Witam, dziś był mój pierwszy raz
Moderator: Student
Grzesiu!Moze juz sie nie wpuszczaj w maliny?
Nie jestem fizykiem-co nieco jednak liznąłem wiedzy i wiem ze cuda to się dzieją ale dopiero w mechanice kwantowej...
Trudno się dyskutuje z ludzmi skłonnymi do magicznego myślenia
Wrócmy do tego filmu:super jest ten "asekurant"podtrzymujacy bryke na przechyle
Ciekawe czy mozna to potraktowac jak "obcą pomoc" 
Nie jestem fizykiem-co nieco jednak liznąłem wiedzy i wiem ze cuda to się dzieją ale dopiero w mechanice kwantowej...
Trudno się dyskutuje z ludzmi skłonnymi do magicznego myślenia

Wrócmy do tego filmu:super jest ten "asekurant"podtrzymujacy bryke na przechyle

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
Ukośnie do góry. Strzał z pistoletu, rzut kamieniem, czy strzał z łuku, wszystko to są przykłady rzutu ukosnego w polu grawitacyjnym.L80 pisze:ble ble ble
jak to ukosnie do góry ? kiedy prosto przed siebie
a mozna tez ukosnie w dół a i tak siła odżutu podniesie nam lufe tak jakby chciała ją odsunąc jak najdalej od srodka ziemi
efekt żyroskopowy - co to i czemu tak jest ?
znamy to jako pojecie efekt
a kto wie dlaczego ?
Łągiewka i moje bzdury - a gdzie w OFF- ROAD mamy tak duże przyśpieszenia jakiś mechanizmów
pistolet - przeciez chodzi mi o odrzut lufy
pisac byle pisac - tak to moderatorzy potrafia
zagadka
młotek odbijający sie od kowadła jak piłeczka tenisowa od stołu
bączek dalej pozostaje nierozstrzygniety
patrzeć oczyma widza bez pryzmatu wiedzy wpojonej
tylko tyle
http://www.fizykon.org/Slowniczek/rzuty_rzut_ukosny.htm
Sam odrzut jest do tyłu, a konkternie w kierunku przeciwnym do wektora prędkości pocisku. Podzrzut lufy bierze się stąd, że to nie jest jedyna działająca siła w układzie.
Łagiewka - przyspieszenie, to przyspieszenie - nie o wartości przyspieszeń chodzi, tylko o siły bezwładności. One nie biorą się znikąd. ich pojawianie się jest konsekwencją obowiązywania pewnych praw - zasad dynamiki mówiąc dokładniej. A te zasady są konsekwencją właściwości czasoprzestrzeni i materii. Myślisz, że właciwości czasoprzestrzeni i materii można zmieniać za pomocą kilku trybów skręconych do kupy?
Te same własności materii i czasoprzestrzeni powodują, że jazda offroad wygląda tak jak wygląda. Teraz rozumiesz co miałem na myśli?
Samą lufę chcesz? To umieść sobie lufę z nabojem w próżni i w stanie nieważkości - jak odpalisz nabój to lufa i pocisk polecą dokładnie w przeciwne strony. Amen.
A jak masz lufę wmontowaną w broń, a broń w rekach kolecia który stoi, leży, lub siedzi i na to wszystko razem działa grawitacja, to jest trochę inna bajka. Masz tam jeszcze dużo innych sił działających na lufę, oprócz siły odrzutu.
Co cię dziwi w tym, że młotek odbija się od kowadła? Nigdy nie słyszałeś o tym, że metale są sprężyste?
Efekt wirującego bąka to właśnie efekt żyroskopowy. Podobnie jak wirujący bąk nie przewraca się na boki, tak wirujący pocisk nie skręca na boki, a żyrokompasy pokazują stale ten sam kierunek.
P.S. Odmawiam dalszej rozmowy do czasu aż przypomnisz sobie zasady dynamiki (są trzy) oraz zasady zachowania pędu i energii.
Maelcum
-
- jestem tu nowy...
Jak już pisałem, dla mnie to jednak trochę za bardzo ekstremalne. Znaczy, moje doświadczenia są mizerne, ale znając siebie, wolę chyba odwrotne proporcje jazdy i stania w miejscuvandall1 pisze:
Wrócmy do tego filmu:super jest ten "asekurant"podtrzymujacy bryke na przechyleCiekawe czy mozna to potraktowac jak "obcą pomoc"

Maelcum
a auto na wysokich obrotach silnika (doladowanego jeszcze turbino) w łuku drogi doznaje podsterownościStanisław Czarnecki pisze: Efekt wirującego bąka to właśnie efekt żyroskopowy. Podobnie jak wirujący bąk nie przewraca się na boki, tak wirujący pocisk nie skręca na boki, a żyrokompasy pokazują stale ten sam kierunek.

