UAZ głowica

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » śr gru 28, 2005 8:43 pm

przypomniałem sobie opowieść kierowcy z mojej firmy ;napierd....... passat 2,0 nie trzyma obrotów, gaśnie....... ogólnie nie idzie jechać,pierwszy po drodze serwis.....laptop,młodzi gniewni przy laptopie,ooooooo panie przepływomierz padł.......(powietrza),zara bedzie zrobione!magazyn części,nowa część,montaż i ..................cholera co jest?dalej miesza?,laptop,złacze diagnostyczne i ................no co?dalej pokazuje niesprawny przepływomierz !! .....to sie zaczelo....konsylium liczyło z sześciu mechaniorów,skrobią się po głowach.....w końcu wołają "pana Józka"(w berecie z brudną szmatką wylazł z kanału),pan Józek pozaglądał pomacał poruszał.......i ze stoickim spokojem rzekł:dokręć no opaskę na filtrze powietrza....... :)2 :wink:
gg9363735 potrafię odbudować każdego uaza na podstawie kodu DNA

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr gru 28, 2005 8:46 pm

Gazon pisze: Land Rovery jest kilka no ich tu silno nie katuja zaliczaja sie do prestizowych aut , i malo ich sie sprowadza clo 1,5 euro od cm3 .
miewasz je na warsztacie?
#noichuj

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » śr gru 28, 2005 8:47 pm

faziuaz pisze: co ci się podoba ?? to że mam własne zdanie :o ,czy że non stop się zkimś kłócę :wink:

To ze sie klucisz to jest wynik tego ze masz wlasne zdanie, no mi sie podoba twoja robota z blacha widac ze mozesz duzo zrobic :)2 :)2
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,

Awatar użytkownika
Gazon

Post autor: Gazon » śr gru 28, 2005 9:16 pm

czesław&jarząbek pisze: miewasz je na warsztacie?
Land Rover Ferlander byl u mnie na glowice byla peknieta wymienialem na nowa silnik 1.8 . W moim miescie jest jeszcze Defender na gwarancji i jest serwisowany w Rostowie nad Donem ok 400km.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw gru 29, 2005 10:49 am

Gazon pisze:
faziuaz pisze:założyłem wiele głowic bez szlifowania (po weryfikacji!)aluminiowych i wszystkie spełniały swoje zadanie !! gwarancja jakości to nie szlifowanie,a weryfikacja,która pozwala na wykrycie nawet niewidocznych na pierwszy rzut oka niedomagań :)2

Fazi musi ze auta do ktorych zakladales te glowice nie byly zbyt drogie delikatnie mowiac . Jak bys mial warsztat i byl pracujacym szefem to napewno bys popotrzyl na ten temat innaczej. Tu na Kalkazie jak spaprasz robote i wlasciciel da mozliwosc poprawki to mozesz liczyc ze masz szczescie , a norma jest to ze spaprany samochod jest twoj . Ja narazie mam swoj i klijentowskich samochodow nie zbieram a znam mechanikow co sprzedawali domy bo sie tylko pomylili . I tak szlifowac czy nie kazdy sam ocenia no tylko cena bledu moze byc rozna.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Tylko jak te zasady wprowadzić u nas ??

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 11:52 am

KUbutek pisze:
Gazon pisze:
faziuaz pisze:założyłem wiele głowic bez szlifowania (po weryfikacji!)aluminiowych i wszystkie spełniały swoje zadanie !! gwarancja jakości to nie szlifowanie,a weryfikacja,która pozwala na wykrycie nawet niewidocznych na pierwszy rzut oka niedomagań :)2

Fazi musi ze auta do ktorych zakladales te glowice nie byly zbyt drogie delikatnie mowiac . Jak bys mial warsztat i byl pracujacym szefem to napewno bys popotrzyl na ten temat innaczej. Tu na Kalkazie jak spaprasz robote i wlasciciel da mozliwosc poprawki to mozesz liczyc ze masz szczescie , a norma jest to ze spaprany samochod jest twoj . Ja narazie mam swoj i klijentowskich samochodow nie zbieram a znam mechanikow co sprzedawali domy bo sie tylko pomylili . I tak szlifowac czy nie kazdy sam ocenia no tylko cena bledu moze byc rozna.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Tylko jak te zasady wprowadzić u nas ??
Zbierz odpowiednią ilość podpisów pod projektem zmiany ustawy i wal na Wiejską. Możesz też poprosić o taką inicjatywę Prezydenta RP, Ministra, marszałka Sejmu lub komisję Sejmową.....do dzieła chłopaku...mój podpis już masz:):):)
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw gru 29, 2005 12:15 pm

