiś w taką zmotę, ale ja mam na Uazie nadwozie Nissana i długi sześcio cylindrowy silnik BMW więc miałem niezłe cyrki z drążkami. Osobiście orbitrola w ruchu publicznym bym się nie odważył użyć.

Pozdr.
Trochę przedłużony Uaz, kawałek skróconego Nissana i motorek BMW 2.4 TD ]:-]

sanders

Post autor: sanders » czw paź 06, 2005 9:48 pm

witam
dziekuje za wszystkie odpowiedzi . zgadzam sie że taki układ jak wymyśliłem nadawał sie tylko poza "stodołe", nie na droge do wiecej by złego dokonał niż dobrego (szkoda swojego i cudzego zdrowia i życia)
taki układ widziałem na filmiku amerykańskim , wiec chciałem sie zorjetować wczym żecz .(tylko ze amerykanie mają wciul kasy a ja :lol: :lol: :lol: tylko pomysł .To jest taka mała ruznica )
pozdrawiam dziekuje za wszystkie odpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”