-
- jestem tu nowy...
Masa wirujących elementów jest mała w stosunku do masy całego samochodu, więc efekt jest raczej niewidoczny, ale odpowiednie siły w układzie sie pojawiają.L80 pisze:a auto na wysokich obrotach silnika (doladowanego jeszcze turbino) w łuku drogi doznaje podsterownościStanisław Czarnecki pisze: Efekt wirującego bąka to właśnie efekt żyroskopowy. Podobnie jak wirujący bąk nie przewraca się na boki, tak wirujący pocisk nie skręca na boki, a żyrokompasy pokazują stale ten sam kierunek.
Maelcum
mała ?Stanisław Czarnecki pisze:Masa wirujących elementów jest mała w stosunku do masy całego samochodu, więc efekt jest raczej niewidoczny, ale odpowiednie siły w układzie sie pojawiają.L80 pisze:a auto na wysokich obrotach silnika (doladowanego jeszcze turbino) w łuku drogi doznaje podsterownościStanisław Czarnecki pisze: Efekt wirującego bąka to właśnie efekt żyroskopowy. Podobnie jak wirujący bąk nie przewraca się na boki, tak wirujący pocisk nie skręca na boki, a żyrokompasy pokazują stale ten sam kierunek.
koło z półosią i piasto waży 50kg - ale tutaj akurat są małe obroty
wał napedowy z 10kg tyle że mała srednica a w zjawisku chodzi chyba o predkośc kątową
ale 10kilogramowe koło zamachowe przy 4000obrotów i srednicy 40cm(ma tyle czy więcej ?) to już chyba może nieźle namieszać
No widzisz-tu wydaje ci się że powinno mieszać,ale na wpływ grawitacji na lecacy pocisk to juz za bardzo nie chcesz się zgodzić.L80 pisze:.....................................................................................mała ?
koło z półosią i piasto waży 50kg - ale tutaj akurat są małe obroty
wał napedowy z 10kg tyle że mała srednica a w zjawisku chodzi chyba o predkośc kątową
ale 10kilogramowe koło zamachowe przy 4000obrotów i srednicy 40cm(ma tyle czy więcej ?) to już chyba może nieźle namieszać
Koło miesza i to sporo:kumuluje energię która moze być oddana np przy pokonywaniu wzniesienia-generalnie "wyrównuje"bieg silnika i samochodu.
Stąd jak ktoś chce się ścigać-powinien zmniejszać koło,zeby przyspieszyc reakcję silnika na pedał gazu.
I na pewno wywołuje efekt zyroskopowy,ale na tyle mały,ze pokonywalny.
Dzieki temu efektowi nie przewracasz się też non stop na rowerze,no chyba że po flaszce,ale wtedy to w ogóle prawa fizyki sa jakieś dziwne

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
-
-
- jestem tu nowy...
Stanisław Czarnecki pisze:
Ukośnie do góry. Strzał z pistoletu, rzut kamieniem, czy strzał z łuku, wszystko to są przykłady rzutu ukosnego w polu grawitacyjnym.
http://www.fizykon.org/Slowniczek/rzuty_rzut_ukosny.htm
mialem to na ostatnim kolosie i................. poleglem

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

-
-
-
- jestem tu nowy...
Dziś na króciutko ruszyłem w teren. Nie da się ukryć, że mam kiepskie oponyStanisław Czarnecki pisze:Niestety nie, były tzw. ważne sprawy na głowie, ale w piątek, oj jak mnie ciągnęło... Taka piękna pogoda była i się zmarnowała siedzeniem w pracy.L80 pisze:ciekawe czy Stanisław w tą sobote też jeździł ?

Maelcum
...na parkingu pod TESCOStanisław Czarnecki pisze:Dziś na króciutko ruszyłem w teren. Nie da się ukryć, że mam kiepskie oponyStanisław Czarnecki pisze:Niestety nie, były tzw. ważne sprawy na głowie, ale w piątek, oj jak mnie ciągnęło... Taka piękna pogoda była i się zmarnowała siedzeniem w pracy.L80 pisze:ciekawe czy Stanisław w tą sobote też jeździł ?, a jeżdżąc samemu mam trochę obaw - nie wiem jeszcze tak naprawdę na co stac moją maszynę, a nie chciałbym utknąć w d... samotny jako ten palec.

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Pimpek... strikes again:) KNK forever!