To nie o to chodzi tego nie zrobi żadna ustawa czy przepis .
Zakładam że u Gazona do mechanika chodzi się z kałachem lub inną broną palną :lol:
U nas mechanicy żyją jeszcze w przekonaniu że to klient powinien ich całować po nogach że łaskawie ma czas dla klienta. Zwłaszcza że teraz nawieźli tego szrotu z zachodu i do mechanik jest teraz kolejka jak do lekarza specjalisty :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 12:19 pm

KUbutek pisze:To nie o to chodzi tego nie zrobi żadna ustawa czy przepis .
Zakładam że u Gazona do mechanika chodzi się z kałachem lub inną broną palną :lol:
U nas mechanicy żyją jeszcze w przekonaniu że to klient powinien ich całować po nogach że łaskawie ma czas dla klienta. Zwłaszcza że teraz nawieźli tego szrotu z zachodu i do mechanik jest teraz kolejka jak do lekarza specjalisty :lol: :lol:
Oj chłopaku trafiłeś w bardzo czuły punkt:(:( Tu w Szczecinie to największa bolączka:(:(:( Każdy zapytany o naprawę UAZ'a mówi "a spier.... pan z tym":(:(:( I wraca do "rasowania" świeżutkiej przewalanki typu Golf II, III czy Opel kadet:(:(:( :evil:

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw gru 29, 2005 12:20 pm

Bo ja mam takie szczęście że jak ma coś się zepsuć to tylko zimą no bo po co latem. :lol:

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw gru 29, 2005 12:24 pm

Bartmann pisze:
Oj chłopaku trafiłeś w bardzo czuły punkt:(:( Tu w Szczecinie to największa bolączka:(:(:( Każdy zapytany o naprawę UAZ'a mówi "a spier.... pan z tym":(:(:( I wraca do "rasowania" świeżutkiej przewalanki typu Golf II, III czy Opel kadet:(:(:( :evil:
Słyszałem że u was to dużo tego na ściąganego szrotu leży po rowach. Ponoć wyciągają części które da się sprzedać a reszte do rowu i tak nikt nie znajdzie właściciela

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 12:33 pm

KUbutek pisze:
Bartmann pisze:
Słyszałem że u was to dużo tego na ściąganego szrotu leży po rowach. Ponoć wyciągają części które da się sprzedać a reszte do rowu i tak nikt nie znajdzie właściciela
Tego nie słyszałem. Raczej miedzy bajki wsadź. Tu nic się nie marnuje!!:):) Raczej idzie w Polskie:):):)
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2005 12:37 pm przez Bartmann, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » czw gru 29, 2005 12:36 pm

Stocznia też potrzebuje dużo blachy :lol:

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 12:41 pm

KUbutek pisze:Stocznia też potrzebuje dużo blachy :lol:
Co Ty wiesz o Stoczniii:):):)

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » czw gru 29, 2005 12:43 pm

bartman daj jakiś namiar na vento(kupił bym)

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 12:45 pm

faziuaz pisze:bartman daj jakiś namiar na vento(kupił bym)
Fazi mogę dac ci namiar na kolesi co "ciągną" dyliżansy zza Odry na Vento stricte nie mam namiaru:):):)

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 12:57 pm

Aha tak jeszcze dla uzupełnienia dodam, że u Nas UAZ jest niesamowitą rzadkością bo taniej można kupić rozmaite Suzuki oraz Nissany wystarczy się bryknąć chocby do pobliskiego Berlina jak nie chce się komuś bardzo szukać. :lol:

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » czw gru 29, 2005 1:30 pm

a u nas z kolei na odwrót....... :roll:

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » czw gru 29, 2005 1:33 pm

Bartmann pisze:
Fazi mogę dac ci namiar na kolesi co "ciągną" dyliżansy zza Odry na Vento stricte nie mam namiaru:):):)
dla żony chciałem....ile u was taki z roku 97 :roll:

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 1:38 pm

faziuaz pisze:
Bartmann pisze:
dla żony chciałem....ile u was taki z roku 97 :roll:
Fazi napisałem ci przeca jasno:
Fazi mogę dac ci namiar na kolesi co "ciągną" dyliżansy zza Odry na Vento stricte nie mam namiaru:)
Ja się tym nie zajmuję!!! :P

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » czw gru 29, 2005 2:57 pm

Bartmann pisze:
To wtedy wjeżdżasz na siłe Uazem do tego piedrolonego garażu i wyjeżdżasz nie zwracając uwagi czy majster stoi ,leży czy farbi ścianę :wink: :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw gru 29, 2005 3:53 pm

Przemekslaw pisze:
Bartmann pisze:
To wtedy wjeżdżasz na siłe Uazem do tego piedrolonego garażu i wyjeżdżasz nie zwracając uwagi czy majster stoi ,leży czy farbi ścianę :wink: :wink: :wink:
Jak to mawiają "Zabijesz gówno a pójdziesz siedzieć za człowieka" :):)

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » czw gru 29, 2005 5:49 pm

wyciągasz wtedy tłumik(z pistoletu) i pytasz grzecznie........".mam dokręcić resztę"

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » czw gru 29, 2005 6:34 pm

borman pisze:.......są głowice których się nie planuje (producent tego nieprzewiduje i zabrania )
A co jak się taka skrzywi?
borman pisze:......... planowanie głowicy dla samego planowania uważam za bezsensowne (głowice uaz , żuk , polonez - zawsze sprawdzano liniałami )
Rzecz (przynajmniej jeśli chodzi o moje zdanie i wypowiedzi) nie w tym, że liniał do dupy jest, jako przyrząd. Problem na tym polega, że głowice się krzywią - po zdjęciu każda, która dostała temperatury jest mniej lub bardziej krzywa (szczególnie aluminiowa), dlatego nie uważam że istnieje w ogóle pojęcie planowania dla planowania.
borman pisze:.......no i co z tego że splanowana głowica jeżeli blok jest krzywy ?
Oczywiście wtedy jest kanał, póki nie przeplanujesz bloku. Własnie wypuszczam w świat takiego amerykańca V8 5.2 co mu już dwóch mechaników nie mogło dać rady, bo wciąż dmuchał przez uszczelki... Był krzywy blok i muszę Wam powiedzieć, że krzywizna żadnej z obu płaszczyzn nie wyglądała groźnie - to była kwestia może 3-4 setnych milimetra. I co? I wystarczyło, pomimo, że wcześniej już ktoś rzucił hipotezą krzywego bloku, która jednak padła po przyłożeniu liniału - uznano że jest wszystko ok. Narzuciłem ostre warunki remontu - kazałem włascicielowi dostarczyć również nowe śruby mocujące głowicę - starym nie ufałem - jacyś idioci najwyraźniej usiłowali zmniejszyć ryzyko wydmuchania uszczelki dopier.dalając śruby do bólu. Oczywiście je poprzeciągali i zachodziło ryzyko, że zaczną płynąć... To jednocześnie moja odpowiedź na pomysł dokręcania głowicy uaza na 11 kg... :)3

Teraz silnik jest już złożony i odpalony, chodził kilka godzin wstępnie się docierając - na razie nie pozbył się nawet milimetra sześciennego chłodziwa - i myślę że tak już zostanie.
borman pisze:......no i co z tego że splanowana i prosta jeżeli przy dokręcaniu (nieumiejetnym ) ją pokrzywisz ?
tak czy siak nadasz jej naprężenia, które zaowocują skrzywieniem przy najbliższym odkręceniu. Ale oczywiście jeśli nieumiejętnie przykręcisz - nastąpi wybuch.
borman pisze:....... uaz - a temat dotyczy uaza - ma tak duże tolerancje i tak niskie cisnienie sprężania i kiepski materiał że głowica po każdym zdjęciu jest krzywa , ale bardzo ladnie siada przy umiejętnym dokręcaniu i nie jest tu potrzebne żadne planowanie
Wybacz ale się nie zgodzę. Owszem, jak ktoś chce zaryzykować i mu się uda - jego zwycięstwo - zaoszczędził całe 50 PLN. Jak dla mnie ryzyko jest za duże - i dzięki bogu - jeszcze reklamacji nie zaliczyłem, zaliczyłem za to wydmuchanie uszczelki, którą zakładałem na nieplanowaną głowicę swojego silnika w warunkach polowych w nocy przy ujemnej teperaturze - coś jakby jak pod Chryszczatą :)
borman pisze:,...... uazowska głowica jeżeli nie jest wygnieciona (uszkodzona ) nie powinna być profilaktycznie ,, lizana '' (praktycznie liżniecie to w tym przypadku to ok 0,10-0,20mm)
Jestem innego zdania.

Awatar użytkownika
faziuaz

Kontaktowanie:

Post autor: faziuaz » czw gru 29, 2005 6:55 pm

Narzuciłem ostre warunki remontu - kazałem włascicielowi dostarczyć również nowe śruby mocujące głowicę - starym nie ufałem - jacyś idioci
he,he w takich pojazdach to normalne i zalecane przez producenta !! 8)

www.mudmasters-4x4.pl

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » pt gru 30, 2005 1:20 pm

Przemekslaw pisze:
Bartmann pisze:
To po miesiącu by się okazało że wszystkie warstaty w okolicy pozamykane :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”